asko

Arabia135 Musiikkia! -projekti

 

Kuka tietää, mikä on Arabia135 Musiikkia! – projekti? Ne, jotka ovat vierailleet verkkosivuillamme, Facebook- sivullamme tai kirjastossa, ovat varmaankin nähneet ohjelmatiedotteita, joissa tilaisuuksien järjestäjänä on Arabia135 Musiikkia! –projekti. Projekti käynnistettiin keväällä 2018 Aluehallintoviraston tuen turvin. Sen taustalta löytyvät Arabianrannan/Käpylän kaksoiskirjasto, Pop & Jazz Konservatorio, Kulttuuri- ja kaupunginosayhdistys Artova ja Metropolian Arabian kirjasto.

Projektin avulla on tarkoitus rakentaa uudenlainen musiikkikirjastokonsepti, uusi tapa tuottaa musiikkikirjastopalveluja. Ja miksi uutta konseptia tarvitaan? Siksi, että äänitelainaukseen pitkälti perustunut musiikkikirjastotoiminta on vuosien varrella vähitellen hiipunut. Tarvitsemme uutta ajattelua. Yritämme yhteistyökumppaneidemme avulla tuoda entistä paremmin musiikin tekijät, aineistot ja kirjaston asiakkaat yhteen. Järjestämme tapahtumia ja näyttelyjä. Emme järjestä tapahtumia pelkästään kirjaston tiloissa vaan myös muualla Arabianrannan/Toukolan alueella. Hyvänä esimerkkinä on  seinänaapurimme ravintola Arabian tiloissa 22.8.2018 järjestetty Asko ja P-K Keräsen ja Mika Taanilan tähdittämä Ilta kirjastossa – keskustelua musiikista, inspiraatiosta ja unelmista- tapahtuma, joka keräsi paikalle peräti 280 henkeä.

Syksyn 2018 aikana järjestimme tilaisuuksia myös Annalan huvilassa ja Käpylän kirjastossa. Pitkän tähtäimen suunnitelmana on paikalliseen yhteistyöhön perustuvan toimintamallin rakentaminen, jonka voi monistaa myös muiden kaupunginosien kirjastoihin. Lisäksi meillä on projektissamme myös perinteitä vaalittavana: musiikkikirjastotoiminta Suomen yleisissä kirjastoissa on saanut alkunsa vuonna 1953 nuottilainauksesta Käpylän kirjastossa. Musiikkikirjastotoiminnan ”isänä” pidetään Käpylän kirjaston kirjastoapulaista, säveltäjä Seppo Nummea, joka tunnettiin myös Helsingin juhlaviikkojen pitkäaikaisena toiminnanjohtajana.

Kari Vante
kirjastonjohtaja
Arabianrannan ja Käpylän kirjastot