Sommargästen: Malin Gustavsson

I serien Sommargästen delar biblioteksbesökare med sig av sina bästa bok- och kulturtips inför sommaren.

Först ut är jämställdhets- och mångfaldskonsult och VD för Ekvalita Malin Gustavsson, som delar med sig av sina bästa boktips inför en mer normkritisk sommar.

- Jag grundade Ekvalita 2008 för att jag ville arbeta med för de frågor som ligger mig varmast om hjärtat: feminism, likabehandling och normkritik, och för att jag vill leva och verka i ett inkluderande och rättvist samhälle, säger Malin.

Sedan starten har företaget utvecklats och vuxit. Malin och hennes medarbetare jobbar med företag, ministerier, kommuner, skolor och föreningar och håller utbildningar, workshops och föreläsningar, modererar och utvecklar verktyg och metodmaterial.  Idag har Ekvalita främst Finland, men även övriga Norden och Europa som arbetsfält och än finns det mycket att göra på området.

Malin tror på nätverkandets kreativa kraft och att nya tankar, perspektiv och förändring sker i möten mellan människor.

- Juni och juli innebär dessutom en hel del spännande jobbresor där jag också kommer att lära mig massor.  Jag ska bland annat hålla i en hbtq-utbildning i Sundsvall, föreläsa på två seminarier om  jämställdhet och likabehandling under Almedalsveckan på Gotland och fungera moderator på SAMS (Samarbetsförbundet för funktionshinder rf) sommardagar i Tammerfors. Jag ser mycket fram emot alla möten och samtal. Jag vill också ha möjlighet att läsa en massa bra böcker, berättar Malin. 

I sommar läser Malin bland annat de här böckerna:

Ekvalitas kollega i samma kontor, Ronja Salmi från Ryöväri, rekommenderar Siri Kolus ungdomsroman Kesän jälkeen kaikki on toisin, som handlar om Petra som aldrig känt sig hemma i sitt kön och väntar på att bli Peetu. Pappan tar med Petra/Peetu för att flyga och tillsammans delar de drömmar, frihet och mod att vara sig själva.

Koko Hubara är mer känd som personen bakom bloggen Ruskeat Tytöt där hon sätter ord på rasificeringen i Finland och hur en blir ”den bruna flickan”. I essäsamlingen med samma namn är det genomgående temat utanförskap baserat på etnicitet.

- Den ligger på nattduksbordet och känns som en viktig bok att läsa 2017 i Finland, säger Malin.

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner på Youtube och Beyoncé har samplat delar av  det i låten Flawless. Boken är en redigerad version av hennes presentation.

- Eftersom den delas ut till alla 9:onde klassister i Finland och har diskuterats flitigt känns det viktigt att faktiskt ha läst den. Jag tycker TED-talket är en bra introduktion i hur kön skapas och görs även i en finlänsk kontext. Den är på allas läppar och så omtalad. I sommar ska jag läsa den, säger Malin.

Daniel Kahnemans bok Tänka, snabbt och långsamt har redan några år på nacken

- Jag har börjat läsa om den och tänkte gör det färdigt i sommar, men denna gång med anteckningsblocket bredvid. Boken är ett bra exempel på hur en kan göra en normkritisk läsning och får svar på hur b la  diskriminering och ”unconscious bias” uppstår om vi inte är håller fokus utan börjar generalisera och gå på ”känsla” istället för fakta.

Glada och vilsamma sommarmånader hälsar Malin!

Text: Ylva Larsdotter, bibliotekarie vid Helsingfors arbis
Foto: Malin Gustavsson