Read Hour-rekommendationer

Read Hour-kampanjen finns till för att inspirera till läsning. Read Hour firas på FN:s internationella läskunnighetsdag tisdag 8.9.2020 kl. 14. Evenemang i samband med kampanjen arrangeras t ex i skolor och på biblioteken 31.8–8.9 dvs. läsandet firas i en hel vecka.

Enligt den senaste PISA-undersökningen utexamineras mer än var tionde ung utan en tillräcklig läskunskap dvs. utan nöjaktiga läskunskaper. Read Hour är en kampanj som arrangeras av Barn- och ungdomsstiftelsen och i vilken hela Finland utmanas till läsning i en timme. Syftet är att inspirera främst ungdomar till läsning.

En timme går lätt åt till att t ex skumma igenom mobiltelefonen. Men under en timme är det ändå möjligt att försjunka i, helt upptas av och fastna i en fascinerande berättelse så att det sporrar till ytterligare, fortsatt läsning. Ge det ett försök, det kan leda till värdefulla stunder!

Läs mer: Read Hour 2020

Här följer bibliotekspersonalens boktips på vad det lönar sig att läsa tillsammans eller ensam åtminstone under den ena timmen läsning, under Read Hour 8.9 kl. 14 framåt.

Böcker att läsa högt och prata om tillsammans med barnet

vemgick160.jpg

Lars Mæhle & Odd Henning Skyllingstad: Vem gick in med skorna på? 
Det är kalasdags på daghemmet Kråkslottet när barnen märker att nån gått in med skorna på och smutsat ner det nyskrubbade golvet. Men vem? Ingen erkänner så det blir ett fall för Leon och Liv, dagisets ivriga minideckare. 
Duon löser vardagsmysterier i fyra bilderböcker om dagiset Kråkslottet. Serien bjuder på vardagsnära, roliga och lämpligt spännande små gåtor för dagisåldern, och känns fräsch också för högläsaren.  Böckerna använder ordet förskola i den rikssvenska betydelsen, d.v.s. daghem, men det är lätt att under högläsningen byta ut ordet till det finlandssvenska dagis. 
Päiväkoti Harakanpesästä kertovat kuvakirjat on myös suomennettu.
Camilla Wikstedt, Vanda

domsom160.jpg

 Lisen Adbåge: Dom som bestämmer​
Har ni någon gång upplevt att det finns sådana omkring er som vill tala om för er vad och hur ni ska göra? Det att någon bestämmer över er handlar sist och slutligen om makt och också barn kan ha stor makt över andra barn. Därför är det fint och viktigt att Lisen Adbåge valt att skriva och illustrera en enormt bra bilderbok om två grupper eller gäng på en skolgård, grupper som kallas ”Dom som bestämmer” och ”Vi som inte får vara med”. Namnen på dessa två gäng berättar redan mycket om dem: om vem som vågar och vem som inte vågar. Men ett mindre barn ser inte alltid dessa saker och att våga säga ”nej!” kan kännas som ett stort steg och vara svårt också fastän man är fler som vill säga ”Sluta! Vi vill vara ifred!”. Däremot om man alltid blir bortjagad, tillrättavisad och om det man gör jämt blir förstört så kan det sist och slutligen leda till det som helt enkelt bör ske: att man vågar säga vad man egentligen vill. En strålande bok för barn att lära sig ifrån!
Charlotta Panzera, Vanda

Gropen160.jpg

 Emma AdBåge: Gropen
Inte bara de som är jämngamla med oss vill bestämma över oss. Många andra också och väldigt ofta bestämmer de vuxna över barnen, utan att vi ens lägger märke till det eller ifrågasätter det. Emma AdBåge har velat skriva om hur det känns för barnen i skolan då favoritlekplatsen plötsligt bara tas ifrån dem. Hur en grop kan kännas som det bästa stället i världen, då det är rast under skoldagen, förstår inte de vuxna överhuvudtaget. Eller att gropen kan vara full av spännande skrymslen – det ser inte de vuxna, utan de hatar det i stället. Den mycket tankeväckande bilderboken är full av förklaringar där gropens betydelse och värde beskrivs mycket noggrant och genuint, precis som med ett barns ord. Som vuxen läsare väcker detta tankar om det kanhända ändå är värt att tänka efter nästa gång man kallt bestämmer att fatta ett beslut om sådant som verkligen är viktigt för ett barn. Som liten kan man bevisligen läsa den om och om igen för att gropen sist och slutligen aldrig ändå utesluter leken eller vikten av omgivningens betydelse och barnens bestämmanderätt. En mycket läsvärd bok tillsammans med barn i alla åldrar!

Charlotta Panzera, Vanda

kukuri160.jpg

 

Hanna Jönsson & Johanna Rehn: Kukuri och klimatmysteriet
Vill man göra barn medvetna om klimatproblemen vi lever mitt i för tillfället, så har Hanna Jönsson skrivit en mycket träffsäker bilderbok. Visserligen innehåller den långa texter, men också Johanna Rehns fina illustrationer, och samtidigt en mycket intressant och fin berättelse. Kukuri är en vacker och snäll kolibrifågel, som lovar sin mormor att ta reda på varför i all världen det inte regnar längre eller inte växer någon frukt och varför naturen överhuvudtaget inte verkar må bra! Utan tvekan ger sig Kukuri av för att ta reda varför det är så varmt, om det möjligtvis är något med luften, solen, jorden? Vad är på tok med alltihopa? Frågorna är otaliga och boken igenom ställer sig Kukuri fråga efter fråga och besvarar dem mer eller mindre själv, genom att ta reda på saker och pröva sig fram. Kukuri, som till slut är hungrig, utsvulten och sugen på hamburgare, får också hjälp på det mest överraskande sätt av bl.a. en ko! Sakta börjar Kukuri förstå hur det hela hänger ihop och det gör nog den lilla och stora läsaren också. Otroligt fint beskriver Hanna Jönsson det enorma sammanhanget av hur allt hänger ihop vad gäller vårt klimat just nu. Det är en svår helhet och sorglig sak att inse. De goda råden och förklaringarna av det kloka gamla trädet och den stolta suggan hjälper Kukuri slutligen att inse vad åtminstone hon och hennes mormor kan göra för klimatet.

Slutet av boken innehåller dessutom flera sidor övningar, experiment, lekar, sällskapspel, planteringsuppdrag, samt uppgifter och adress till en kortdokumentär gjord i anknytning till boken. En mycket lärorik och läsvärd bok för alla barn och vuxna.

Charlotta Panzera, Vanda

saghej160.jpg

Annika Sandelin & Linda Bondestam: Säg hej!​

Kom med på en tokrolig och fantasifull färd till lekparken under vilken du får hälsa på varenda lustig filur som du möter och som dessutom råkat ut för små och stora förluster av allt från svansar till hajar! ”Säg hej!”-boken skriven av Annika Sandelin och illustrerad av Linda Bondestam beskrevs som en blivande klassiker då den kom ut 2017 och är en bilderbok skriven på rim, som går att veckla ut till ett långt dragspel. Boken är verkligen enastående på många sätt, men främst språkligt och visuellt. Rimmen och verserna är strålande gjorda och man kan inte riktigt förstå att något sådant kan existera ens i fantasin! Illustrationerna bara ytterligare fullbordar detta, eftersom vännerna du hälsar på har de mest komiska, originella gestalter och olika stilar! Boken innehåller också en färd tillbaka hem från parken och ännu fler möten och hemfärden går ut på upptäckter av sådant som hör hemma till alla nya vännerna. Örkel Körkel Kaj får återse sin haj och Krasse Frasse Frans sin stiliga svans och många fler blir lyckliga och glada i slutet av denna bok. Då boken blivit högläst finns det inte många som kan låta bli att skratta, eftersom den är full av påhittighet utan like! Boken gör helt enkelt såväl liten som stor läsare full av skratt och glädje!

Sano hei! -kuvakirja löytyy myös Tittamari Marttisen suomentamana ja on erittäin hassu ja iloinen kuvakirja kaikenikäisille.

Charlotta Panzera, Vanda

dumma.jpg

Johanna Thydell & Emma AdBåge: Dumma teckning!

Vi är säkert många som känner till känslan av ilska och frustration då man inte lyckas skapa eller prestera det som man så vill och som alla omkring en ser ut att klara av hur lätt och fint som helst? I barnens värld handlar det här om många olika saker, men ofta t ex om den utmanande konsten att teckna. Vad ska jag teckna? är redan den första besvärliga frågan. För att inte tala om personen som sitter intill och dessutom råkar var ett äldre syskon. Det kan ju kännas nästan lite som en tävling då. Johanna Thydell har skrivit en mycket lyckad berättelse om Mint som inte vet vad hon ska rita och som tycker att hon inte kan rita, inte åtminstone som storebror bredvid henne. Han tycker dessutom att hon inte ska få göra det ena eller det andra och att hon borde ta i beaktande många olika grejer där hon sitter och funderar och kämpar. Bilderboken är skriven på ett väldigt genuint sätt, precis som det känns då man får anvisningar av en annan om t ex hur mycket papper som får användas och hur tuschen ska användas. För att inte tala om hur man sedan kan reagera då det hela satt igång! Tjat. Skällsord. Fula ord. Mycket är så bekant att vartenda barn nog vill läsa denna bok om och om igen. Igenkänningsfaktorn är alltså stor, men bilderboken har också en underbart positiv vändpunkt i slutet, då vi får inse att vi nog alla kan! På de mest vidunderliga sätt, då vi minst anar det.

Charlotta Panzera, Vanda

drom160.jpg

Sanna Tahvanainen & Jenny Lucander: Dröm om drakar
I böckernas värld kan mycket genomlevas. Det kan t ex vara den vardag som kanske en del barn lever mitt i om mamma eller pappa arbetar för hårt, känner sig för trötta dagtid och barnen får upprepa att sängen inte är till för arbete. ”Dröm om drakar”, som är skriven av Sanna Tahvanainen och illustrerad av Jenny Lucander, är en bok som kan falla väldigt mycket på sin plats, eftersom bilderboken behandlar hur en för trött mamma kan se ut i barnets ögon och även i mammans egna ögon. Utöver Sanna Tahvanainens fantastiska beskrivning av vad som pågår i en alltför hårt arbetande mammas och hennes dotters liv berättar också Jenny Lucanders illustrationer väldigt mycket om hur mycket arbetet och tröttheten kan uppta en vuxen människas tankar. Det här pågår ända tills Bella, flickan i boken, en kväll viskar ”Dröm om drakar” i mammas öra, istället för ”Sov sött lilla mamma”. Mamma somnar och hon drömmer. Det gjorde hon inte tidigare! Vad mamman drömmer om, vad det leder till och vad som hänt då hon vaknar igen är något som Bella frambringat. Dessutom är det lycka och lättnad, som såväl den stora som lilla läsaren kan genomleva. ”Dröm om drakar” är verkligen en enastående och betydelsefull bok och alldeles säkert betydelsefull för många barn i vardagen som vi lever i numera. Om något så leder den även till förståelse hos barnet dvs. att barnen bättre kan förstå vad som pågår då tröttheten tar över hos de vuxna.

Lohikäärmeunia -kuvakirja löytyy myös Katriina Huttusen suomentamana ja on erittäin oleellinen ja paljon ymmärrystä herättävä kuvakirja kaikenikäisille.

Charlotta Panzera, Vanda