Worldcon 75 – nu kommer scifi- och fantasylitteraturens toppar till Finland

I augusti i år tar Helsingfors emot en skara av de främsta namnen inom science fiction och fantasy. Sini Neuvonen från Esbo stadsbibliotek har intervjuat en av arrangörerna och en deltagare som ser fram emot sin första Worldcon.

Worldcon 75 äger rum den 9.–13. augusti 2017, och är som namnet berättar den 75:e världskongressen. Den första anordnades år 1939 i New York, vilket innebär att Worldcon är den äldsta kongressen inom science fiction och fantasy. Trots sitt globala namn har Worldcon huvudsakligen hållit till i USA. Finlands Worldcon blir bara den fjärde världskongressen i ett land där huvudspråket inte är engelska.

För dem som varit med om våra inhemska Finncons, kan Worldcon beskrivas som samma sak, men tio gånger större. En skillnad jämfört med Finncon är att Worldcon uppbär en medlemskapsavgift. Hedersgästerna är de enda som kommer in gratis. Worldcon strävar inte att göra vinst och anordnas helt och hållet med frivilliga krafter.

Hedersgäster i Helsingfors är författarna Johanna Sinisalo, Nalo Hopkinson och Walter Jon Williams, serietecknaren Claire Wendling och den svenske scifiaktivisten, översättaren och forskaren John-Henri Holmberg. Vetenskapsgäst är Ian Stewart, hederstrollkarl vid Det Osynliga Universitetet. Många fler kända namn hittas på Worldcons also appearing -lista.

Så här kom Worldcon till Helsingfors

Jukka Halme är ordförande och primus motor för årets Worldcon. Han berättar vad som hände, när Worldcon kom till Finland.

– Allt började med ett ödesdigert telefonsamtal från Eemeli Aro i augusti 2012. Han deltog då i Worldcon i Chicago och blev uppmuntrad att ansöka om Worldcon för Helsingfors. Jag var den ena av de två personer som Eemeli ringde till. Jag bedömde att tanken var helt osannolik, men det var en så galen och rolig idé, att jag anslöt mig till projektet.

– Efter ett år av kampanjarbete för Helsingfors förlorade vi omröstningen i San Antonio med bara 35 röster vid den tredje omgången. Uppeggade av detta jobbade vi ännu hårdare och år 2015 besegrade vi tre andra kandidater överlägset redan i första omgången. Vid det laget hade vi tre år av olika presentationer på olika håll i världen, hundratals timmar bakom presentationsbord och tusentals konversationer med fans.

Enligt Halme rullar förberedelserna nu vidare med sin egen kraft.

– Ju närmare vi kommer till evenemanget, desto mer detaljerat blir programmet. De stora linjerna är redan dragna, nu lappar vi små luckor och placerar färdiga bitar på plats. Det finns ännu många viktiga saker att sköta och mycket att göra, men vid det här laget väntar vi oss inte stora överraskningar. Allt arbete sköts av ett par hundra frivilliga som arbetar på olika nivåer.

WorldconJukkaHalme1.jpg

Foto: Jukka Halme (på vänster) och skådespelaren David Tennant i Worldcon 2014 i London.

Fem dagar av upplevelser

Vad erbjuder Worldcon? Min egen första Worldcon var den som hölls i London år 2014. Jag blev lite yr inför allt som stod till buds, men upplevelsen var så fantastisk att jag sannolikt nog reser utomlands även i framtiden för att uppleva Worldcon. En berättelse om min resa kan läsas (på finska) på bloggen Espoon Fantasia.

Jukka Halme ser fram emot en överväldigande upplevelse.

– Här kan mänskor uppleva fantastiska spektakel, skapa nya internationella kontakter och njuta av scifi- och fantasylitteraturens hela spektra tillsammans med gamla vänner. För den som deltar i sitt första Worldcon lönar det sig att röra sig med öppet sinne och öppna ögon, pröva på allt och njuta av den internationella atmosfären. Under fem dagar är det möjligt att träffa och höra tiotals personligheter inom branschen, hitta nya vänner och bli proppmätt på alla upplevelser som erbjuds. Jag hoppas att Worldcon 75 blir en upplevelse som deltagarna aldrig glömmer.

Den nya författaren ser fram emot litteraturdiskussionerna

Sini Helminen jobbar vid Helsingfors stadsbibliotek och debuterade som författare i våras. Worldcon i Helsingfors blir hennes första.

– Som ny författare ser jag mest fram emot att träffa kolleger, både inhemska och internationella. Lyckligtvis har jag redan sett George R.R. Martin en gång på Finncon, för numera är Game of Thrones så stort att det säkert blir en stor rusning. Jag är speciellt intresserad av att träffa veteranerna inom ungdomsfantasyn. Jag blev nästan lite vimmelkantig av att se mitt namn uppe på listan med de stora namnen i branschen.

– Som nörd och biblioteksmänska ser jag fram emot fantastiska paneler, litteraturdiskussioner, otroliga dräkter och stämningen av att få vara med bland likasinnade mänskor från runt om i världen. Jag ser verkligen fram emot att få se programmet. Jag har hittills bara deltagit i mindre cons så jag vet kanske inte ännu hur mycket jag har att se fram emot.

WorldconSini.jpg

Foto: Författaren Sini Helminen.

Den som är intresserad av science fiction och fantasy kan bekanta sig närmare med evenemanget på Worldcons nätsida. En del av programmet anordnas i auditoriet vid huvudbiblioteket i Böle, och där är det naturligtvis gratis inträde.

Hugo-kandidaterna tävlar om romanpriset

Ett återkommande inslag vid Worldcon är Hugo-priserna, som klassas bland de högst uppskattade priserna inom genren.

Årets kandidater för bästa roman är följande:

Hela listan på Hugo-kandidater finns här: Hugo-kandidaterna. Flera av författarna på kandidatlistan har böcker som kan lånas på Helmet-biblioteken.


Text: Sini Neuvonen
Översättare: Nina Törnudd, W75​

Foton: Sini Neuvonen och Worldcon75