Kouluyhteistyö

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Kouluyhteistyön vastaava Etelä-Haagan kirjastossa:

Mirva Tuomaala
mirva.tuomaala@hel.fi
09 3108 5032

 

Kulttuuripolku 1, 3. ja 7. luokille

Ekaluokkalaisen kirjastostartti 

Ohjattu tutustumiskäynti kirjastoon, jonka yhteydessä oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana. Kirjastostartti voidaan tarvittaessa toteuttaa myös etätapahtumana.

Lukuintoa 3.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Vinkkaus voidaan tarvittaessa hoitaa myös etäyhteyden välityksellä.

Rivien välistä -vinkkaustapahtuma 7.-luokkalaisille

Rivien välistä -vinkkaustapahtuma kutsuu kaikki helsinkiläiset 7.-luokat lukemisen ja kirjavinkkien pariin loppusyksystä 2023. Tapahtumat toteutetaan kulttuuritaloissa eri puolilla Helsinkiä 31.10.-24.11. välisenä aikana. Tilaisuuden kokonaiskesto on 60 minuuttia, mikä pitää sisällään kirjavinkkauksen sekä kirjojen lainaamisen. Lisätiedot: helmet.fi/rivienvalista.

Muut  palvelut 

Tarjoamme kouluille myös muita palveluita kysynnän ja resurssien mukaan. Ota rohkeasti yhteyttä! Lähikirjastosi kouluyhteyshenkilön tiedot löydät jokaisen kirjaston omalta www.helmet.fi -sivulta Koulut ja päiväkodit -välilehdeltä ja kirjaston yhteystiedoista. Viestimme palveluistamme sekä koulujen kirjastoyhteysopettajien kautta että sähköpostitse suoraan opettajille. Tietoa palveluista löytyy myös:  

Kirjastokortti

Oppilas voi saada kirjastokortin luokkakäynnin yhteydessä näyttämällä huoltajan täyttämän kirjastokorttihakemuksen. Mikäli toiveena on kirjastokortin tekeminen useammalle oppilaalle, olettehan etukäteen yhteydessä kirjastoon. Oppilas voi saada kirjastokortin myös vierailemalla kirjastossa huoltajan kanssa tai tuomalla lomakkeen itse kirjastoon. 15–17-vuotiaat eivät tarvitse lomaketta tai huoltajan lupaa kortin tekemiseen, mutta oppilaalla tulee olla mukanaan henkilöllisyystodistus.

Opettaja voi hankkia luokalle myös luokan yhteisen kirjastokortin. Kortin voi tehdä kirjastovierailun yhteydessä, ja tekemiseen tarvitaan takaajan henkilöllisyystodistus. Kortti on voimassa vuoden. Luokkakortin lainat eivät mene perintään.

Kirjakassit ja lukupiirikirjat

Kirjastot kokoavat kouluille kirjakasseja eri teemoista toiveiden mukaan. Kirjastot auttavat myös esimerkiksi lukupiirikirjojen valinnassa ja isompien kirjavarausten käytännön järjestelyissä. Tilaa kassi tällä lomakkeella, tai ole yhteydessä sähköpostitse. 

Lukudiplomi

Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kirjastoauton palvelut kouluille

Kirjastoauto käy lukuvuoden aikana säännöllisesti kouluilla, joista on pitkä matka lähimpään kirjastoon. Aikataulut laaditaan pääsääntöisesti lukuvuodeksi kerrallaan. Kirjastoauton aikataulut ja yhteystiedot löydät täältä

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi 
https://www.oodihelsinki.fi/

Celia-äänikirjat lukemisesteisille

Celia-äänikirjapalvelu palvelee niitä lukijoita, joille painetun kirjan lukeminen on syystä tai toisesta hankalaa. Celia-tunnusten kautta oppilaat saavat käyttöönsä laajan ääni- ja e-kirjavalikoiman. Oppilaat rekisteröidään Celian asiakkaaksi pääosin koulujen erityisopettajien kautta, mutta asiakkaaksi voi rekisteröityä myös osassa Helsingin kirjastoja, esim. Kannelmäen kirjastossa. Muut Celian asiakkaita rekisteröivät kirjastot löytyvät Kirjastot ja palvelut -hakemistosta valitsemalla Celia-verkkoasiakkaaksi rekisteröityminen

Helmet-kirjastot tekevät yhteistyötä Celian kanssa. Ekaluokkalaiskampanjakirja löytyy Celia-äänikirjana, ja Celia-kirjat on huomioitu myös Helmet-lukudiplomissa. 

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri