Författarsamtal under undantagstiden

Under vårens undantagstillstånd som orsakades av Corona-pandemin stod bibliotekens dörrar stängda under några månaders tid. Då fick bibliotekarierna snabbt tänka om för att klura ut nya sätt att föra ut bibliotekens mångfald av tjänster och innehåll till dem som befann sig i sina egna hem, eller kanske på en sommarstuga någonstans.

Stadsbiblioteket arrangerade bland annat strömmade konserter, sagostunder för barn, föreläsningar. Och så, givetvis, även författarsamtal om aktuella böcker. Här kan du se de samtal som i biblioteket gjordes på svenska för en vuxen publik.

Sofia Torvalds

Torvalds är författare och journalist, och hon är i vår aktuell med sin nya bok Ångestgudinnan. Du kan se hennes samtal här. Ångestgudinnan är en självbiografisk berättelse där Torvalds med både sorg och humor beskriver sin egen ångest, och sin egen kamp med sin ofta vacklande psykiska hälsa. Det är en vacker men även vemodig bok som garanterat många läsare kommer att känna igen sig i.

Du kan reservera Ångestgudinnan på Helmet här

Philip Teir

Philip Teir

Fotograf: Helen Korpak

Tidigare i vår publicerades Philip Teirs nya roman, Jungfrustigen. Det är den mest självbiografiska roman Teir hittills har skrivit, och är en berättelse om ett äktenskap som brister och om den nyfamilj som därefter uppstår. Vad innebär det att upphöra älska någon, att välja att bryta upp för att i stället gå vidare? Jungfrustigen är en fin skildring av nyuppstånden kärlek och samtidigt även en berättelse om ett äktenskaps bittra slut. Philip Teirs samtal om sin bok kan du se här. Samtalet är tvåspråkigt (svenska och finska).

Du kan reservera Jungfrustigen på Helmet här.

Hanna Ylöstalo

Hanna Ylöstalo

Fotograf: Niklas Sandström

Hanna Ylöstalos debutroman Silver handlar om fyra unga kvinnor som befinner sig på gränsen mellan ungdomens bekymmersfria tillvaro och vuxenheten med sina nya utmaningar. Huvudpersonen, som boken är döpt efter, har flyttat från land till stad där hon har inlett sina studier. Men ändå återvänder hon i minnesglimtar till hembyn, vännerna där, Toyota Corollan de kör runt med, grillen, festerna. Hanna Ylöstalo skriver om det som skaver medan man ska försöka navigera sig fram från en fas i livet till nästa. Du kan lyssna på ett samtal om boken här.

Silver finns på Helmet här.