Hemma och åter hemma - vad kan jag göra?

Mitt hem är min borg, heter det och borta bra men hemma bäst. I dessa dagar kan det senare ordspråket i mera kännas som "borta bra men hemarrest". Vi vill ändå visa på sådant som kan göra hemmatillvaron ljusare och lättare. Här är ett urval förslag. 

Bibliotekets elektroniska utbud

Via Helmet.fi får du tillgång till en hel del e-böcker,  e-ljudböcker, tidningar och musik. Du behöver ett bibliotekskort och en tillhörande PIN-kod.

är en kampanj där det är fritt fram att läsa tre e-böcker åtminstone fram till 13 april. 

Via Biblio kan du läsa och lyssna till böcker av olika slag på svenska. Utbudet innehåller också mycket nytt. 

Pressreader är en plats där du hittar ett mångsidigt utbud av tidningar och tidskrifter från hela världen,  också från Svenskfinland. Med hjälp av ditt bibliotekskort kan du läsa gratis. Se instruktioner för e-tidningstjänsterna 

Via Naxos musiktjänster kan du gratis lyssna på klassisk musik,  men också t.ex. jazz och världsmusik. Där finns också möjlighet att titta på t.ex operor och balettföreställningar. 

Helmetbiblioteken strömmar olika slags litterära program medan de är stängda. Det kommer program också på svenska. Läs mera:  

Utbud via andra instanser

Vill du läsa? 

Böcker och ljudböcker finns numera att tillgå via många kommersiella kanaler, men också Yle Arenan har en hel del ljudböcker både på svenska och finska. Yle har också en mängd skrivna artiklar om olika ämnen. 

Vill du lyssna på musik?  

Också här är Yle Arenan en utmärkt källa nästan oberoende av vilken genre du älskar, klassisk musik, pop, dansband eller musik utan gränser och kategorier. 

Youtube måste du stå ut med reklam,  men där kan du få se artister från alla tider framföra sin musik.  

Vill du lyssna på prat? 

Än en gång rekommenderas Yle Arenan som i sitt stora utbud har allehanda poddar med snack om allt mellan nyheter och sex. 

Vill du se på film, Tv-serier eller andra TV-program?  

Den som vill och har råd kan titta på film och serier via betalkanaler,  men det finns också kostnadsfria alternativ

Yle Arenan har ett stort utbud filmer och serier av hög kvalitet och i olika genrer. 

MTV har en avgiftsfri strömningstjänst där du kan titta på de program och filmer som kommit på deras kanaler. MTV har också en avgiftsbelagd tjänst.  Du måste registrera dig.   

Ruutu är Nelonen Medias strömningstjänst,  där största delen av programmen är avgiftsbelagda. En liten del kan ses gratis.  Kräver registrering.  

Vill du titta på konst?

Ateneum. Du kan se Ateneums klassiska tavlor och få en kort guidning till varje tavla.

Emma - Espoo museum of modern art. Du kan bekanta dig med moderna konstverk av olika slag. 

Guggenheim. Bekanta dig med Guggenheimmuseernas ofantliga samlingar 

Vill du prata med någon?  

Det mest grundläggande redskapet när du vill prata med någon på avstånd är såklart telefonen. Med den kan du ringa till vänner och släktingar,  men det finns också olika telefoner där en främmande medmänniska svarar för att prata med dig.

Lyssnande örat.  Tre eftermiddagar i veckan kan du prata med en medmänniska

Kyrkans samtalstjänst. Du kan prata om vad som helst när livet känns tungt och ensamt.  Varje dag året runt. 

Idag finns också många andra sätt att hålla kontakt.  Du kan prata och samtidigt se den du pratar med t.ex via Facebook Messenger som du kan använda om du är med på Facebook.  Via Messenger kan du ringa till din vän samtidigt som ni ser varandra. Ni kan också "prata" genom att skriva till varandra och t.ex skicka bilder eller små videofilmer. Det kallas att chatta. 

Du kan också chatta med personer du inte känner t.ex. via någon hjälptjänst som Kyrkans samtalstjänst.  

Behöver du hjälp?  

Helsingforshjälpen är ett samarbete mellan Helsingfors stad, församlingar, föreningar och frivilliga för att hjälpa äldre helsingforsbor. Helsingfors-hjälpens telefontjänst på numret  09 3101 0020 betjänar vardagar kl 9–16. Dit kan alla personer över 70 år som behöver hjälp under undantagsförhållandena ringa för samtalsstöd och hjälp med att utföra ärenden. 

Vill du gå till kyrkan?  

I dagens läge får man ju inte samlas, därför sänder alla församlingar sina gudstjänster, så att församlingsborna, eller vem som helst, kan ta del av dem via nätet. De sänder också annat,  t.ex. program för barn. 

Text: Susanna Söderholm

Bild: Pixabay