Äänimaisemaremontin jälkeen

Entressen kirjaston äänimaisemaa parannettiin

Entressen kirjasto osallistui yhtenä Suomen kirjastoista valtakunnalliseen äänimaisemaprojektiin vuosina 2016-2017. Projektin tarve todettiin jo vuonna 2012: kirjastoissa oli aloitettu viime vuosikymmeninä monenlaista uutta ja uudenlaista ääntä aiheuttavaa toimintaa, mikä ei ole miellyttänyt kaikkia asiakkaita.

Uudet toiminnot on usein otettu huomioon uusien kirjastotilojen visuaalisessa ja toiminnallisessa suunnittelussa mutta siihen millainen äänimaisema kirjastoon muodostuu, ei ole ajoissa kiinnitetty riittävästi huomiota. Projektissa tutkittiin äänimaisemaa ja sen mahdollisia haasteita Espoossa Entressen kirjastossa, Helsingin Malmin kirjastossa, Lappeenrannassa, Seinäjoen Apila-kirjastossa ja Vihdin Nummelassa.

Espoon keskuksessa sijaitsevan Entressen kirjaston tila oli koettu pitkään liian meluisaksi. Metelistä oli tullut tasaiseen tahtiin asiakaspalautetta. Syynä oli paljolti ollut se, että äänet lasten ja nuorten osastoilta olivat kantautuneet koko kirjastoon. Etenkin nuorten tila on ollut kaikuisa. Siellä on paljon kovia pintoja, ja kaikuisuus on ikään kuin pakottanut asiakkaita puhumaan aina vain lujempaa ja lujempaa.

Mitä tehtiin tilanteen parantamiseksi? Projektin perusteella haluttiin ennen kaikkea vähentää jälkikaikua. Nuorten tilassa onkin nyt yksi pitkä kova seinäpinta verhoiltu. Yhden lyhyen sivun ikkunoissa on nyt verhot. Tilan keskelle on sijoitettu ääntä eristävä pitkä kirjahylly. Konsolipelipaikkojen rintamasuunta on käännetty niin, että pahin meteli ei kimpoudu peräseinästä, ja pelialueen ympärillä on nyt akustiikkalevyillä verhottuja sermejä.

Tilanjakajana ja ääneneristäjänä toimiva kirjahylly on mahdollistanut erilaisten toimintojen sijoittamisen samaan tilaan. Toisella puolella on pelialue, jossa ovat konsolipelit, tietokoneet, pingispöytä ja shakkipöytä. Toisella puolella on sohvaryhmiä, istuma-alueita ja lukemiseen sopivia pöytäryhmiä.

Mittaukset ja asiakaspalaute osoittavat, että jälkikaiku on vähentynyt ja melutaso muualla kirjastossa alentunut. 

Lisätietoa:

Yleisten kirjastojen muuttuva äänimaisema, (loppuraportti, pdf) 2018

Kirjastojen äänimaisemasta Kirjastot.fi:ssä


Teksti:
Marjut Saloniemi
Viestintä
Espoon kaupunginkirjasto