Ronja ja Emmi

Rohkelikkopari ilmiintyi Oulusta asti Potter-iltaan Entressen kirjastoon

Entressen kirjastossa vietettiin jälleen kansainvälistä Harry Potter -iltaa 7.2.2019 .Tilaisuus oli yleisömenestys; väkeä kävi kolmatta tuhatta illan aikana. Henkilökunnalla on tapana pukeutua pieteettillä kirjojen hahmoiksi. Siitä olemme saaneet kiitosta joka vuosi. Espoon kaupunginteatteri avustaa meitä lainaamalla vanhoja asujaan.

Joka vuosi vierailijoita on tullut ympäryskunnistakin, mutta tänä vuonna tuli Oulusta saakka kaksi rohkelikkotyttöä Ronja ja Enni, jotka matkasivat yöjunassa isänsä kanssa Helsinkiin. He shoppailivat kaupungilla kaikkia Potter -juttuja, tulivat illaksi tapahtumaan ja yöjunalla taas takaisin Ouluun. Tytöt olivat kuulleet omalta opettajaltaan Entressen kirjaston tapahtumasta, joka puolestaan oli kuullut esitelmän Entressen Potter -tapahtumasta opettajien koulutuksessa. Tytöt olivat hankkineet upeat Rohkelikko -asunsa netistä. Ronja oli aluksi pohtinut olisiko hän sittenkin Korpinkynsi, mutta Rohkelikkojen tupa kutsui lopulta enemmän. Enni puolestaan olisi halunnut ostaa vielä Luihuistenkin tupakaavun, muttei raaskinut.

Tytöt ovat todellisia Potter -tietäjiä. He ovat lukeneet läpi koko kirjasarjan. Ronja samaistuu eniten kirjan henkilöistä Hermioneen, joka on hänen suosikkihahmonsakin. Hän myös fanittaa Hermionen näyttelijää Emma Watsonia. Ennin lempihahmo on Luna, koska se muistuttaa eniten Enniä itseään. Molempien tyttöjen inhokkihahmo on Pimento, koska se on tosi tekokiltti. Tytöt kertoivat, että kirjasarjassa on eniten jäänyt mieleen se kohtaus, missä Hermione lyö Dracoa. Hermione on hyvin päättäväinen ja oikeudenmukainen tyyppi!

Tänä vuonna teemana oli Tylypahkan koulu ja työpajat oli toteutettu oppituntien muodossa. Tytöt ehtivät illan aikana käydä kaikilla oppitunneilla. Kirjastolla pääsi taikaoppitunnille taikasauvoja valmistamaan, Huispauksen oppitunnille ja näkymättömyyttä opettelemaan vihreän kankaan avulla sekä taikaliemitunnille. Kaiken kruunasi tietysti tietokilpailu jonka lopuksi oli kiva istahtaa kahvila Vuotavaan noidankattilaan herkuttelmaan kermakaljalla. Kirjaston edustalle oli lennähtänyt myös Poimittaislinjaksi muuttunut kirjastoautomme. Siellä oli loitsuluokka, jossa valomaalauksen avulla loitsittiin.

Ronja ja Emmi tykkäsivät Entressen kirjaston tapahtumasta ja toivoisivat juuri samanlaista suurtapahtumaa muuallekin Suomen kirjastoihin. Potter-tapahtumat ovat tällä hetkellä keskittyneet eteläisen Suomeen. Tytöt olisivat toivoneet vielä lajitteluhattua tapahtumaan. Se onkin ollut aiempina vuosina ohjelmistossamme, mutta henkilökuntapulan vuoksi jouduimme jättämään tänä vuonna tupiin lajittelun ja yhden työpajan pois illan ohjelmistosta. Ehkä ensi vuonna taas. Tervetuloa jälleen supersuosittuun tapahtumaamme helmikuun ensimmäisenä torstaina 2020!

Pirkko Ilmanen alias Entressen kirjaston Minerva McGarmiwa