Usein kysyttyä - Taskukirjasto

Mikä on Taskukirjasto?

Taskukirjasto on mobiilisovellus Helmet-kirjastojen asiakkaille. Taskukirjastossa uusit lainasi, haet aineistoa ja teet varaukset muutamalla hipaisulla. Saat myös lukusuosituksia ja voit tarkistaa kirjastojen aukioloajat ja yhteystiedot. Taskukirjastoa voit käyttää suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Lue lisää Taskukirjastosta

Kuinka varaan kirjan Taskukirjastossa?

Kirjaudu sovellukseen kirjastokorttisi numerolla ja tunnusluvulla. 

Kirjoita hakuriville kirjan nimi, tekijän nimi, ISBN-koodi tai suuntaa haun kamera kirjan EAN-koodiin. Paina suurennuslasin kuvaa.

Valitse listasta haluamasi kirja ja paina sen alla olevaa varauskuvaketta (kuva, jossa kirja putoaa kädelle).

Valitse noutokirjasto painamalla hakuriviä ja valitse avautuvasta valikosta kirjaston nimi. Vahvista varaus painamalla lähetä-painiketta. Saat viestin varauksen onnistumisesta.

Jollei varaus onnistu, voit kirjautua omiin tietoihisi Helmet.fi:ssä ja tarkistaa onko sinulla lainoja myöhässä tai ovatko kirjastomaksusi ylittäneet 30 euroa. Voit myös soittaa lähikirjastosi asiakaspalveluun.

Kuinka muutan varauksen noutopaikan, lisään oletusnoutopaikan tai lukitsen varauksen?

HUOM! Varauksen lukitus -toiminto ei ole tällä hetkellä käytössä Taskukirjastossa vaan ainoastaan Helmet-verkkopalvelussa.

Taskukirjastossa voi perua, lukita ja vapauttaa varauksen. Peruaksesi varauksen Taskukirjastossa paina roskakorin kuvaa. Lukitaksesi varauksen Taskukirjastossa napsauta Lukitse-painiketta. Jos varaus on lukittu, samalta kohdalta löytyy Vapauta-painike.

Varauksen noutopaikan voi muuttaa vain kirjautumalla Helmet.fi:ssä omiin tietoihin. Varausten muuttaminen, lukitseminen ja peruuttaminen Helmet.fi:ssä.

Miksei automaatti lue kirjastokortin viivakoodia Taskukirjastosta?

Kirjastokortin viivakoodia Taskukirjastossa on suurennettu ja tarkennettu. Jollei lähikirjastosi lainausautomaatti lue kortin viivakoodia puhelimen näytöltä, koeta ensin nostaa puhelimesi näytön kirkkautta. Jollei vieläkään toimi, voit pyytää henkilökuntaa lukemaan viivakoodin palvelupisteen lukijalla. 

Kuinka lainaan e-kirjan?

E-kirjoja voi lukea joko selaimessa tai kustantajien omilla sovelluksilla. Katso ohjeet Helmet.fi:n e-kirjastosta

Miten otan lainaushistorian käyttöön? 

Kirjaudu Helmet.fi:ssä omiin tietoihin.

Valitse

  • Omat tietoni 
  • Lainaushistoria 
  • Aloita lainaushistorian seuraaminen

Tämän jälkeen päivitä Taskukirjasto-sovellus uuteen versioon ja kirjaudu sisään. Lainaushistoria näkyy valikossa.

Lainaushistoriaasi kertyvät vain ne lainat, jotka olet tehnyt aloitettuasi lainaushistoriasi tallentamisen. Muut lainaajat ja kirjaston henkilökunta eivät voi tarkastella lainaushistoriaasi eivätkä muuttaa sitä. Taskukirjastossa voit tyhjentää koko lainaushistorian, mutta Helmet.fi:ssä voit poistaa lainaushistoriasta myös yksittäisiä teoksia. Lainaushistorian voi tulostaa tai lähettää sähköpostiin vain Helmet.fi:ssä. 

Miten kaverilaina tehdään?

Kirjautukaa Taskukirjastoon ja menkää osioon Kaverilaina.

Avautuvaan kenttään lainaaja skannaa tai kirjoittaa kaverilla lainassa olevan kirjan kirjastoviivakoodin (ei kustantajan koodia) ja painaa enter.

Sovellus ottaa yhteyttä lainan antajaan (voi kestää hetken) ja pyytää hyväksyntää lainalle. Jos aikaraja ylittyy, kirjoita viivakoodi uudelleen.

Hyväksynnän jälkeen sovellus päivittää lainan kaverin kortille ja lainaan tulee uusi eräpäivä. Luetun kirjan voi palauttaa normaalisti kirjaston palautusautomaattiin.

Kaverilaina ei onnistu, jos

  • teoksesta on varauksia,
  • teosta ei voi varata (esim. Bestsellerit),
  • teoksen uusimiskerrat ovat täynnä tai
  • uusi lainaaja ei sovi teoksen ikärajaan.

Onko kaverilainoissa ikärajat?  

Joissakin kuvaohjelmissa (elokuvat, tv-ohjelmat ja digitaaliset pelit) on KAVI ja PEGI -ikärajoja, joita Helmet-kirjasto noudattaa. Voit lainata ikärajallisia teoksia edelleen vain kaverille, jolle niiden lainaaminen on ikärajan mukaan sallittu.

Kuinka teen yhteystietojeni muutoksen?

Omien tietojen muutokset voi toistaiseksi tehdä vain kirjautumalla Helmet.fi:hin. Kirjaudu omiin tietoihin, klikkaa omaa nimeäsi ja valitse Muuta yhteystietoja.

Huom! Nimenmuutosta ei voi tehdä verkkopalvelun kautta. Käy missä tahansa Helmet-kirjastossa ja esitä uudella nimelläsi varustettu henkilötodistus (tai henkilötodistus vanhalla nimelläsi ja erillinen todistus nimenmuutoksesta). Saat uuden kirjastokortin maksutta.