Stockholm i mitt hjärta

”Stockholm i mitt hjärta” sjunger vissångaren Lasse Berghagen – och visst är staden Stockholm djupt förankrad också i våra finländska hjärtan. Vi är säkert många vars första utlandsresa styrt just till Stockholm och vi är många som gång på gång vill återvända till ”stan som har allt”. Vi reser till Stockholm för att shoppa, uppleva kultur och vår gemensamma historia, kanske träffa vänner - eller varför inte helt enkelt åka på en storslagen skärgårdskryssning.

Det finns många visor om Stockholm, men minst lika många böcker som på olika sätt beskriver det mångsidiga livet i Sveriges huvudstad. I Stockholm finns öar och vatten, storstadsliv i gränder och på krogar, rika och fattiga, bögar och blattar, Östermalmsdamer och antikhandlare från Gamla stan. Här är ett litet urval böcker, var så god!

Gardell, Jonas: Torka aldrig tårar utan handskar

Vet du var i Stockholm man kan hitta ”Bögringen”? Det och mycket mer lär du dig i Jonas Gardells fina och viktiga romantrilogi Torka aldrig tårar utan handskar, med de tre delarna Kärleken, Sjukdomen och Döden. I den första boken kommer Rasmus från landsorten till Stockholm för att leva det liv han är ämnad för. Han vet att man hittar andra homosexuella vid Bögringen på Stockholm centralstation. Och det gör han – han hittar ett sammanhang bland andra bögar och kärleken i Benjamin. Men det här är 80-tal och en ny, skrämmande och dödlig sjukdom förändrar allt… Böckerna har filmatiserats.

Khemiri, Jonas Hassen: Ett öga rött

Boken är skriven i dagboksformat av den femtonårige Halim som kämpar i korstrycket mellan sina föräldrars arabiska ursprung och det svenska samhället. Han är uppvuxen i invandrartäta Skärholmen, men i boken flyttar han med sin pappa till Södermalm. Halim skriver ner sina funderingar på talspråk eller en slags ”invandrarslang”. Halim upplever att såväl det svenska samhället som hans pappa försöker ”svennefiera” honom, vilket han aldrig kommer att tillåta. Halim drömmer omväxlande om att bli en revolutionär och om att bli en filosof, en tankesultan.

Ulf Lundell: Jack

Idag ger Ulf Lundell inte många trevliga associationer: en äldre sur gubbe, ständigt i gräl med feminister eller kommunstyrelsen där han bor. Annat var det 1976 när romanen Jack utkom. Då lästes Jack överallt, alla hade den i fickan eller kassen. Romanen utnämndes till 70-talets svenska generationsroman och Lundell blev dessutom rockstjärna vid samma tid.

”Jack” handlar om den blivande författaren Jack Råstedt och hans kumpaner som lever det sorglösa livet i Stockholm, några år under 70-talet. Man kan som läsare tycka vad man vill om Jack och grabbarna, men som Stockholmsskildring är boken fortfarande underhållande. Södermalm, Vita Bergen, Götgatan - Jack lever, bor och cyklar i sitt Stockholm i väntan på att inspirationen till debutromanen skall infinna sig.

Jan Mårtenson: Böckerna om antikvitetshandlaren Johan Kristian Homan

Serien om antikvitetshandlare Homan inleddes 1973 med ”Helgeandsmordet.” I år utkom den fyrtiosjätte boken i ordningen, ”Den engelske kusinen”. Böckerna tar läsaren till ett underbart Stockholm, Homan bor i Gamla stan i en takvåning med terrass och utsikt mot Skeppsholmen. Hans antikvitetshandel ligger i samma hus på gatunivå.

Mysfaktorn i böckerna är skyhög, livet i Gamla stan med omgivningar, Homans kulinariska intressen, en enkel omelett hemma på terrassen eller ett besök på Operakällaren, varvat med inte alltför brutala brott ger läsaren full avkoppling. Homans katt Cleo, en vacker siames, finns alltid med i böckerna.

Pleijel, Agneta: En vinter i Stockholm

Stockholm flimrar förbi i dessa fragment som en kvinna skriver ner efter att hon blivit övergiven av sin älskare. Hon tillbringar vintern i Stockholm och skriver dagbok med iakttagelser, minnen och funderingar. Huvudpersonen rör sig i ett vintrigt, blåsigt Stockholm, i mörker och i snömodd inom tullarna i Stockholm, läsaren får följa med på promenader kring Hornstull, Skeppsbron, Ringvägen, Kungsgatan och Katarinahissen.

Rudberg, Denise: Ett litet snedsprång, med flera böcker om Marianne Jidhoff

Marianne Jidhoff är en rik änka i Stockholms förnämaste stadsdel Östermalm. Hon skulle kunna leva gott på sin förmögenhet, men hon väljer att återuppta sitt jobb som åklagarsekreterare. Därmed får hon vara med om att reda ut en del intrikata brott, som oftast utspelar sig just i Östermalm. Samtidigt gör Marianne sitt bästa för att motionera längs Djurgårdens stränder och göra avstickare i fina kaféer och konstsalonger. Mänskliga relationer, god mat och Stockholmsmiljöer varvas med brottsutredning av knepigaste slag.

Skribenter:

Susanna Söderholm, Helsingfors stadsbibliotek

Tina Wigg, Helsingfors stadsbibliotek

Camilla Åhlberg, Esbo stadsbibliotek

Bild: Pixabay / CC0 Creative Commons