Sommargästen: Kira Ertman

I serien Sommargästen delar biblioteksbesökare med sig av sina bästa bok- och kulturtips inför sommaren.

Sommargäst den här veckan är Kira Ertman som är präst i Esbo svenska församling.

Sommaren för präster är ofta en intensiv period av året, men också rolig med många minnesvärda händelser. För Kira del är det skriftskoleläger med konfirmation i augusti, sommarbröllop och naturligtvis dop och jordfästningar. Livet som pågår helt enkelt.

– I sommar läser jag böcker som dels har med mitt jobb att göra, dels sådana som jag tycker om, säger Kira.

Den 31 oktober 1517 utfärdade Martin Luther sina 95 teser mot avlatshandeln. Nu, 500 år senare, firar vi reformationens märkesår över hela världen. I Finland hölls den nationella öppningen den 30 oktober 2016 i Åbo och året kulminerar i reformationsveckan ett år senare 31.10–5.11.2017. Märkesåret är delvis integrerat i firandet av Finlands 100 år av självständighet år 2017.

– Jag vill varmt rekommendera Luterilaisuuden ABC  - synkkä ja harmaa sanakirja av Jaakko Heinimäki och Jari Jolkkonen. En dyster och mörk ordbok om Luther. Den är rolig att läsa och ger nya perspektiv på Luthers tankar. Viktigt inte minst inför reformationsfirandet. 

– Sen vill jag slå ett slag för Livet är ett lagspel – John Vikström som kyrklig ledare och samhällspåverkare av Gustav Björkstrand. På många sätt är John Vikström en föregångare – inte minst då det kommer till kvinnoprästfrågan. Han var en samhällspåverkare som ofta tog ställning i den offentliga debatten och många gånger var det säkert ensamt. Dessutom är biografier bra sommarläsning.

Kira tycker om att laga mat med sin familj och på sommaren är det extra tacksamt med alla färska, inhemska grönsaker och frukter. Då har man också tid och möjlighet att ge vardagsmaten en extra touch.

– Mattidningen Allt om mat ger även ut kokböcker. Fredagsgourmet tycker jag är trevlig med bra upplägg.

Sommaren är för många den stora deckarläsningsårstiden. Så också för Kira.

– Deckare hör till sommaren. I år ska jag läsa Camilla Läckbergs Häxan. Jag uppskattar deckare av Läckberg, Helene Tursten och Mari Jungstedt – inte minst för deras miljöbeskrivningar. Flera av Turstens böcker utspelar sig i Göteborg och jag har bott där och känner väl till staden.Också Mari Jungstedts deckare utspelar sig på  Gotland, som också är  välbekanta miljöer för mig. Därför är det extra roligt att läsa dem.

Sen har Kira även ett större läsprojekt på gång.

– Anni Blomqvists Stormskärs Maja ligger och väntar på mig. Det är en finlandssvensk klassiker som jag tycker man ska ha läst. Jag riktigt hör Lasse Mårtensson älskade titelmelodin till Åke Lindmans tv-serie. Sen är det sånt vackert omslag på just den här utgåvan.

Text och foto: Ylva Larsdotter, bibliotekarie på Helsingfors svenska arbetarinstitut, Arbis