tyttö

Kirjaston palvelut Espoon peruskouluille keväällä 2020

Kirjastolta voi keväällä 2020 tilata erilaisia etäopetukseen suunniteltuja palveluja. Voit kutsua kirjastolaisen vierailemaan etätunnilla ja auttamaan kirjavinkkien, lukupiirisuositusten ja tiedonhaun haasteiden kanssa. 

Ilmoittaudu sähköisesti linkin kautta:

Ilmoittautuminen alakoulut 

Ilmoittautuminen yläkoulut 

Vapaasti  hyödynnettäviä  etäopetusmateriaaleja

Vapaasti hyödynnettäviä etäopetusmateriaaleja Päivittyvästä Kirjasto kotona -koosteesta löydät kirjastolaisten koululaisia varten tekemiä poikkeusajan materiaaleja: kirjavinkkilistoja, työpajamateriaaleja, podcasteja sekä Seppo.io-pelejä mm. kirjallisuuden genreistä, luovasta kirjoittamisesta ja mediataidoista. www.helmet.fi/kirjastokotona 

Mitä tehdä kun "oikeat" kirjat kirjat loppuvat? -sway esitys.

Palvelut alakouluille

E-satuhetki ja kaikille saatavilla olevien e-aineistojen esittely  

Kirjastolainen lukee ensin sadun ja esittelee sen jälkeen kaikille saatavilla olevia lukemiseen liittyviä hyödyllisiä e-aineistoja. Luokat 1 - 2.

Jännitystä ja toimintaa

Tunnin alussa puhutaan salapoliiseista, rikoksista ja vinkataan jännityskirjoja. Sen jälkeen oppilaat saavat jännityskirjoihin liittyvän tehtävän, mitä opettaja voi jatkaa luokassa. Luokat 1 - 2.

E-kirjavinkkaus  

Vinkkaamme kirjoja, jotka ovat saatavilla joko kirjaston e-kirjahyllyistä, ryhmän käytössä olevista muista e-kirjapalveluista tai vapaasti verkosta. Luokat 1 - 6.

Sankareita ja kaverikiemuroita 

Kirjavinkkejä ja keskusteluja. Tutustutaan kirjoihin, joissa kuvataan erilaisia ystävyyssuhteita ja kaverikiemuroita sekä keskustellaan niiden pohjalta kaveruudesta ja kiusaamisesta. Pohditaan yhdessä mitä kaveruus voi olla netissä. Käsitellään myös kirjoja, joissa kuvauksia lapsista somen ja nettipelien maailmoissa. Luokat 3 - 6.

Celia-vinkkaukset erityisryhmille 

Celia-kirjaston äänikirjoja pääsee käyttämään, jos lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn takia hankalaa. Puutteellinen suomen kielen taito ei valitettavasti ole riittävä peruste. Vinkkaamme Celian e-äänikirjoja ja autamme tunnusten luomisessa. Luokat 1 - 6.

Palvelut yläkouluille 

E-kirjavinkkaus 

Vinkkaamme kirjoja, jotka ovat saatavilla joko kirjaston e-kirjahyllyistä, ryhmän käytössä olevista muista e-kirjapalveluista* tai vapaasti verkosta. Luokat 7 - 9.

Verkon aarteita ja tiedonhakua 

Ratkomme tehtäviä ja etsimme tietoa netin luotettavista lähteistä. Tunnin aikana tutustumme mm. Finnaan, Kansallisbiografiaan, Makupaloihin ja Yle Areenaan. Emme myöskään unohda Helmet e-linkkejä. Luokat 7 - 9.

Celia-vinkkaukset erityisryhmille 

Celia-kirjaston äänikirjoja pääsee käyttämään, jos lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn takia hankalaa. Vinkkaamme Celian e-äänikirjoja ja autamme tunnusten luomisessa. Luokat 7 - 9.

Satututokio yläkoululaisille

Ota mukava asento. Pehmeä tyyny pään alle. Kääriydy lempihuppariisi. Kuuntele, ja uppoudu tarinoiden maailmaan. Luokat 7 -9.

Pelikäsikirjoittaminen - interaktiiviset tarinat 

Tässä työpajassa tutustumme interaktiivisten tarinoiden rakenteeseen ja kirjoitamme itse oman pienen teksipohjaisen seikkailun https://twinery.org/ -työkalulla. 

Taidemeemit - tee se itse paremmin! 

Tutustumme verkossa esillä oleviin taideteoksiin ja kahteen erilaiseen taidemeemimuotoon ja teemme itse oman taidemeemikuvan. Luokat 7 - 9.

Runopaja  

Paperit, sakset ja tussit esiin! Nyt tehdään oma runo. Luokat 7 - 9.

Somepaja 

Onko kaikki totta mitä näet ja luet? Miten liikut turvallisesti somessa? 
Sivuja someviidakon selviytymisoppaasta. Luokat 7 - 9. 

Vastamainospaja

Mitä mainokset meille kertovat? Otetaan selvää yhdessä. Tehdään myös oma vastamainos, jossa kommentoidaan mainosten lupauksia, kulutusta ja yhteiskunnan ongelmia huumorin avulla. Luokat 7 - 9.

Lisätiedot ja kysymykset 

Heliminna Hakala (alakoulujen palvelut)
heliminna.hakala@espoo.fi 

Marjukka Peltonen (yläkoulujen palvelut)
marjukka.peltonen@espoo.fi 

Timo Ylönen (alakoulujen palvelut)
timo.ylonen@espoo.fi 


Kuva: Unsplash  (Sven Brandsma)