Våra musiksamlingar är de största av landets allmänna bibliotek.

Skivor, noter, musikböcker, -tidskrifter...

Med nästan 400 000 musikinspelningar, ca 70 000 noter, ca 35 000 musikböcker och över 10 000 bildupptagningar är Helmet-bibliotekens musiksamlingar de största av vårt lands allmänna bibliotek. Samlingarna täcker alla musikstilar och tidsperioder, och är utspridda i så gott som alla Helmet-biblioteken.

Du får tillgång till samlingarna genom att göra ett Helmet-sök på webben. Söker du speciellt efter musikmaterial, lönar det sig dessutom att pröva även den så kallade vanliga katalogen. I den är det bl.a. möjligt att bläddra alfabetiskt enligt namn på titlar, vilket är särskilt behändigt då man snabbt behöver hitta en viss version av den inspelning eller det musiktryck man är ute efter.

Det finns musikmaterial även i vårt e-bibliotek, t.ex. Naxos Music Library.

Ett anskaffningsförlag kan du göra här.

Nyheter

Våra musiknyhetslistor uppdateras dagligen. Varje ny titel syns där i två veckor. Du kan bläddra i listorna på webbsidan eller så kan du beställa dem där åt dig själv som RSS-flöden.

Saundiholvi

En kuriositet inom Helmet-bibliotekens musiksamlingar är vårt musikmagasin, som finns i Dickursby bibliotek. Denna musikens skattkammare, unik för hela landet – med namnet Saundiholvi – består av tiotusentals musikinspelningar, noter, musikböcker och bildupptagningar. Musikmagasinets material kan du söka och beställa till ditt eget bibliotek via Helmet-sök.

Mera om Saundiholvi (på finska).

Klasser och hyllor

Här kan du bekanta dig med hur vi klassificerar och hyllplacerar musik:

De allmänna bibliotekens klassifikationssystem (i bruk på Esbo, Grankulla och Vanda stadsbibliotek)

Helsingfors stadsbiblioteks klassifikationssystem (i bruk på Helsingfors stadsbibliotek)