Herttoniemen kirjaston peruskiveen muurattiin katkelma F.E. Sillanpäätä

Herttoniemen kirjasto muuttaa parin vuoden kuluttua Kettutieltä lähipalvelukeskus Hertsiin, joka valmistuu vuonna 2020. Lähipalvelukeskus Hertsi nousee aivan Herttoniemen metroaseman ja Itäväylän tuntumaan. Hertsin peruskivi muurattiin torstaina 24.5. juhlallisin menoin.

Tilaisuudessa puhui Kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki. Hän kiitti keskuksen keskeistä sijaintia ja helppoa saavutettavuutta julkisilla kulkuvälineillä metrosta kaupunkipyöriin, joiden alue laajenee ensi vuonna Itä-Helsinkiin.

Projektin sijoittajan edustaja, Fennia Varainhoidon Timo Rantala totesi, että uudelle palvelukeskukselle on tilausta. Ennusteiden mukaan Herttoniemen alueella asuu vuoteen 2026 mennessä jo yli 62 000 ihmistä, joka on enemmän kuin esimerkiksi Rovaniemen tai Porvoon asukasluku.

Peruskivessä päivän uutiset ja Sillanpäätä

Hertsin peruskiven sisään muurattiin metallinen lieriö, jonka sisään talletettiin tuleville sukupolville muistoja muuraushetkestä. Apulaispormestari Sinnemäki luki tilaisuudessa ääneen katkelman Nobel-kirjailija F.E. Sillanpään teoksesta Ihmiselon ihanuus ja kurjuus, joka talletettiin lieriöön.

Facebookissa järjestettiin kysely peruskiveen muurattavasta teoksesta. Sillanpään tekstikatkelma valikoitui talletettavaksi, koska nobelisti on asunut Herttoniemessä. Katkelmassa Sillanpää kuvaa neljäkymmenlukulaista olohuonetta ja sen viipyilevää tunnelmaa sekä yhteisöllisyyden kokemusta. Arkkitehtikin mainitaan katkelmassa. Tulevaisuuden ihmisten ihmeteltäväksi lieriöön talletettiin lisäksi muun muassa päivän Helsingin Sanomat ja nykyisiä kolikoita sekä vatupassi ja S-etukortti.

Kuvassa Herttoniemen kirjaston johtaja Anne Mankki ja Herttoniemen nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Sari Granö muurilaastia heittämässä. Helsingin aluekirjastopalvelujen johtaja Saara Ihamäki (vasemmalla) seuraa ja kannustaa.

Teksti: Kati Hurme