Lisäarvoa äänikirjalla

Äänikirja on joskus paljon enemmän kuin ääneen luettu versio kirjasta. Lukija on avainroolissa, koska hän tulkitsee tekstiä lausuessaan sitä. Myös toteutuksen tyyli voi tuoda kirjaan lisäarvoa.

Alla on esitelty kirjaston tarjoamia e-äänikirjoja, jotka tuovat jotain lisää kirjan tarinaan. Linkit avautuvat teosten sivuille e-kirjapalveluissa. Helmet-kirjastojen asiakkaana voit käyttää neljää e-äänikirjoja tarjoavaa palvelua. Kirjastoissa on edelleen lainattavissa myös cd-äänikirjoja. Ne löytyvät Helmet-haussa, kun haet sanalla äänikirjat ja valitset haun jälkeen Aineisto-kohdassa CD-levy.

Lukija tekee äänikirjan

Lukija on äänikirjan tärkein tekijä. Hyvä lukija voi nostaa tarinan uudelle tasolle, kun taas huono lukija voi pilata hyvänkin kirjan. Lukijan hyvyys ja huonous on mitä suurimmissa määrin makukysymys. Onneksi monesta e-äänikirjasta on mahdollista kuunnella näyte ennen lainaamista, että lukijaan voi saada tuntumaa etukäteen.

Kun kirjailija lukee itse omaa kirjaansa, rytmin ja painotusten uskoisi menevän niin kuin kirjailija on tarkoittanut. Esimerkiksi Peter Franzén, Jukka Viikilä ja Jenni Pääskysaari ovat lukeneet äänikirjat omista kirjoistaan. Samoin Alex Schulman lukee itse omaelämäkerrallisen romaaninsa Glöm mig ja Eva Dahlgren on lastenkirjansa Lars & Urban och faster Los hemlighet lukija.

On myös kiinnostavaa kuulla kirjoittajan lukevan omaa elämäkertaansa ja kertovan ikään kuin suoraan sinulle omista kokemuksistaan. Suomeksi voit kuunnella Hectorin, Alexander Stubbin ja Jani Toivolan kertovan elämästään. Englanniksi elämäkertansa ovat lukeneet muun muassa John le Carré, Patti Smith ja Roxane Gay.

Asiantuntija lukee omaa kirjaansa

Jos sinulla on vaikeuksia keskittyä äänikirjan kuunteluun, kannattaa kokeilla kirjaa, jossa asiantuntija lukee omaa tekstiään. Silloin voi tuntua siltä, että kirjoittaja selittää asioita juuri sinulle, ja sellaisessa tilanteessa on helpompi keskittyä.

Suomeksi voit kuunnella esimerkiksi psykoterapeutti Maaret Kallion lukevan elämäntaitokirjojaan Inhimillisiä kohtaamisia, Lujasti lempeä ja Lujasti lempeä – Mielen työkirja. Ruotsiksi voit kuunnella kirjailija Kajsa Ingemarssonin näkemyksen luovuudesta kirjassa Den magiska gnistan: vägen till ett kreativt liv tai mentalisti Henrik Fexeuksen opit aivojen treenaamiseen kirjassa Konsten att få mentala superkrafter.

Englanniksi voit muun muassa antaa astrofyysikko Neil DeGrasse Tysonin tutustuttaa sinut maailmankaikkeuden mekaniikkaan kuuntelemalla Astrophysics for People in a Hurry. Anna Stephen Kingin kertoa sinulle elämästään ja kirjoittamisen taidosta kirjassa On Writing: A Memoir Of The Craft, tai kuuntele veteraanipoliitikko Madeleine Albrightin näkemys maailman nykytilasta kirjassa Fascism: A Warning.

Toteutustapa voi nostaa tarinan uudelle tasolle

Usein äänikirjalta toivoo vähäeleistä lukijaa, joka pitää kuuntelijan huomion tarinassa eikä varasta show’ta. Joskus taas eläytyvä lukija voi viedä mukanaan ja tuoda tarinaan uuden näkökulman.

OverDrive-palvelusta löytyy neljä Agatha Christien teosten äänikirjaa, joiden tiedoissa lukijaan viitataan sanoilla ”performed by”. Näissä teoksissa lukija on siis pikemminkin esittäjä, joka tulkitsee tekstiä ja eri hahmoja. Downton Abbey -sarjasta tuttu Dan Stevens esittää kirjat Murder on the Orient Express ja And Then There Were None. Hercule Poirotia vuosien ajan esittänyt David Suchet puolestaan esittää Poirot-tarinat Death on the Nile ja Evil Under the Sun.

Kaikkein omaperäisin toteutus löytyy George Saundersin romaanista Lincoln in the Bardo, joka on valittu vuoden 2018 parhaaksi äänikirjaksi Yhdysvalloissa. Kirjassa on lukuisia henkilöhahmoja ja äänikirjassa heitä esittää yhteensä 166 eri lukijaa: muun muassa tunnettuja näyttelijöitä sekä kirjailijan ystäviä ja perheenjäseniä. Lopputulos kuulostaa huikealta, mutta on myös aika sekava. Vaikka toteutus on todella mielenkiintoinen ja kirjassa mielikuvat ja tunnelma ovat juonta tärkeämpiä, kannattaa harkita kirjan lukemista ensin tai silmäillä tekstiä kuunnellessaan, jos haluaa myös pysyä tarinassa mukana.

Äänikirjojen avulla voi myös opiskella kieliä

Äänikirjan muodossa olevat kielikurssit opettavat lausumista sekä kuullun ymmärtämistä. Ensin kuunnellaan sana tai lause ja sitten toistetaan se perässä. Näin voi helposti herätellä vaikka uinuvaa espanjantaitoa ennen Barcelonan matkaa, eikä tarvitse päntätä sanastoa kirjasta.

Naxos Spoken Word -palvelun Rapid-kielikursseilla tämä kaikki tapahtuu hauskasti musiikin tahdissa. Kielikurssit löytyvät Language-kategoriasta ja niitä on muun muassa espanjasta, kreikasta, portugalista ja turkista. Myös OverDriven kielikurssien avulla voit opetella muun muassa ranskaa, saksaa, koreaa, italiaa ja japania.

Teksti: Saara Leskinen

Kuva: Pexels