Lästips för handarbetsintresserade

Vi är många som älskar handarbeten, gör dem själv, är intresserade av eller vill läsa om dem. Nedan finns några utvalda intressanta handarbersböcker från den svenska Helmet-kollektionen. En del av böckerna är med för estetikens skull, för den vackra helhetens skull, en del för den intressanta historiens skull, en del för den fina ideéns skull. En del av böckerna är litet nyare, en del litet äldre, en del är litet annorlunda, alla är inspi­rerande och guld värda på sitt sätt.

Celia B Dackenberg: Sagornas stickbok: sticka sagobarnens bästa kläder

En bok om sagor och deras skapare, barnboksförfattare och illustratörer, om stickhistoria, textilarv och barnmode. Boken lockar med på en resa bland stormtröjor, ullstrumpor och magiska mössor. Författaren har spanat efter stickat i barnböcker och tolkar de plagg som ger karaktär åt de mest älskade sagofigurerna. Boken innehåller stickbeskriv­ningar t.ex. till Pippis spiralstickade strumpor, Mymlans västklänning och Alfons Åbergs bruna tröja.

Celia B Dackenberg: Kulturkoftor: livet, konsten och saken att sticka

En annorlunda och ovanligt vacker bok där essäer varvas med detaljerade stickbeskriv­ningar. En bok om livsöden och skaparkraft, om kärlek och sorger. En bok för likaväl stick- som kulturintresserade. Författaren följer en rad kulturpersoner i jakt på dolda samband, stickspår och spännande historier. Boken innehåller stickbeskrivningar t.ex. till Pablo Nerudas ullstrumpor, Miss Marples halsduk, Christopher Robins tröja och Kurt Cobains grungekofta.

Celia B Dackenberg:  Lånat sparat ärvt & nytt: småkoftor, fintröjor och annat stickat för barn

En intressant och vacker bok om en tid, då det var otänkbart att kasta bort ett par strumpor bara för att foten var utsliten. En bok om minnen, kulturhistoriska stickspår och barnkläder genom tiderna. En bok om stickade löskragar och mamelucker, om finger- och tumvantar samt om ribbstickade underskjortor. Både de gamla minnena och bilder av utslitna kläder är fascinerande. Boken innehåller stickbeskrivningar till traditionella plagg, omtolkade klas­siker och helt nya modeller.

Erika Åberg:  Sticka vantar, sockor och lite till

En bok med små stickprojekt, tumvantar och halvvantar, sockor och strumpor, samt litet till. Författaren berättar om sockors och vantars historia, om skötsel och tvätt samt litet om materialval. Största delen av de vackra mönstrena baserar sig på den gamla stick­tradi­tionen i Sverige, Norge, Estland och de brittiska öarna. Även detaljerade instruktioner till stoppning finns med i boken. 

Erika Åberg:  Sticka varmt och mönstrat

En väldigt estetisk bok om stickning och garnval, samt med tekniktips och små finesser. Boken innehåller flerfärgsstickade projekt med traditionella mönster i en naturinspirerad färgskala. Beskrivningar till bland annat tre vackra tröjor stickade uppifrån och ned, finns med i boken. Boken är en hyllning till fårull, ett material med alldeles unika egenskaper. 

Marketta Luutonen, Anna-Maija Bäckman, Gunnar Bäckman: Tröjor och andra plagg 

En fin och intressant bok om stickningens och virkningens historia, samt om hantverkare och deras produkter. Boken presenterar främst Österbottens hantverkskultur, bland annat Korsnäströjor, mönsterstickade tröjor från Vörå och Pörtom, samt den traditionella Jussi­tröjan. Gamla skatter från museernas samlingar presenteras både i text och bild. Stick­nings- och virkningsbeskrivningar i boken har fått inspiration av gamla traditionella plagg. 

Camilla Schmidt Rasmussen, Sofie Grangaard: Lättvirkade disktrasor 

En liten bok med små och snabba restgarnsprojekt för kök och badrum. Många av bokens mönster fungerar bra även till handdukar. Boken innehåller en virkskola för både ny­bör­jarna och för dem som behöver friska upp sina virkningskunskaper. Projekten är lätta att ta med sig och kan bli beroendeframkallande. 

Annika Messing: Välkommen till virkligheten 

En bok med snabba och roliga virkningsprojekt, med 27 olika virkade figurer. Boken inne­håller en liten virkskola samt inspirerande bilder. Lär dig virka robotar och prinsessor åt be­hövande, husvagn för att glädja karavanare, flugsvampar och kantareller för att glädja svampplockare eller olika bakverk för att pryda en Afternoon Tea -bjudning. 

Nicki Trench: Virka rätt och slätt 

En lockande och förtjusande inspirationskälla med det lilla extra. Bokens projekt är delade i tre olika svårighetsgrader och beskrivningar är detaljerade. Med bokens instruktioner kan du virka bl.a. en tehuva, äggvärmare, väskor och kuddar av olika slag, samt plädar och accessoarer, alla i vackra pastellfärger. Boken är en vacker helhet.

Maria Gullberg:  Virkad mönstermagi

Boken har den klassiska mormorsrutan som utgångspunkt. Genom att vrida och vända rutorna visas virkningens oändliga möjligheter. Bokens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition och dels av författarens eget grafiska formspråk. I början av boken ges instruktioner till virkmaskar samt tips till färgbyten och hopvirkning. Till varje mönster ges även tydliga virkdiagram.

Åsa Wettre:  Gamla svenska lapptäcken

En vacker och intressant bok om konsten och traditionen att sy lapptäcken. Boken är också en dokumentation över kvinnors skapande och skönhetslängtan, samt över fattig­dom och åter­bruk. Boken innehåller tiotals bilder av gamla, vackra lapptäcken, samt be­rät­telser om kvinnor som sytt dem. Berättelser om bland annat snickar- och jordbrukar­fruar, sömmerskor och täckstickerskor, änkor och ogifta kvinnor. En del sydde till hus­behov, en del för att försörja sig. På grund av sitt kulturhisto­riska värde samt bilder av de vackra täckena är boken en pärla, full av nos­talgi. 

Trine Bakke:  Fint av lappar

En inspirerande och vacker, ursprungligen norsk bok om lapptäcken. Boken presenterar både små och stora syprojekt, hand- och maskinsömnad samt applikation. Sybeskriv­ningar är detaljerade och lätta att följa, författarens tips om tygval är det lilla extra i boken. De vackra bilderna inspirerar till att använda dels tygrester samt gamla, sparade kläder för att framhäva en mera gammaldags känsla i lapptäcken.

Rie Norum, Hilde Aanerud Krogh:  Lappglädje: 30 fina projekt i lappteknik

En bok om lappsömnad med traditionella lapptäcken som utgångspunkt. Modelltäckena i boken har gammaldags charm med sina mjuka, harmoniska färger och litet ovanligare mönster. Boken innehåller syprojekt med olika svårighetsgrader och mycket detaljerade anvisningar. De flesta av projekten är lämpliga för både hand- och maskinsömnad.

Karin Holmberg:  Karins syjunta

En bok som inspirerar till att samla ihop handarbetsintresserade vänner och dra igång en egen syjunta. Det är roligt att göra saker själv men ännu roligare att göra saker till­sam­mans med andra. Boken innehåller små och snabba projekt att virka, sticka, brodera och sy tillsammans med likasinnade. Författaren delar av sig lockande bakrecept till kaffe­knappar, korstygnskakor och andra delikatesser.

Karin Holmberg:  Svenska broderier

En väldigt bra och omfattande grundbok i broderi med beskrivningar av en stor mängd olika stygn, tekniker och material. Boken innehåller flera broderiprojekt för både nybörjana och de mera erfarna broderarna. Projekten presenterar många olika sätt att använda bro­derier, både i mindre och i större skala. Även instruktioner till en självgjord syram, samt knep för att rama in färdiga syprojekt finns med i boken.

Kerstin Neumüller:  Lappat & lagat

En överraskande intressant och lockande handbok om lagande, lappande och stoppande. Boken innehåller snabba och enkla lagningar samt tips och idéer om mera omsorgsfullt gjorda dekorativa lagningar. Även olika stygn och extra knep för att sy knappar och knapp­hål ingår i boken. Resultatet efter de handsydda, synliga lagningar i boken är vackra och väldigt personliga.

Lee Esselström, Mikaela Jussila:  Lee återvinner & inreder

Boken är en blandning av handarbets- och inredningstips. En inspirationskälla för den som älskar gamla varor och återvinning. Instruktioner till bland annat ett lapptäcke, olika slags kuddar och en virkad pläd finns med i boken. Författaren ger tips och råd för användning av gamla saker, tyger, spetsdukar, knappar och annat vackert.

Monika Janfelt:  Anni – en sömmerska och hennes samhälle

Boken är en intressant berättelse om ett kvinnoliv, om en ogift bondedotter Anni, som ut­bildade sig till en sömmerska. Boken är också en berättelse om klänningen som en del av vårt kulturarv, samt en belysning av österbottnisk kulturhistoria. Annis familj och liv, hen­nes position i det agrara samhället, samt hennes yrke och karaktär beskrivs fint och med värme. Författaren ritar en bild av en fin människa, ett inspirerande föredöme för sömnads­intresserade flickor i trakten, en sömmerska med hög yrkesskicklighet, en välklädd kvinna med en vaken blick. Åtskilliga bilder av klänningar och andra plagg som Anni har sytt finns med i boken.

Text och bild: Marju Koskela, Tölö bibliotek