Detalj ur omslaget på boken "Stor & stark - träningsguide för motvilliga" av Anna Suvanna Davidsson och Elin Junsjö Bjärkstedt (Mima förlag, 2019).

Fem böcker för dig som vill börja träna

Hör du till dem som lovade att börja träna där kring nyår? Går det inte direkt som på Strömsö med den saken? Här är fem böcker som får dig att ta nya tag.

Att börja röra på sig mer kan vara en lång process full av stötestenar. Sällan lyckas det att lägga om hela livsstilen på en gång. Storslagna nyårslöften är svåra att hålla när verkligheten sätter käppar i hjulet.

I stället lönar det sig att långsamt föra in nya hälsosamma vanor i vardagen, så små att de är lätta att fortsätta med. Det är också smart att undan för undan läsa på om ämnet. Ju mer du lär dig, desto lättare är det att ta sig genom de långtråkiga perioderna när motionerandet smakar trä.

För att citera träningsboksförfattaren Kalle Zackari Wahlström: "Folk säger 'Jag är ingen träningsperson', men det finns ingen som säger 'Jag är ingen tandborstningsperson'. Eller har ni hört någon säga: 'Efter sommaren ska jag börja borsta tänderna igen?'"

Anders Hansen och Carl Johan Sundberg: Hälsa på recept

Doktorns order! Läkarna Anders Hansen och Carl Johan Sundberg berättar kunnigt och medryckande om varför träning får dig att må bra och vilka effekterna av olika sorters träning kan vara. Det finns de facto ingen medicin som slår fysisk träning när det gäller sammanlagda goda effekter på hälsan. Här får du läsa om den senaste forskningen och vad den betyder för dig.

Anders Hansen: Hjärnstark

Ytterligare en bok av läkaren Anders Hansen, den här gången med fokus på hur träning påverkar hjärnhälsan. Hansen har skrivit en väl insatt, populärvetenskapligt hållen bok i ämnet. Här får du bland annat veta hur motion kan göra oss mindre stressade och oroliga, hur vi kan bli mer kreativa genom att träna, och hur fysisk rörelse påverkar den åldrande hjärnan.

Christopher McDougall: Born to run

Den här bestsellern (som också på svenska behållit sin engelska titel) gavs ut första gången år 2009 och håller ännu för alla som är intresserade av träning och löpning. Berättartekniskt är den uppbyggd som något av en thriller, vilket får läsaren att sitta trollbunden till sista sidan. McDougall argumenterar mångsidigt för att människan är gjord för att springa. Få klarar av att läsa boken utan att vilja ge sig ut i joggingspåret efteråt.

Anna Suvanna Davidsson och Elin Junsjö Bjärkstedt: Stor & stark

Undertiteln på boken är "Träningsguide för motvilliga", och författaren berättar om sin inte helt raka färd mot att bli en tränande människa. Fokus ligger på styrketräning, både sådan som du kan göra ute i parken och sådan som funkar bäst på gymmet. Ett stort plus för de fantastiska bilderna, som med humor och sprakande färger väcker träningslusten hos vem som helst.

Brita Zackari: Jag hatar att träna

En träningsbok för nybörjare som uppskattar ironisk humor. Programledaren Zackari är med sina läsare i varje steg, inte minst i bildserier som "Så här kommer du ur soffan!" där man liksom rullar ur soffan ner på golvet för att sedan förhoppningsvis släpa sig till gymmet. Boken vill också slå ett slag för att tjejer ska våga ta plats i mansdominerade gym. Ett bonustips i sammanhanget är Brita Zackaris man Kalle Zackari Wahlström och hans träningsbok Stark som en björn, snabb som en örn, också den rolig och inspirerande.

Text: Maria Grundvall, Grankulla bibliotek
Foto: Detalj ur omslaget på boken "Stor & stark - träningsguide för motvilliga" av Anna Suvanna Davidsson och Elin Junsjö Bjärkstedt (Mima förlag, 2019)