Illustratören Linda Bondestam har fått sitt drömjobb
Linda Bondestam är ett bekant namn för bilderboksvänner, som känner till hennes livfulla färggranna teckningar. Bl.a. Eppu Nuotio, Sinikka och Tiina Nopola, den kända rikssvenska författaren Ulf Stark och finlandssvenska författare som Annika Sandelin, Minna Lindeberg och Malin Kivelä förlitar sig på hennes händers verk. Men vem döljer sig bakom bilderna och hur blev hon illustratör?
– Jag var en teckningsfabrik redan som barn, berättar Bondestam.
– Det var papper överallt. Min familj var väldigt ordentlig, men jag var som ett vulkanutbrott, skrattar hon.
Lindas bibliotek:
”Jag går ofta till biblioteket och lånar en massa böcker till mig själv och till hela familjen. Det är härligt att du kan beställa vilken bok som helst till ditt eget närbibliotek.”
Bondestam bestämde redan som liten att hon vill ha teckning som yrke. Men hon förstod inte då att man det kan vara ett jobb att illustrera böcker.
– Jag tänkte att det kanske är konstnärernas hobby.
Sanningen avslöjades nästan av misstag då Bondestam sökte till Kingstons universitet i London för att studera möbeldesign.
– De som intervjuade mig tittade förundrat på mina bilder och konstaterade: du borde ju vara illustratör, minns hon lite roat.
Till all lycka hade samma läroanstalt också en linje för illustratörer – resten är s.a.s. historia.
Bondestams stil är personlig och lätt att känna igen. Ingen bild är ändå helt likadan som en annan, stilen varierar enligt bokens stil och textens behov.
– Jag jobbar gärna tillsammans med författarna. Många pratar om sina idéer redan innan de börjar skriva.
Tack vare samarbetet är slutresultatet större än summan av de enskilda delarna.
– Då jag illustrerar är det viktigt att inte bara visa vad som händer i texten utan att berätta något mera.
När det är som bäst berättar texten och bilden tillsammans något alldeles nytt i läsarens huvud.
Illustratörerna har blivit mera uppskattade under de senaste decennierna. Idag är det inte ovanligt att illustratörens namn syns lika mycket som författarens på bokpärmarna. Bondestam gläder sig naturligtvis över detta.
Bondestam har bl.a. varit kandidat för priset Finlandia Junior, samt Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Tillsammans med Ulf Stark kandiderade hon med boken Djur som ingen sett utom vi för Augustpriset i klassen för Årets svenska barn- och ungdomsbok.
Tillsammans med Ulf Stark fick hon dessutom det svenska barnbokspriset Snöbollen för bilderboken Djur som ingen sett utom vi. År 2016 instiftades Vanessapriset, ett pris för barn- och ungdomskultur i Svenskfinland. Bondestam var den första pristagaren.
Nomineringarna och prisen har fört med sig ära, men också nya erfarenheter och upplevelser runt om i världen.
– Jag har faktiskt fått en inbjudan till Chile, och det är helt otroligt, säger Bondestam, som vid tiden för intervjun förbereder sig för en resa till Sydamerika.
Linda bor på Drumsö och trivs.
”Det är härligt att bo på en ö! Drumsö är lugnt, men ändå så nära att det går bra att cykla in till centrum. Hoppas den härliga naturen bevaras trots att här byggs så mycket! ”
Bondestam sänder kära hälsningar till den unga Linda som hade en dröm hon var färdig att jobba hårt för.
– Det känns som att det var värt all möda!
Linda har tre barn, och hon sänder också ett stort tack till hemfolket som förstår och stöder henne i det skapande arbetet som ibland kan vara hektiskt.
– När tidtabellerna är strama kan det ibland vara bättre att jag åker ensam till landet för en vecka.
– Jag kallar det min ”woman-cave”. Det är egentligen ganska härligt. Jag äter ohälsosamt, lyssnar på en massa program och tecknar tills jag får ont i handen.
Här hittar du böcker på svenska som Linda Bondestam illustrerat
Här hittar du böcker på finska som Linda Bondestam illustrerat
Om Vanessapriset
Bilderbokspriset Snöbollen
Linda Bondestams hemsida
Text och bild: Sami Iivonen
Översättning och lätt bearbetning: Susanna Söderholm