Ompun Paja

Espoon kirjastojen Pajat ovat kaikille avoimia maksuttomia työskentely- ja oppimispaikkoja. Ison Omenan kirjaston pajan varattavat laitteet, niiden tiedot ja saatavuuden löydät Varaamosta, josta voit myös varata ajan laitteille.

Pajan henkilökunta opastaa tarvittaessa laitteiden ja ohjelmien käytössä parhaansa mukaan. Huomioithan, että kiireisinä hetkinä opastusapua voi joutua odottamaan.

Henkilökunta ei tee töitä / tuotoksia asiakkaan puolesta, vaan asiakas tekee oman työnsä / tuotoksensa itse.

Likainen Paja (Puutyöverstas)

Likaisesta pajasta löytyy suuret määrät työkaluja, ruuvipenkki sekä pylväsporakone ja vannesaha.  Likaisen pajan puolella voit tehdä puutöitä ja muita likaa aiheuttavia hommia (ei maalaamista!).  Likaiseen pajaan mahtuu kerrallaan työskentelemään 1-5 asiakasta.

Likaisessa pajassa työskentely edellyttää pajakorttia, jonka saat tehdessäsi pajasopimuksen. Likaisen pajan puolella asiakkaat siivoavat aina omat jälkensä.

Likainen paja on K-18 tila, jonne alaikäiset voivat tulla huoltajan kanssa mutta eivät saa itse käyttää vannesahaa tai pylväsporakonetta.

Pylväsporakone

Luna MD 30 pylväsporakone jossa on digitaalinen etäisyysmittari sekä 1-13mm kokoiset poranterät. Pajan kultapoika, rakennettu suureen tuhoamiseen, käytettävä hellyyden ehdoilla. Laitteessa hienoja digitaalisia ominaisuuksia. MD 30 on hellä jos käsitellään oikein.

Vannesaha 

Luna BBS 315 perus vannesaha soveltuu pienistä keskikokoisien palojen leikkaamiseen,  edellä mainitun vihaisempi ja voimakkaampi isoveli, "a weapon of mass destruction" sahaa niin puuta kuin luuta. BBS 315 rakastaa mutta satuttaa.

Työkalut

Lainattavia työkaluja ovat Boschin akkuporakone ja iskuporakone. Porakoneiden lainattaviin paketteihin kuuluu kivi-, betoni- ja puuterät. Sähköjohtojen ja pilareiden tunnistuslaite (koolaustunnistin) kuuluu vakiona lainattaviin porakoneisiin. Koolaustunnistimen avulla voidaan tarkistaa onko seinän takana juuri porattavassa kohdassa sähköjohto tai jokin kannatteleva tukipilari. Lisäksi pajassa on lainattava rakenneilmaisin, joka tunnistaa sähköjohtojen ja pilarien lisäksi seinän takana olevat metallirakenteet.

Energiankulutusmittarin avulla voidaan arvioida laitteiden esim. kodinkoneiden ja viihdelaitteiden sähkönkulutus ja laskea likimääräinen hinta (snt/kWh).

Yhdistetty yleis- ja tasohiomakone. (Bosch-merkkinen käsihiomakone PSM Primo 50 Wattia)

Pintalämpömittarin avulla voidaan mitata jonkin materiaalin pintalämpötilan celsiusasteina puolen asteen tarkkuudella. Mittausalue on -30 °C – + 400 °C.

Pajasta löytyy myös muita työkaluja, joita voidaan käyttää ainoastaan Pajassa. Näitä ovat muun muuassa ruuvimeisselit, pihdit, käsisaha, vasara, vatupassi, mittanauha, hiomapaperi, kuumaliimapistooli, jännitemittari ja juotoskolvi.

Laitteiden varaus osoitteesta

https://varaamo.espoo.fi/

Koululaisryhmien varaukset 

Linkki alakouluyhteistyö-sivuille

Linkki yläkouluyhteistyö-sivuille

Pajan aukioloajat

ma-pe 8.30 - 20

la 10.30-18

su 11-18

Lisätiedot: kirjasto.omena@espoo.fi. Kirjoituksia myös pajojen toiminnasta kirjastolaisten omassa blogissa Kirjava satama.

Espoon kaupunginkirjaston pajat -esite  pdf

Mitä laitteita on kaupunginkirjaston pajoissa? -esite  pdf