Digitoi helmesi talteen kirjastoissa

Helmet-kirjastot tarjoavat laitteita ja ohjelmia erilaisten aineistojen digitointiin. Käytännössä digitoinnilla tarkoitetaan esimerkiksi vhs-nauhalle tallennetun videomateriaalin muuntamista dvd-levyltä katsottavaan ja käsiteltävään muotoon.

Mitä voin digitoida ja missä kirjastoissa?

Digitointilaitteistoja löytyy useista kirjastoista eri puolilta pääkaupunkiseutua. Laitteistot ja digitointivälineet voivat poiketa toisistaan, joten kannattaa varmistaa etukäteen joko puhelimitse tai paikan päältä tarkemmin, mitä mahdollisuuksia omassa kirjastossasi on.

VHS-videonauhoja voit digitoida näissä kirjastoissa:

LP-levyjä ja C-kasetteja:

Diojen skannaus:

Laitteet ja opastusta saatavilla

Palvelu on maksuton, mutta asiakkaalla on oltava digitoitavan materiaalin lisäksi mukanaan omat tyhjät cd- tai dvd-levyt tai muistitikut. Kirjaston henkilökunta auttaa pääsemään digitoinnissa alkuun. Jos tarvitset pidempää opastusta, varaathan ajan etukäteen.

Digitointia ei voi nopeuttaa, joten se vie aikaa yhtä paljon kuin digitoitavan aineiston kesto. Kahden tunnin videon digitoimiseen kuluu siis kaksi tuntia.

Muistathan, että digitoitaessa kuvan- tai äänenlaatu eivät parane. Häiriöt kuvassa tai äänessä siirtyvät mukana myös digitaaliseen muotoon.

Myös aineiston jälkikäsittelyä varten kirjastoista löytyy erilaisia ohjelmistoja.