Ompun Paja

Paja suljettu toistaiseksi.

Espoon kirjastojen Pajat ovat MakerSpace ja HackLab tiloista innoittuneita kaikille avoimia työskentely- ja oppimispaikkoja. 

Pajan henkilökunta opastaa tarvittaessa laitteiden ja ohjelmien käytössä parhaansa mukaan. Huomioithan, että kiireisinä hetkinä opastusapua voi joutua odottamaan.

Henkilökunta ei tee töitä / tuotoksia asiakkaan puolesta, vaan asiakas tekee oman työnsä / tuotoksensa itse.

Palvelut ja laitteet:

3D-tulostimet Ultimaker 2 ja Formlabs Form 2

3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista mallitiedostoista. Tulostusmateriaalina käytetään PLA- ja SLA-muovia. Tulostamiseen vaaditaan 3D-mallitiedosto STL-muodossa. Valmiita malleja on ladattavissa esimerkiksi Thingiverse-sivustolta (thingiverse.com). Ilmaisia ohjelmia oman mallin luomiseen ovat muun muassa Tinkercad (tinkercad.com) ja SketchUp (sketchup.com). Asiakkaan ei tarvitse olla paikalla koko tulostuksen ajan.

Paja tarjoaa materiaaleja vain kokeilumielessä. Kaikkia värejä ei ole aina saatavilla.

Henkilökunta ei vahdi tulostuksen kulkua.

Tulostin ei voi jäädä päälle kirjaston sulkemisajan jälkeen.

Aseiden tulostaminen on kiellettyä.

Tulostaminen kaupallisiin tarkoituksiin ei ole sallittua.

Vinyylileikkuri

Roland Camm-1 Servo, materiaalileveys max. 61cm. Vinyylileikkurilla voi luoda yksivärisiä tarroja ja kangaspainatuksia. Valittavana on useita värivaihtoehtoja. Tarramateriaali sopii sekä sisä- että ulkotiloihin tasaisille pinnoille. Vinyyliin leikatut kuvat tai tekstit voidaan puolestaan painaa luonnonkuitukankaaseen (esim. t-paitaan) lämpöprässillä.

Paja tarjoaa materiaaleja enintään yhden (1) metrin per asiakas. Kaikkia värejä ei ole aina saatavilla. Tätä suurempiin määriin asiakkaan tulee hankkia materiaalit itse.

Vinyylitulostin VersaSTUDIO BN-20

Roland-tulostinleikkuri, jolla voidaan tulostaa moniväritulosteita erilaisiin käyttötarpeisiin kuten vaatteisiin, tarroihin, opasteisiin ja sisustukseen. tulostusleveys: max 480 mm.

Paja tarjoaa materiaaleja enintään 50 cm per asiakas.

Mediapiste (piirtonäyttö)

Mediapiste on tarkoitettu piirtämiseen, kuvankäsittelyyn, taittamiseen, animointiin ja kaikkeen muuhun luovaan digitaaliseen tekemiseen. Windows-pohjainen työpiste on varustettu Wacom Cintiq 22HD DTK-2200 -piirtonäytöllä, Adoben uusimmilla Creative Suite ohjelmilla.

Valokuvaskanneri

Skannerin malli on CanoScan 9000F, Canon. Se on A4-kokoinen filmi-, valokuva- ja asiakirjaskanneri. Sovittimen avulla dioja ja negatiivejä voi skannata 4 kpl kerrallaan. Sovitin on 12x35mm - kokoisille dioille. Skannaustarkkuus on 9 600 x 9 600 dpi; 48 bitin värisyvyys.

Laserleikkuri Epilog Fusion 32 

Epilog Fusion 32 -mallissa on suurin Epilogin työskentelyalue. Laite on suunniteltu kaivertamaan korkealaatuista kuvaa missä tahansa pöydän osassa käyttäen huippuluokan Motion Control -systeemiä ja alan johtavaa optiikkaa.

Laitteen käyttö on ilmaista mutta materiaalit asiakkaan on hankittava itse.

Lämpöprässi

(esim. kankaanpainanta), Blue Press Line koko: 40cm x 50cm

Ompelukone (2 kpl)

Bernina 1008 ja Husqvarna Viking Emerald 118.

Käyttö on maksutonta, ja paikan päältä löytyy paria eri väristä lankaa, mutta mukaan kannattaa ottaa myös omat langat varmuudeksi. Max. varausaika työpisteelle on 4 tuntia.

Saumuri

Saumuri on malliltaan Pfaff Hobbylock 2.0.

Saumuri on käytettävissä ajanvarauksella. Käyttö on maksutonta. Max. varausaika työpisteelle on 4 tuntia.

Paperileikkuri

Max korkeus A3 koko

Likainen Paja (Puutyöverstas)

Likaisesta pajasta löytyy suuret määrät työkaluja, ruuvipenkki sekä pylväsporakone ja vannesaha.  Likaisen pajan puolella voit tehdä puutöitä ja muita likaa aiheuttavia hommia (ei maalaamista!).  Likaiseen pajaan mahtuu kerrallaan työskentelemään 1-5 asiakasta.

Likaisessa pajassa työskentely edellyttää pajakorttia, jonka saat tehdessäsi pajasopimuksen. Likaisen pajan puolella asiakkaat siivoavat aina omat jälkensä.

Likainen paja on K-18 tila, jonne alaikäiset voivat tulla huoltajan kanssa mutta eivät saa itse käyttää vannesahaa tai pylväsporakonetta.

Pylväsporakone

Luna MD 30 pylväsporakone jossa on digitaalinen etäisyysmittari sekä 1-13mm kokoiset poranterät. Pajan kultapoika, rakennettu suureen tuhoamiseen, käytettävä hellyyden ehdoilla. Laitteessa hienoja digitaalisia ominaisuuksia. MD 30 on hellä jos käsitellään oikein.

Vannesaha 

Luna BBS 315 perus vannesaha soveltuu pienistä keskikokoisien palojen leikkaamiseen,  edellä mainitun vihaisempi ja voimakkaampi isoveli, "a weapon of mass destruction" sahaa niin puuta kuin luuta. BBS 315 rakastaa mutta satuttaa.

Työkalut

Lainattavia työkaluja ovat Boschin akkuporakone ja iskuporakone. Porakoneiden lainattaviin paketteihin kuuluu kivi-, betoni- ja puuterät. Sähköjohtojen ja pilareiden tunnistuslaite (koolaustunnistin) kuuluu vakiona lainattaviin porakoneisiin. Koolaustunnistimen avulla voidaan tarkistaa onko seinän takana juuri porattavassa kohdassa sähköjohto tai jokin kannatteleva tukipilari. Lisäksi pajassa on lainattava rakenneilmaisin, joka tunnistaa sähköjohtojen ja pilarien lisäksi seinän takana olevat metallirakenteet.

Energiankulutusmittarin avulla voidaan arvioida laitteiden esim. kodinkoneiden ja viihdelaitteiden sähkönkulutus ja laskea likimääräinen hinta (snt/kWh).

Yhdistetty yleis- ja tasohiomakone. (Bosch-merkkinen käsihiomakone PSM Primo 50 Wattia)

Pintalämpömittarin avulla voidaan mitata jonkin materiaalin pintalämpötilan celsiusasteina puolen asteen tarkkuudella. Mittausalue on -30 °C – + 400 °C.

Pajasta löytyy myös muita työkaluja, joita voidaan käyttää ainoastaan Pajassa. Näitä ovat muun muuassa ruuvimeisselit, pihdit, käsisaha, vasara, vatupassi, mittanauha, hiomapaperi, kuumaliimapistooli, jännitemittari ja juotoskolvi.

Laitteiden varaus osoitteesta

https://varaamo.espoo.fi/

Koululaisryhmien varaukset 

Linkki alakouluyhteistyö-sivuille

Linkki yläkouluyhteistyö-sivuille

Pajan aukioloajat

ma-pe 8.30 - 20

la 10.30-18

su 11-18

Lisätiedot: kirjasto.omena@espoo.fi. Kirjoituksia myös pajojen toiminnasta kirjastolaisten omassa blogissa Kirjava satama.
 

Espoon kaupunginkirjaston pajat -esite  pdf

Mitä laitteita on kaupunginkirjaston pajoissa? -esite  pdf