nuori lukee sängyssä

Entressen kirjaston yläkouluyhteistyö

Entressen kirjasto tarjoaa yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille erilaisia maksuttomia tapahtumia, kuten kirja- ja pelivinkkauksia, kirjastotaitojen ja tiedonhankinnan opastuksia, karaokea sekä kirjailijavierailuja. Miltei kaikki opastuksemme soveltuvat myös S2- ja valmistaville luokille. Opettaja, alla löydät kuvaukset tarjoamamme tapahtumista ja ilmoittautumislinkit. Otathan kuitenkin rohkeasti yhteyttä, jos sinulla olisi idea tai toive muunlaisesta kirjastovierailusta.

ESPOON KIRJASTOJEN YHTEISET:

KULPS!-KIRJAILIJATAPAHTUMAT (Huom. Yläkouluryhmien ilmoittautumisaikaa on jatkettu 30.9. asti)

3.-10.-luokkalaisten on mahdollista osallistua Lukukeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettuun kirjailijatapahtumaan kirjastossa. Kirjailijatapahtumia järjestetään pääsääntöisesti lähikirjastossa. Ilmoittautumisaika on 15.8. – 31.8.2019. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

KOKEILISITKO? KIRJASTON TYÖPAJAT

Tänä lukuvuonna kaikille espoolaisluokille on tarjolla yhteinen työpajavalikoima, ja sisältökooste ja ilmoittautumislomake löytyvät samalta sivulta. Opettaja voi ilmoittaa luokkansa yhteen jossain mainituista kirjastoista järjestettävään työpajaan kirjaston tai koulun aluerajoista riippumatta. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu mukaan täällä.

______________________________________

ENTRESSEN KIRJASTON OMAT:

KIRJASTOTAIDOT JA TIEDONHANKINTA

Tutustumiskäynti kirjastoon (20 min) 
Tutustumiskäynnin tarkoituksena on madaltaa nuorten kynnystä käydä kirjastossa. Kirjastokierroksella tutustumme kirjaston eri asiakastiloihin. Tutustumiskäynti soveltuu nuorille, joiden viimeisimmästä vierailusta on kulunut pitkä aika tai joille kirjasto on paikkana tuntematon. Suosittelemme tutustumiskäyntiä erityisesti S2- ja valmistaville luokille.

Kirjastonkäytön opastus (40 min)
Kirjastonkäytön opastus soveltuu myös niille nuorille, joille kirjasto on paikkana tuttu. Opastuksen tarkoituksena on auttaa nuoria hyödyntämään kirjastoa ja verkkokirjastoa opiskelun tukena ja vapaa-ajalla. Opastukseen kuuluvat kirjaston palveluiden, aineistojen, verkkokirjaston ja harrastemahdollisuuksien yleisesittely.

Tiedonhankinnan opastus (70 min)
Tiedonhankinnan opastuksen tarkoituksena on tukea oppilaita esimerkiksi esitelmien ja ryhmätöiden tekemisessä. Keskitymme Helmet-tiedonhakuun. Opastus suunnitellaan yhdessä opettajan kanssa oppiaineen tarkoituksiin sopivaksi.

Ilmoittaudu tästä tutustumiskäynteihin, opastuksiin ja vinkkauksiin!

VINKKAUS

Kirjavinkkaus (45 min) 
Kirjavinkkauksen tarkoituksena on kannustaa nuoria tarttumaan kirjaan ja houkutella heitä lukemaan. Vinkkauksessa esittelemme kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta tai molempia. Voimme myös keskittyä tiettyyn genreen tai teemaan (esimerkiksi identiteetti, luonnonsuojelu, holokausti, kulttuurinen moninaisuus…).

Selkokirjavinkkaus (30 min) 
Selkokirjavinkkauksen tarkoituksena on tarjota mahdollisuus kokea kirjallisia elämyksiä myös niille nuorille, joilla on lukivaikeuksia tai jotka vasta opiskelevat suomea. Lisätietoja selkokielisestä kirjallisuudesta mm. täällä  ja täällä.

Pelivinkkaus (30–45 min) 
Pelivinkkauksessa voimme opettajan toiveen mukaisesti esitellä nuorille pelejä (pöytärooli- ja konsolipelit) tai pelikulttuurista aineistoa (pelioppaat, pelisuunnittelun tietokirjat, peleihin pohjautuva kaunokirjallisuus, sarjakuvat ja elokuvat). Lisäksi voimme kertoa kirjastossa toteutettavasta avoimesta ja ohjatuista pelitoiminnasta sekä kirjaston mahdollisuuksista tukea nuorten omatoimista pelitoimintaa. Opettaja, mainitsethan ilmoittautumisen yhteydessä, haluatteko pelejä vai pelikulttuurista aineistoa käsittelevän vinkkauksen.

E-lehtivinkkaus (30 min) 
Helmet-E-kirjasto tarjoaa pääsyn tuhansien kansainvälisten ja satojen kotimaisten sanoma- ja huippuaikakauslehtien äärelle. E-lehtivinkkauksessa kerromme, minkälaisia e-lehtikokoelmia Helmet-verkkokirjastossa on, ja miten niitä voi hyödyntää paitsi vapaa-ajalla myös eri aineiden, kuten kielten, biologian ja kotitalouden, opiskelussa.

Verkkokielikurssivinkkaus (30 min) 
Helmet-kirjastot tarjoavat asiakkaidensa käyttöön verkkokielikursseja englannin, ruotsin, saksan, ranskan, espanjan, venäjän ja suomen opiskeluun. Vinkkauksen tarkoituksena on kannustaa nuoria hyödyntämään verkkokurssien tarjoama tuki kieltenopiskelussa, innostaa heitä tutustumaan uuteen kieleen ja auttaa heitä löytämään sopiva verkkopalvelu viidestä eri vaihtoehdosta. E-kirjastossa on myös suomi toisena kielenä -kursseja, joten vinkkaus soveltuu myös S2- ja valmistaville luokille.

Teemallinen aineistovinkkaus (60 min) 
Teemallisen aineistovinkkauksen tarkoituksena on tarjota nuorelle kokonaisvaltainen tarinallinen kokemus sekä houkutella nuoria lukemaan heille ennestään tuttujen medioiden avulla. Vinkkaamme kirjojen lisäksi lehtiä, sarjakuvia ja elokuvia.

Ilmoittaudu tästä tutustumiskäynteihin, opastuksiin ja vinkkauksiin!

MUSIIKKI

Karaoke 
Tervetuloa kirjastoon laulamaan karaokea! Luokat ja ryhmät voivat laulaa joko Jukeboksin musahuoneessa (1–5 henkilöä kerrallaan) tai Jukeboksin Stagella (noin 15 henkilöä kerrallaan). Laulajat saavat opastuksen karaokelaitteiston käyttöön. Karaoke soveltuu erinomaisesti myös S2- ja valmistaville luokille. Jukeboksin musahuoneen vapaat ajat voi tarkistaa Varaamo-palvelusta: https://varaamo.espoo.fi. Musahuoneen varaukset tulee sopia viimeistään edellisenä arkipäivänä klo 17.00 mennessä. Jukeboksin Stagen vapaita aikoja voi tiedustella sähköpostitse: marko.heikura@espoo.fi Stagen varaukset tulee sopia vähintään viikkoa aikaisemmin. Mainitsethan varauksessa karaoke. KARAOKELAITTESTOMME ON MUISSA KIRJASTOISSA LAINASSA LOKAKUUN JA MARRASKUUN 2019 AJAN. SINÄ AIKANA KARAOKEJAMIT EIVÄT ONNISTU ENTRESSESSÄ :(

Musahuone 
Kirjaston Jukeboksin musahuone toimii niin pienenä treenikämppänä, harjoitustilana kuin nauhoitus-studiona. Esimerkiksi koulubändit ovat tervetulleita musahuoneeseen tekemään omia äänityksiä ja treenaamaan. Soittajat saavat ensimmäisellä kerralla opastuksen tilan toimintaan ja laitteisiin. Musahuoneesta löytyvät seuraavat soittimet: sähkökitara + putkivahvistin, sähköbasso + vahvistin, koskettimet (kytkettynä PA järjestelmään), sähkörummut (kytkettynä PA järjestelmään) ja perinteinen rumpusetti. Musahuoneen vapaat ajat voi tarkistaa Varaamo-palvelusta: https://varaamo.espoo.fi. Varaukset tulee kuitenkin sopia sähköpostitse marko.heikura@espoo.fi viimeistään edellisenä arkipäivänä klo 17.00 mennessä. Varauksen maksimipituus on 4 tuntia.

ELOKUVA

Haluaisitteko tulla kirjastoon katsomaan elokuvan? Kirjaston tiloissa, esimerkiksi Sinisessä huoneessa, voitte katsoa elokuvalisenssin alaisia elokuvia. Tilavaraus: varaamo.espoo.fi. Tuotantoyhtiöt, joiden elokuvat sisältyvät elokuvalisenssiin: https://viihdepalvelu.com/elokuvalisenssi/tuotantoyhtiot/.

LISÄTIETOJA

Kirjastotaidot ja tiedonhankinta, Vinkkaukset, Elokuva: Tanja Avellan tanja.avellan@espoo.fi

Pelivinkkaus: ville.thurman@espoo.fi

Musiikki: marko.heikura@espoo.fi