kirjojan biljardipöydällä kirjaston nuortenosastolla

Ison Omenan kirjaston yläkouluyhteistyö

Mahtavaa, oletko tulossa ryhmäsi kanssa kirjastoon? Järjestämme yläkoululaisille kirjastoon tutustumista, kirjavinkkauksia ja erilaisia työpajoja. Lue tarkemmat kuvaukset alta. 

Ilmoittautumisiin pyrimme vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa. Ota yhteyttä hyvissä ajoin ennen toivomaasi aikaa.

Ilmoittaudu: 7.–9. kirjastokäynnit, kirjavinkkaus ja työpajat, yrittäjyyskasvatushanke, KULPS-kirjailijavierailut ja -työpajat. Kirjavinkkauksiin voit ilmoittautua myös suoraan Henrille (henri.hiljander@espoo.fi).

Kirjallisuus ja tarinat

Kirjavinkkaus

Kirjavinkkaus esittelee ikäryhmälle sopivaa, monipuolista kirjallisuutta ja toiveiden mukaan myös muita aineistoja. Vinkkaukseen voi valita teeman: esimerkiksi eri genrejä, suomalaiset klassikot, sarjakuva. Kirjavinkkaus sopii hyvin myös S2-oppilaille. Kirjastokortit mukaan! Kirjavinkkarin voi pyytää koululle, jos matka kirjastoon on hankala tai ryhmiä samalle päivälle paljon. 7.–9.lk, kesto 45 min.

Kirjailijatapahtumat

7.–9. -luokat voivat tavata kirjastossa kirjailijan. Kirjailijavierailulla kuullaan kirjailijan, kääntäjän, sanoittajan tai käsikirjoittajan työstä ja kirjoittamisesta, kirjailijan ohjaamassa työpajassa päästään kirjoittamaan omia tekstejä. Vierailuja on tarjolla rajattu määrä, ota yhteyttä ajoissa! Linkkien takaa löydät ladattavat listat lukuvuoden 2018-2019 kirjailijavieraista ja kirjailijoiden vetämistä työpajoista.

Kirjatraileripaja

Kirjatraileripajassa toteutetaan pienryhmässä tai yhdessä parin kanssa luetusta kirjasta lyhyt kuvaa ja tekstiä hyödyntävä videotraileri ipadeilla ja Splice-editorilla. Tarinankerronnan taitojen, kuvakerronnan ja lukukokemuksen käsittelyn lisäksi pajassa perehdytään tekijänoikeuksiin. 7.–9.lk, kesto n. 5 h. Työpajan voi jakaa osiin.

Sori se oli vaan läppä! -elokuvapaja

Elokuvapajassa keskustellaan kiusaamisen eri muodoista, jonka pohjalta oppilaat pääsevät käsikirjoittamaan omat lyhytelokuvansa. Elokuvat kuvataan ipadeilla ja editoidaan iMovie-sovelluksella. 7.–9.lk, kesto 90 min.

Tiedätkö? Kirjastotaitoja ja tiedonhakua

Kirjasto-opastus 

Päivitetään kirjasto-osaaminen, kirjastokortit ja tutustutaan myös e-kirjastoon, Taskukirjasto-sovellukseen ja tiedonhakuun Helmet-verkkokirjastossa. Kirjasto-opastukseen voi yhdistää myös kirjavinkkausta tai tiedonhankinnan opastusta. 7.–9.lk, kesto 45 min.

Tiedonhankinnan opastus 

Opastamme tiedonhankinnan vaiheisiin oman tutkielmaprojektin (esim. kirjailijaprojekti) tai muun oman aiheen kanssa. Käynnin teemana voi olla myös verkkotiedonhaun lähdekritiikki. 7.–9.lk, kesto 45 min.

Kirjaston Paja

3D-mallintaminen ja tulostaminen

Mallinnetaan omat pikkuesineet helpolla Tinkercad-ohjelmalla ja tulostetaan niitä kirjaston 3D-tulostimilla. Mallintaminen sopii hyvin esimerkiksi kuvataiteen, teknisen työn tai matematiikan opiskelun osaksi. 7.–9.lk, kesto 90 min. Ryhmäkoko enintään 12 oppilasta.

Sitaattipaja

Valitaan lyhyitä tekstikatkelmia kirjallisuudesta tai tuotetaan omia tekstejä sanataiteen keinoin. Tekstit painetaan vinyylileikkuria ja lämpöprässiä käyttäen kangaskassiin. Huom! Luokka tuo omat 100% puuvillaiset kassit pajaa varten! Sitaattipaja sopii äidinkielen, toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen tai käsityön oppiaineisiin. 8.–9.lk, kesto n. 90 min.

Mitalipaja

Leikataan ja kaiverretaan laserleikkurilla omat mitalit tai kunniamerkit, jotka on suunniteltu etukäteen luokassa. Mitalipaja sopii hyvin kuvaamataidon, käsityön tai teknisen työn kurssin osaksi. Ilmoittautumisen jälkeen saat lisäohjeita ennakkotehtävään. 8.–9.lk, kesto n. 90 min.

Micro:bit -ohjelmointipaja

Opetellaan graafista ohjelmointia selainpohjaisessa Micro:bit -ympäristössä. 7.–9.lk, kesto n. 45 min.

Musapajat

Kirjaston musiikkistudioon ja soittohuoneeseen ovat koulubändit tervetulleita tekemään omia äänityksiä!

GarageBand-biisipaja 

GarageBand-biisipajassa tehdään omaa musiikkia ipadeilla ja Focusriten telakoilla. Kesto n. 45 min.

Musakoodausta: Sonic Pi 

Tutustutaan Sonic Pi -musakoodausohjelmaan ja opetellaan luomaan kappale koodaamalla. 7.–9.lk, kesto n. 90 min.

Arilyn-musiikkimatka  (tulossa)

Lisättyä todellisuutta hyödyntävä suunnistusrata vie musiikilliseen seikkailuun kirjaston hyllyjen väliin. Kesto n. 30 min.

Mielikuvitus syntyy tekemällä – yrittäjyyskasvatushanke Espoon yläkouluille ja lukioille!

Haluaisitko osallistua yrittäjyyskurssille yläkoulun tai lukion ryhmäsi kanssa?

Kurssilla oppilaat pääsevät tutustumaan yrittämiseen Ison Omenan kirjaston Pajassa.

Ensimmäisellä kerralla tutustutaan pajan tarjoamiin laitteisiin ja nähdään esimerkkejä niillä tehtävistä töistä. Tämän jälkeen päästään suunnittelemaan omaa tuotetta.

Toisella tapaamiskerralla kirjaston Pajassa valmistetaan esimerkiksi yrityksen logo, slogan ja/tai jingle (n. 90 min). Tekemisessä hyödynnetään kirjaston laitteita, kuten vinyylileikkuria, laserleikkuria ja 3D-tulostimia. Voimme tulla pitämään kurssia myös koululle ensimmäisen kokoontumisen ajaksi.