Om jag skulle läsa – utmaning till alla som inte läser

Har läsningen minskat eller helt uteblivit under de senaste åren? Känns det svårt att börja med en ny bok eller något annat läsbart, trots att du innerst inne har lust? Räcker inte tiden till? Har ditt bibliotekskort blivit gammalt eller blir din favorittidning degraderad till toaläsning? Vill du ha tips för hur läsningen blir lättare?

Då är Helmet-bibliotekens läsutmaning "Om jag skulle läsa" något för dig. Läsutmaningen är avsedd för dem som inte läser, det vill säga läser väldigt lite eller inte på långa tider har läst. Utmaningen på tio punkter kan delvis eller helt och hållet genomföras på egen hand eller tillsammans med någon. Förutom punkterna i läsutmaningen erbjuder den konkreta sätt och tips på hur man kan underlätta läsning och göra den rolig.

Största delen av punkterna i utmaningen har plockats ur Helmets egentliga läsutmaning. Man kan fråga biblioteket om hjälp med alla punkter, eller så kan man hämta inspiration därifrån samt på Facebook-sidan för Helmets läsutmaning.

  1. Läs något som kom ut år 2021
  2. Läst en bok som har gjorts till en film eller tv-serie
  3. Läs en bok om kärlek eller vänskap
  4. Läs om hur världen förändras
  5. Läs en bok med något som också finns i ditt eget liv
  6. Läs något du har nytta av
  7. Läs ute
  8. Läs en bok och lämna den på hälft
  9. Läs en bok där man reser med tåg eller cykel
  10. Läs en bok som rekommenderats av en bibliotekarie

Tips för nya eller återbörjande läsare:

1. Om jag läste, vad att läsa? Tänk och anteckna: vad läser jag om jag läste just nu? Vilka ämnen och vilka slags stilar intresserar? Vill du läsa facklitteratur, romaner, journalistiska artiklar, läroböcker eller sagor? Vill du trivas, lära dig något nytt, utvecklas, förstå, leva dig in i en berättelse eller utmana dig själv?

2. Skaffa dig ett bibliotekskort om du ännu är utan. För ett bibliotekskort behöver du en finsk hemadress och ett identitetsbevis med foto. Du kan skaffa ett bibliotekskort vid vilket Helmet-bibliotek som helst. Om du bor utanför huvudstadsregionen, kontakta biblioteket i ditt eget område.

3. Låna en bok som verkar intressant, och håll den på en synlig plats eller bär den med dig. Bläddra i den och läs stumpar här och där, men läs absolut inte hela boken! Förnya lånet i tid eller returnera den när du tittat på den tillräckligt.

4. Att läsa är ingen tävling. Om du inte läst på länge, går läsandet troligen först ganska långsamt, och du måste kanske backa i texten. Sådant händer de flesta läsare, så ingen orsak att bli deprimerad av det.

5. Man får alltid lämna en bok på hälft! En tråkig, dålig eller ångestfylld bok behöver man inte läsa till slut. Det finns så mycket bra och intressant att läsa i världen, att det inte lönar sig att slösa energi på sådant som inte intresserar.

6. Börja lätt. Läs en bok som du redan känner, t.ex. en roman som man gjort en film på som du sett.

7. Gör läsning till en rutin. Läs regelbundet, till exempel några sidor innan du tvättar tänderna på kvällen. Läs medan du väntar på att kaffet blir klart eller teet drar. Läs medan du väntar på en kompis eller kollega att komma till lunch. Om du regelbundet åker med kollektivtrafik, läs under färden. Lyssna på en ljudbok medan du promenerar, städar eller på arbetsresor.

8. Minimera störningar och tidsätt din läsning. Stäng av datorn och TV:n, lägg telefonen på tyst. Om möjligt, stäng dörren till rummet och be övriga lämna dig i fred för en stund. Sätt din alarmklocka att ringa om till exempel 10–20 minuter, och koncentrera dig enbart på läsning under den här tiden. Fastän du inte lyckas komma längre än en sida eller två, avbryt inte läsandet och gör inget annat, släpp inte taget om boken eller enheten.

9. Också korta böcker är böcker. Läs barnböcker, serier eller diktsamlingar. Ur en novellsamling kan man läsa en novell eller två.

10. Det finns många olika slag av läsning. En läser e-böcker, en annan lyssnar på ljudböcker, en tredje föredrar tryckt. Någon tycker om facklitteratur och forskningsartiklar, medan någon annan gillar inhemsk modern prosa eller Shakespeares skådespel. För vissa är Kuukausiliite eller Kodin kuvalehti bättre än en Finlandiakandidat. Man kan läsa fågelböcker eller reglerna till ett rollspel.

11. Celias tjänster är avsedda för alla som har svårt att läsa tryckt text på grund av nedsatt syn, sjukdom, dyslexi eller motsvarande. Fråga mera på ditt närbibliotek.

12. Gå med i en bokcirkel. Biblioteken ordnar bokcirklar men man kan också själv skapa en!

13. Be om rekommendationer och följ dem. Gå med i en Facebook-grupp om läsning eller följ hashtagen #kirjagram på Instagram. Bokbloggar, tidningarnas bokrecensioner och Kirjasampo-tjänsten kan användas för att hitta intressanta böcker. Man kan också ropa ut i sociala media: ”Rekommendera en bok åt mig och motivera varför du tror att jag skulle tycka om den.”

14. Diskutera det du läst. När du läst något intressant, berätta det för andra: ”Jag läste den här boken/artikeln och gillade den / gillade den inte eftersom… Vad har du läst på sistone?”