Dataskydd och information om webbplatsen

Nätbiblioteket Helmet (www.helmet.fi) är Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda stadsbiblioteks gemensamma nättjänst. Tjänsten innehåller stadsbibliotekens kontaktuppgifter, öppettider och evenemang samt information bibliotekens tjänster. Dessutom har nätbiblioteket Helmet en samlingskatalog, informationstjänst, presentation av material, samt möjlighet för användarna att se och behandla egna uppgifter. Nättjänsten publiceras på finska, svenska, engelska och ryska.  Webbplatsens finskspråkiga version är mest omfattande.

Att använda tjänsten

Det redaktionella materialet och katalogen är fria att användas. För att nå användarens egna uppgifter behövs ett bibliotekskort och en PIN-kod kopplat till kortet. Till de egna tjänsterna hör information om de egna lånen, förnyande av lån, reservationer, den egna lånehistoriken, egna minneslistor, bedömning av material, möjlighet att spara sökfraser samt uppdatering av kontaktuppgifter. De egna uppgifterna är skyddade med hjälp av SSL. Mera information om sökningarna och om användningen av egna uppgifter finns i instruktionerna för Helmet-sök.

Servicemiljö

Helmet-sök (sökning av material samt Egna uppgifter) är en del av stadsbibliotekens gemensamma bibliotekssystem (Registerbeskrivning av informationssystemet enligt ofentlighetslagen). Systemet levereras av Innovative Interfaces. För operativsystemet ansvarar Tietoevry. Webbplatsens verksamhet och uppdateringen av materialsökningen sköts av stadsbibliotekens gemensamma systemchef och en grupp som ansvarar för underhållet. Helmet-söksystemet är inte responsivt, utan det övergår till mobilversion då det identifierar Android- och iOS-telefoner.

Stadsbiblioteken i huvudstadsregionen producerar tillsammans webbplatsen Helmet (bibliotekens kontaktuppgifter, tjänster och evenemang). Publiceringssystemet levereras av Fujitsu Finland Oy, som också ansvarar för webbplatsens driftstjänst. En webbredaktör ansvarar för webbplatsens innehåll och en grafiker/webbansvarig för utseendet. Nättjänsten Helmet är responsiv, dvs. den anpassar sig efter användarens apparat.

Webbtjänstens dataskydd och kakor

En kaka (cookie) är en liten textfil som webbläsaren lagrar på din dator eller mobilenhet när du besöker en webbtjänst. Nödvändiga kakor behövs för att webbplatsen ska fungera. Med besökarens samtycke kan också kakor som inte är nödvändiga för webbplatsens funktion användas. De kakor som lagras på enheten kan också raderas från inställningarna för den webbläsare man använder.

Kakor används för att samla in uppgifter om besökarna i webbtjänsten Helmet. Dessa uppgifter används för att förbättra användargränssnittet och användarupplevelsen samt för statistisk uppföljning av antalet besökare.

De uppgifter som samlas in för besöksstatistik anonymiseras så att de inte kan kopplas till en enskild person. Sådana uppgifter är från vilken webbplats du har kommit till webbplatsen, vilka sidor på vår webbplats du har besökt och när, vilken webbläsare du använder, vilken skärmresolution och vilket operativsystem du har, din dators IP-adress och geografiska läge.
På webbplatsen kan det finnas innehåll som producerats av andra serviceleverantörer än webbtjänsten Helmet, till exempel inbäddade element från karttjänster eller sociala medier. Integritetsskyddet i dessa kanaler och tjänster åligger respektive ägaren.

Kakverktyg och kakgrupper

Webbtjänsten Helmet använder ett kakverktyg. Du kan använda kakverktyget när du besöker webbplatsen (popup-ruta) eller öppna det genom att klicka på kugghjulet längst ner till vänster på sidan.

När du besöker webbtjänsten, kan du tillåta eller blockera alla kakor förutom de som är nödvändiga för tjänstens funktion. Du kan ändra dina val när som helst genom att gå till fliken Kakinställningar i kakverktyget.

Kakorna som används i webbtjänsten är grupperade i nödvändiga kakor, preferenser och analytiska kakor. En kaka kan vara sessionsspecifik, då den raderas efter att du stängt webbläsaren. En sådan kaka kan också lagras på din enhet för en längre tid. En kaka kan vara en förstapartskaka eller en tredjepartskaka. Förstapartskakor lagras av den webbplats du använder (webbtjänsten Helmet). Tredjepartskakor lagras av en utomstående aktör.
Mer information om kategorierna av kakgrupperna för webbtjänsten Helmet, de kakor som tillhör dem och giltighetstiden för varje kaka får du genom att gå till fliken Kakinställningar i kakverktyget.

Kakor som är nödvändiga med tanke på webbtjänsten Helmets funktion gör det möjligt att till exempel boka material, förnya lån och att upprätthålla en användarsession. Du kan inte blockera nödvändiga kakor.

Preferenskakor lagras av videotjänsterna Vimeo och YouTube. Dessa behövs för att du ska kunna titta på videor som är inbäddade på sidorna. Du kan blockera preferenskakor på fliken Kakinställningar i kakverktyget.

Analytiska (statistiska) kakor används för att utveckla webbplatser. Matomo är en besöksstatistiktjänst som används av Helmet-biblioteken. Matomos kakor används för att samla in data om webbesök och om besökarnas aktiviteter på webbplatsen. Du kan blockera analytiska kakor på fliken Kakinställningar i kakverktyget.

Registrering som biblioteksanvändare

Biblioteksanvändare | Helmet

Registrering: Bibliotekskort och lån | Helmet

Kundregisterbeskrivning: Registerbeskrivning | Helmet

Dataskydd

Helsingfors stad: Dataskydd

Helsingfors stad: Mer om rättigheterna enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning

Esbo stad: Dataskydd

Esbo stad: Begäran om uppgifter

Vanda stad: Dataskydd

Grankulla stad: Dataskydd

Dataskyddsombud

Esbo: tietosuoja@espoo.fi 

Helsingfors: tietosuoja@hel.fi

Grankulla: tietosuoja@kauniainen.fi

Vanda: tietosuojavastaava@vantaa.fi