I fokus Muluken Cederborg

I fokus - Muluken Cederborg

Jag heter Muluken Cederborg, 38 år tf verksamhetsledare, feminist och loppisälskare och föreningsgalen

Vilken slags böcker/musik/film gillar du?
Jag upplever böcker som har någon verklighetsförankring som mest intressanta. Har ytterst svårt att läsa scifi och fantasiböcker. Beträffande musik så gillar jag mest soul, R&B – den senaste musik jag lyssnade på var Beyoncé.

Vad läste/lyssnade/tittade du på senast?
Just nu ligger tyngdpunkten på barnböcker eftersom vår son älskar att lyssna till bokläsning. Den senaste vuxenbok som jag har läst är skriven av Jonas Hassen Khemiri, ”Allt jag inte minns”. Karaktärernas innersta tankar kom fram, språket flöt bra och handlingen utvecklade sig i en oväntad riktning. Jag är glad över att jag tack vare svärfar upptäckte en för mig ny författare.
Beträffande filmer så har det blivit en vana att se på olika filmer och serier på Netflix och senaste filmserierna som jag såg var Making a murder, Shetland och River.

E-böcker, pocket eller hårda pärmar?
Jag måste verkligen bekänna att jag har aldrig läst en e-bok. Det är absolut nödvändligt för mig att hålla i en bok, helt konkret och få uppleva en 100-procentig läskänsla. Att kunna bläddra för hand fram och tillbaka är en del av läsupplevelsen. På resor är det behändigt med böcker i pocketform, att ge vidare en bok till någon vän - men jag föredrar nog hårda pärmar att ha i bokhyllan.

När och var brukar du läsa/lyssna på musik/se på film?
På vägen till jobbet brukar jag utnyttja tiden till att lyssna på musik, podcast och ibland också se på film. Men visst är det mysigast att vara hemma och se på film och äta popcorn och ha fredagsmys.

Vilket är ditt favoritbibliotek?
Biblioteket i min stadsdel Munknäs en klar favorit med trevlig personal och hög mysfaktor men biblioteket i Grankulla kommer som god tvåa. Just därför att det finns ett stort och mångsidigt utbud av svenska böcker för barn och vuxna. Det påminner om mitt barndomsbibliotek – Korsholms bibliotek.

Berätta om ett biblioteksminne. 
När jag var 10-13 år hängde vi mycket på biblioteket i Korsholm men vi satt mest och flamsade, titta efter snygga killar och hade allmänt roligt. En gång skulle jag skrämma upp min vän som besökte WC:n. Just då dörren öppnades så skrek jag BUH! Men ut kom den stränga bibliotekarien och med en besk min bad hon mig gå ut lugna ner mig. Gud vad jag skämdes. Min kompis höll på att dö av skratt i WC:n bredvid.

Vad brukar du göra på bibban?
Nu då jag har en liten grabb på 3 år så brukar vi besöka barnavdelningen och titta ut vilka böcker vi skall låna hem. Sonen är intresserad av böcker och vill helst att vi lånar många böcker på samma gång. Vi läser mycket böcker för honom hemma och därför tror jag att hans intresse för böcker har växt. Sedan låter vi blicken gå ut över filmhyllan också.

Brukar du använda bibban på nätet?
Jag använder nättjänsterna vid sökning, beställning av böcker och för att vara ajour med aktuella frågor och evenemang och föreläsningar som är på kommande.