Etelä-Haagan Keskiaikaiset markkinat 2022 

Syyskuussa 2022 Etelä-Haagan kirjastolla oli juhlan tunnelmaa.  

Ohimennen kesällä heitetystä kommentista alkusysäyksensä saanut keskiaikainen markkinatapahtuma valtasi kirjaston ja sen ympäristön lauantaina 17.9.2022. Tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan Helsingin kirjastoissa, joten kiinnostus oli suurta ja tapahtumassa olikin noin 3000 kävijää päivän aikana.  

Kirjastolaisten keskuudessa kävi kuhina koko kesän ajan: työpajoihin leikattiin miekkoja, kilpiä ja pussukoita; mainostettiin, suunniteltiin ja etsittiin myyjät ja esiintyjät. Keskiajasta kertovia kirjoja haalittiin näyttelyä varten ympäri Helmet-kirjastoja, ja toki teemaan sopivat asutkin piti hankkia!

   keskiaika1.jpg

Esiintyjiksi tapahtumaan saapuivat Hukan Pitäjä ry, Paksun Katariinan Tykkisisarkunta, Jenni Lares (FT), Timo Pulakka sekä SolDans-tanssiryhmä. Hukan pitäjän taisteluesitykset olivat komeaa katsottavaa: ihka oikeat haarniskoidut ritarit kävivät taistoon miekoin ja kilvin yleisön pidättäessä henkeään. Paksun Katariinan Tykkisisarkunta toi paikalle aidon keskiaikaisen tykin, joka laukaistiin kuuluvasti esittelyjen jälkeen. SolDansin värikäs tanssikulkue houkutteli yleisön seuraamaan viehkeitä aikakauden tansseja, joita myös yleisö pääsi lopuksi kokeilemaan. Kirjaston sisätiloissa Jenni Lareksen luento Suomen keskiajasta veti paljon kuulijoita, samoin Timo Pulakan huiluesitys. 

   keskiaika2.jpg 

   keskiaika3.jpg

   keskiaika4.jpg

Myytävää tapahtumasta löytyi monenlaista: hunajaa, mehiläisvahakynttilöitä, keramiikkaa, koruja, vaatteita, asusteita, punottuja koreja ja kankaita. Osuuskunta Villapakka, Norfrid Crafts, Hanna Kängsep ja Hukan Pitäjä toivat tarjolle parastaan. Nälkäiset vatsat täyttyivät Kuokan talon, Katariina Karvisen ja Gluteenittoman unelman yhteisvoimin: possua, kanaa, vohveleita, leivonnaisia, simaa, kotikaljaa, ja kaikki herkut olivat kadonneet parempiin suihin jo ennen tapahtuman loppua. 

   keskiaika5.jpg

   keskiaika6.jpg

   keskiaika7.jpg

Työpajoissa pienet ritarit pääsivät maalaamaan ja koristelemaan oman miekan ja kilven, olipa onnekkaimmille tarjolla myös kruunuja. Myöhemmin pääsi kokeilemaan kankaisen kolikkokukkaron tekemistä sekä yksinkertaisten korujen valmistamista nahkanauhoista ja helmistä. 

Seikkailunhaluisimmat kävijät pääsivät kisaamaan köydenvetokisassa ja keppihevosten laukkakisassa. Kummastakin kilpailusta voittajat saivat mukaansa palkinnot. 

Tapahtuma oli niin suosittu, että uusi Keskiaikapäivä päätettiin järjestää toukokuussa 2024. Uudesta tapahtumasta on tarkoitus tehdä entistä parempi edellisestä kerrasta oppineena.  Tapahtuma-aluekin toivottavasti kasvaa. Alustava suunnittelu on jo käynnissä – mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan vuoden 2024 keväällä, joko myyjänä tai esiintyjänä, ota rohkeasti yhteyttä mirva.tuomaala@hel.fi.