InMoov -robotin rakentaminen

InMoov-humanoidirobotti rakenteilla Ison Omenan kirjastossa


Suomen vilkkaimmassa kirjastossa, Isossa Omenassa, rakennetaan InMoov-humanoidirobottia. Robottia valmistetaan Pajassa yhteistyössä kirjaston henkilökunnan ja asiakkaiden voimin - yhdessä oppien. Kyseessä on maailman ensimmäinen yhteisöllisesti kirjastossa syntyvä humanoidirobotti.

Robotin osia tulostetaan kirjaston 3D-tulostimilla, ja robottia kasataan yhteisissä, kaikille avoimissa työpajoissa. Ihmisen kokoisen robotin valmistuksessa riittää tekemistä kaikille kiinnostuneille: eri alojen osaajille, harrastajille ja muille uteliaille.

InMoov on ranskalaisen Gael Langevinin suunnittelema avoimen lähdekoodin projekti.

Projekti käynnistettiin keväällä 2018. Kaikki koodaamisesta, 3D-tulostamisesta ja/tai robotiikasta kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan haluamallaan tavalla. Osallistujat voivat esimerkiksi valita jonkin robotin osan ja lähteä työstämään sitä henkilökunnan opastuksella kirjaston laitteilla.

Koko perheen työpajoissa on suunniteltu esimerkiksi robotin ulkoasua, tulostettu sormen niveliä ja ohjelmoitu myös Lego-robotteja.

Projektin mentorina on Futuricen robotti-insinööri Olli Ohls. Olli on rakentanut vastaavanlaisen robotin osittain kirjaston laitteita käyttämällä. Hän on auttanut projektin käynnistämisessä.

Robottipajoja on tänä keväänä Ison Omenan kirjaston Pajassa seuraavina aikoina:

28.2., 28.3., 25.4. ja 23.5. klo 18-19.30

Vapaa pääsy. Tervetuloa!
 

Teksti:
Pudi Kettunen
Johtava kirjastopedagogi
Ison Omenan kirjasto

Kuva: Taru Liikanen, kirjastopedagogi, Ison Omenan kirjasto