kirjojan biljardipöydällä kirjaston nuortenosastolla

Ison Omenan kirjaston yläkouluyhteistyö

Mahtavaa, oletko tulossa ryhmäsi kanssa kirjastoon? Järjestämme yläkoululaisille kirjastoon tutustumista, kirjavinkkauksia ja erilaisia työpajoja. Lue tarkemmat kuvaukset alta.

Tavoitteemme on saada lukuvuoden aikana kaikki luokat ohjatulle kirjastokäynnille, joten ohjattujen KULPS-kirjastokäyntien määrä on rajattu. Kaikki luokat pääsevät lukuvuoden aikana kirjastoon esimerkiksi kirjavinkkaukseen tai tiedonhaun opetukseen. Lisäksi luokan on mahdollista ilmoittautua yhdelle ohjatulle lisäkäynnille joko kirjailijatapahtumaan tai kirjaston työpajaan. Luokat voivat ilmoittautua lisäkäynneille koulun tai kirjaston sijainnista riippumatta. Kaikki vierailut ovat kouluille maksuttomia. Ilmoittautumisaika alkaa 15.8.2019.

Kirjavinkkauksiin illmoittaudutaan suoraan Henrille 29.8.alkaen (henri.hiljander@espoo.fi).

Ilmoittautumislinkki kouluvierailuille: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=KEKwa6XPE0KfORckVNglhJyfPJMxbfVDq8HELqYLRmVUNU9PUjA3MDZMUEk3VTdXSTg2TVFYSFpKVS4u

KULPS!-KIRJAILIJATAPAHTUMAT KOULULAISILLE  (Huom. Yläkouluryhmien ilmoittautumisaikaa on jatkettu 30.9. asti)

3.-10.-luokkalaisten on mahdollista osallistua Lukukeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettuun kirjailijatapahtumaan kirjastossa. Kirjailijatapahtumia järjestetään pääsääntöisesti lähikirjastossa. Ilmoittautumisaika on 15.8. – 31.8.2019. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

KOKEILISITKO? KIRJASTON TYÖPAJAT KOULULAISILLE

Tänä lukuvuonna kaikille espoolaisluokille on tarjolla yhteinen työpajavalikoima. Sisältökooste ja ilmoittautumislomake löytyvät samalta sivulta. Opettaja voi ilmoittaa luokkansa yhteen jossain mainituista kirjastoista järjestettävään työpajaan kirjaston tai koulun aluerajoista riippumatta. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Kirjallisuus ja tarinat

Kirjavinkkaus

Kirjavinkkaus esittelee ikäryhmälle sopivaa, monipuolista kirjallisuutta ja toiveiden mukaan myös muita aineistoja. Vinkkaukseen voi valita teeman: esimerkiksi eri genrejä, suomalaiset klassikot, sarjakuva. Kirjavinkkaus sopii hyvin myös S2-oppilaille. Kirjastokortit mukaan! Kirjavinkkarin voi pyytää koululle, jos matka kirjastoon on hankala tai ryhmiä samalle päivälle paljon. 7.–9.lk, kesto 45 min.

Tiedätkö? Kirjastotaitoja ja tiedonhakua

Lähdekritiikkiä, tiedonhakua ja kirjastotaitoja -peli

Seppo.io -peli haastaa nuoret liikkumaan kirjastossa ja pohtimaan niin lähdekritiikkiä, tiedonhaun strategioita, valeuutisia kuin kirjastojuttuja. Pelin jälkeen on hyvä varata aikaa loppukeskustelulle luokassa. 8.-9.lk, kesto 60 min.

Kirjasto-opastus 

Päivitetään kirjasto-osaaminen, kirjastokortit ja tutustutaan myös e-kirjastoon, Taskukirjasto-sovellukseen ja tiedonhakuun Helmet-verkkokirjastossa. Kirjasto-opastukseen voi yhdistää myös kirjavinkkausta tai tiedonhankinnan opastusta. 7.–9.lk, kesto 45 min.

Tiedonhankinnan opastus 

Opastamme tiedonhankinnan vaiheisiin oman tutkielmaprojektin (esim. kirjailijaprojekti) tai muun oman aiheen kanssa. Käynnin teemana voi olla myös verkkotiedonhaun lähdekritiikki. 7.–9.lk, kesto 45 min.

Musapajat

Kirjaston musiikkistudioon ja soittohuoneeseen ovat koulubändit tervetulleita tekemään omia äänityksiä!

GarageBand-biisipaja 

GarageBand-biisipajassa tehdään omaa musiikkia ipadeilla ja Focusriten telakoilla. Kesto n. 45 min.

Musakoodausta: Sonic Pi 

Tutustutaan Sonic Pi -musakoodausohjelmaan ja opetellaan luomaan kappale koodaamalla. 7.–9.lk, kesto n. 90 min.