Pienten kirjasto

Vauvan päivää vietetään joka vuosi syyskuun viimeisenä perjantaina. Tänä vuonna juhlapäivä muistutti, että vauvoissa on valo! Kirjastoissa vauvat ovatkin jokapäiväisiä kunniavieraita. Jo vauvaikäiselle kannattaa lukea ja lorutella arkisten touhujen lomassa. Kirjaston satu- ja loruhetkissä myös vanhemmat saavat lisäideoita ja vertaistukea arkeen. Tiloihin voi tulla viettämään aikaa ja tapaamaan toisia vauvaperheitä.

Espoon kaupunginkirjasto toivottaa pienimmät espoolaiset tervetulleeksi kirjastoon neuvolakampanjan avulla. Neuvola jakaa uusille vauvaperheille henkilökohtaisen kutsun kirjastokäynnille. Kutsun kanssa kirjastoon tutustuvat perheet saavat yllätyslahjan. Lokakuussa 2023 alkava kampanja rohkaisee löytämään jokaiselle perheelle sopivan tavan käyttää kirjastoa. Vauvallekin voi tehdä oman kirjastokortin. Kirjaston ammattilaiset auttavat mielellään sopivan lukemisen ja tekemisen löytämisessä. Rohkaisemme omalla äidinkielellä lukemiseen, koska se tukee kaikkea kielenkehitystä parhaiten. Sopivia kirjoja voi tilata ilmaiseksi omaan lähikirjastoon, tai kirjoja voi lukea sekä kuunnella eri kielillä Lukulumo-palvelussa. Sovellus on käytettävissä kirjastotilassa ja sen kautta on pääsy tarinoihin yli 65 eri kielellä.

Lisää tietoa lukemisen hyödyistä löytyy osoitteesta luelapselle.fi.

Sivuilta löytyy myös tulostettavia loruja ja muuta materiaalia kielenkehityksen tueksi.

Pienelle vauvalle voi lorutella ja laulella pitkin päivää. Aineksia loruihin löydät kirjastosta.

Loruilijan lempikokoelmat:

Välillä olet varpuseni

Vauvan vaaka

Sylisampo

Keinuhevosen kengittäjä

Puolukkavarpaat

Onnin vauvaloruja

Hieman isomman kanssa voi tutkia kuvia yhdessä ja jutella niistä. Vauvoja kiinnostavat erityisesti värit sekä kontrastit. Taaperon kanssa voi jo pohtia kuvasta löytyneitä asioita. Klassikkokuvituksia löydät esim. Oili Tannisen kirjoista, kuten Miiru ja ilmapallo.

Jutteluun ja ihmettelyyn sopii mikä tahansa värikäs kirja, jossa on selkeää kuvitusta esimerkiksi Äkkää ja tökkää -sarja tai Peppe-kirjat.

Käykää yhdessä tutkimassa kirjaston ensikirjoja ja löytäkää omat suosikkinne!

Antoisia lukuhetkiä ja tervetuloa kirjastoon!