Ison Omenan kirjaston kouluyhteistyö

Ison Omenan kirjaston alakouluyhteistyö

Oletko tulossa luokkasi kanssa kirjastoon, mahtavaa! Meille voi tulla kirjavinkkaukseen, kirjamaistiaisiin ja monenlaisiin työpajoihin. Tarkemmat kuvaukset eri luokille tarjolla olevista ohjelmista löydät alta.

Ilmoittautumisiin pyrimme vastaamaan kolmen arkipäivän kuluessa. Ota yhteyttä hyvissä ajoin ennen toivomaasi aikaa!

Ilmoittautumislinkki kouluvierailuille: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=KEKwa6XPE0KfORckVNglhJyfPJMxbfVDq8HELqYLRmVUMEtZWVBCMExDWTRKOVlLSkdTNUJUVkQ4Qy4u

Suuren kysynnän vuoksi joudumme rajoittamaan luokkien opastettuja vierailuja niin, että yksi luokka voi osallistua korkeintaan kahteen erilaiseen vierailuun. Itsenäisille kirjastokäynneille ovat luokat aina tervetulleita.

Ilmoittautuminen luokkakäynneille avautuu 15.8. Otamme tänä syksynä käyttöön uuden Webropol events -ilmoittautumistyökalu, jonka avulla teidän on helppo valita luokalle sopivia vierailuaikoja. Tulemme tarvittaessa koululle suurempiin kirjavinkkauksiin sekä tapaamaan opettajia, vanhempia ja oppilaita. Otamme vastaan myös luokkien kirjavaraustoiveita. Yhteydonottoja odottelee Toni Kettinen (toni.kettinen@espoo.fi).

UUTUUS: KUNNARILISTAT.FI

Kunnari-lukudiplomin kirjat löytävät jatkossa helposti kunnarilistat.fi-sivustolta. Kirjojen saatavuuden voi rajata esim. halutun kirjaston mukaan, ja myös varaukset on helppo tehdä sillä kirjan tiedoista pääsee suoraan Helmet-sivuile tekemään varauksen. Tätä kannattaa vinkata lukudiplomin suorittajille.

KULPS!-KIRJAILIJATAPAHTUMAT

3.-10.-luokkalaisten on mahdollista osallistua Lukukeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettuun kirjailijatapahtumaan kirjastossa. Kirjailijatapahtumia järjestetään pääsääntöisesti lähikirjastossa. Ilmoittautumisaika on 15.8. – 31.8.2019. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

KOKEILISITKO? KIRJASTON TYÖPAJAT

Tänä lukuvuonna kaikille espoolaisluokille on tarjolla yhteinen työpajavalikoima, ja sisältökooste ja ilmoittautumislomake löytyvät samalta sivulta. Opettaja voi ilmoittaa luokkansa yhteen jossain mainituista kirjastoista järjestettävään työpajaan kirjaston tai koulun aluerajoista riippumatta. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu mukaan täällä.

LUKUKOIRATUNNIT PIENRYHMILLE

Lukukoiralle lukeminen ja lukukoiran tapaaminen kohottavat lukemisvaikeuksien kanssa kamppailevan lukijan itsetuntoa ja auttavat treenaamaan lukemista. Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeen löydät täältä.

 

ISON OMENAN KIRJASTON SYKSY 2019
 

Kirjallisuus ja tarinat

Kirjavinkkaus 

Kirjavinkkaus on lukemaan innostamista ja tarinankerrontaa. Vinkkauksessa tutustutaan kullekin ikäryhmälle soveltuviin kirjoihin. Vinkkaus voi myös esitellä lukudiplomikirjoja tai aineistoja – kirjoja, elokuvia, sarjakuvia, musiikkia ja pelejä, jotka keskittyvät johonkin teemaan. Sopii S2-oppilaille. Kirjavinkkarin voi tilata koululle, jos matka kirjastoon on hankala tai ryhmiä samalle päivälle paljon. 1.–6.lk, kesto 30–45 min.

***Kolmosten kirjavinkkaus ja sanojen metsästys***

Aivan erityisesti kutsumme kaikkia kolmasluokkalaisia kirjavinkkaukseen! Innostavien lukukokemusten löytäminen on tärkeää kolmosille, joilla on koulukirjoissa edessään entistä haastavampia tekstejä. Tekstitaitojen ahkera treenaaminen auttaa kaikessa koulutyössä. 
Vinkkauksen jälkeen etsitään kirjastoon piiloutuneita suuria sanoja, joista luokka rakentaa oman iskulauseen. 3.lk, kesto 45–60 min.

Ekaluokkalaisjuhlat

Helmet-kirjaston ekaluokkalaiskampanjassa ekaluokkalaiset saavat joka vuosi kirjalahjan! Ompussa juhlitaan ekaluokkalaisia Aleksis Kiven päivänä 10.10.2019. Teemana on tänä vuonna pizza! Luvassa myös musiikkia ja pientä tarjoilua.
Voit ilmoittaa luokkasi juhlaan täällä.
Huom! Paikkoja on rajoitetusti.

 Lahjakirjan voi hakea myös vanhempien kanssa kirjastosta.

Kirjamaistiaiset

Kirjamaistiaiset on toiminnallinen tapa etsiä mieleistä luettavaa ja sopii hyvin luokan lukupiirin aloitukseksi. Maisteltavaksi voidaan valita kirjoja jostain tietystä teemasta. 2.–6.lk, kesto 45 min.

Vihreän kankaan lumo –tarinapaja

Paja alkaa lyhyellä tarinatuokiolla, jonka jälkeen piirretään tarinan pohjalta. Omasta työstä kerrotaan videolle green screen –tekniikkaa hyödyntäen niin, että taustana on oma piirustus. Lapset toimivat itse myös kuvaajina. 1.–3.lk S2-oppilaille ja erityisoppilaille, kesto n 90 min. 
 

Tiedätkö? Kirjastotaitoja ja tiedonhakua


Tutustumiskäynti kirjastoon

Tutustutaan kirjastoon ja tutkitaan, mitä kaikkea sieltä löytyy, mitä hyödyllistä ja hauskaa siellä voi tehdä. Opitaan myös, miten kirjastossa toimitaan. 1.–2.lk, kesto 30 min

Tietokirja- ja kirjastotaitorata

Kolmasluokkalaisten toiminnallisella radalla tutustutaan kirjaston hyllypaikkoihin ja tietokirjoihin. 3.lk, kesto n. 30 min.

Taskukirjasto, e-kirjasto ja Helmet.fi

Tutustutaan Taskukirjasto-sovellukseen, e-kirjastoon ja tiedonhakuun Helmet-verkkokirjastosta. 4.–6.lk, kesto 45 min.

Tiedonhakua ja kirjastotaitoja -peli 

Seppo.io -pelissä haastetaan lapset liikkumaan kirjastossa ja miettimään vastauksia monenlaisiin kirjaston käyttöön, lukemiseen ja tiedonhakuun liittyviin tehtäviin. 4.–6.lk, kesto 45 min.


Musapajat

Kirjaston musiikkistudioon ja soittohuoneeseen ovat koulubändit tervetulleita tekemään omia äänityksiä!

GarageBand -biisipaja

GarageBand -biisipajassa tehdään omaa musiikkia ipadeilla ja Focusriten telakoilla. 2.–6.lk, kesto 45 min.

Musakoodausta: Sonic PI 

Tutustutaan Sonic PI -musiikkikoodausohjelmaan ja opetellaan luomaan kappale koodaamalla. 5.–6.lk, kesto 90 min.

Ukulelepaja 

Ukulele on hauska Havaijilta kotoisin oleva kielisoitin. Pajassa tutustutaan ukuleleen soittimena ja opetellaan soiton alkeita tuttujen kappaleiden avulla. 3.–6.lk, kesto 45 min.