Sommargästen: Patrik Lustig

I serien Sommargästen delar biblioteksbesökare med sig av sina bästa bok– och kulturtips inför sommaren.

Den här gången träffar jag Patrik Lustig, som jobbar som museimästare på Vanda stadsmuseum i Dickursby. När han inte funderar på utställningar och olika smarta tekniska lösningar läser han gärna. Bibliotek av olika slag ligger honom varmt om hjärtat. 

Just nu pågår utställningen Rum för kärlek (4.2 - 23.12) på Vanda stadsmuseum. Den är en del av jubileumsåret Finland 100 år.

Utställningen berättar om förälskelser, passioner, relationer och skilsmässor med fokus på invånarna i Vanda. Det är en rolig och inspirerande utställning. Exempelvis kan man gifta sig på museet genom ett samarbete med magistratet i Vanda, berättar Patrik.

Som museimästare fixar Patrik all teknik vid museet och dess utställningar. Det är ett mångsidigt och kreativt jobb som ofta kräver att man är finurlig och kan improvisera lösningar. Läsningen är en naturlig avkoppling och han läser mycket.

Patriks boktips för sommaren

En riktigt intressant och gripande berättelse återvänder jag gärna till. Jag tycker om att läsa om mina favoritböcker. De har kanske inget direkt gemensamt mer än att för mig är de mäktiga berättelser som griper tag. Historier som är större än livet så att säga. Det är väl inget konstigare än att se om filmer eller höra samma skivor flera gånger, menar Patrik.

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov är en sådan. Jag har läst den kanske femton gånger. Bulgakov kommunicerar med mig som läsare på ett helt annat sätt än andra ryska klassiska författare. Sen gillar jag den samhällskritiska satiren, kärleken och humorn i berättelsen, säger Patrik.

En boks levnadstid blir bara kortare och kortare i och med att det utkommer allt fler titlar. Att läsa om sina favoritböcker, att inte hela tiden pumpa på med nya titlar, att botanisera i bibliotekens magasin och bland hyllorna blir nästan motståndshandlingar mot det uppskruvade tempo som råder.

Att vara sina käraste klassiker trogen, att återvända till den tummade, nötta favoritboken ger trygghet och beständighet i flödet. Visserligen läser man aldrig samma bok på exakt samma vis två gånger, men omläsningen av favoritböckerna är som att möta en kär gammal vän, eller kanske är det bara nostalgi säger Patrik.

Andra favoritböcker som Patrik gärna återvänder till är till exempel:

Peter Nilson (1937-1998) var egentligen astronom men också en stor humanist som skrev om människans plats i kosmos, samhället och historien. Ett återkommande tema i hans författarskap är människans förtvivlade sökande efter Gud. Hans Messias med träbenet och andra berättelser har jag läst flera gånger, säger Patrik.

En annan som jag också gärna läser om med jämna mellanrum är Joseph Conrads Mörkrets hjärta. Dess kritik av imperialismen är aktuell fortfarande – den utkom 1902 – och det känns som viktiga bakgrundsfakta att hålla i minnet idag, säger Patrik.

Text och foto: Ylva Larsdotter, bibliotekarie vid Helsingfors arbis