Mies istuu kuulokkeet päässä

Saako kirjastossa metelöidä?

Häiritseekö kirjastossa melu vai viihdytkö, kun ympärilläsi on ääntä? Sinua kuullaan, kirjaston asiakas. Kirjastojen äänimaisemaa tutkitaan. Tule keskustelemaan ja kuuntelemaan, miltä kirjastossa kuulostaa.

Kirjastojen äänimaisema on noussut yleiseksi puheenaiheeksi. Monet toivoisivat kirjaston tarjoavan rauhallisen tilan työskentelylle ja opiskelulle, mutta yhä useammin sama tila toimii myös kohtaamis- ja tapahtumapaikkana lähialueen asukkaille. Kirjastojen arkipäivään kuuluu se, että asiakkaat valittavat melusta mutta toivovat kuitenkin yhtä usein kirjastoon enemmän toimintaa ja elämää.

Kirjastojen äänimaisemaa tutkitaan

Yleisten kirjastojen muuttuvaa äänimaisemaa on tutkittu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa kansallisessa hankkeessa. Kevään 2016 aikana Helsingissä, Espoossa, Lappeenrannassa, Seinäjoella ja Vihdissä on haastateltu kirjastojen asiakkaita ja mitattu kirjastojen akustisia ominaisuuksia. Asiakastutkimusten ja toimenpiteiden tulokset julkistetaan vuoden 2017 alkupuolella. Sitä ennen kirjastot nostavat äänimaisemat laajempaan keskusteluun.

Voisiko kirjaston äänimaisema olla miellyttävämpi? Voiko kirjaston äänimaisemasta tehdä taidetta tai voiko sen kanssa leikkiä taiteen keinoin? Osaammeko kuunnella kirjaston ääniä? Kirjastot kolmessa eri kaupungissa avaavat korvansa äänille ja muuttuville äänimaisemille.

Entressen (Espoo), Sampolan (Tampere) ja Vallilan (Helsinki) kirjastoissa julkistetaan akustoivat taideteokset ja keskustellaan äänimaiseman ulottuvuuksista 22.11.2016. Keskustelussa on mukana tutkijoita, kirjaston edustajia ja taiteilijoita. Tapahtuman aikana voi kuunnella vastamelukuulokkeilla erilaisia kirjastoäänimaisemia.

Tapahtumatiedot Facebookissa

Lue myös:

Kirjallisuutta äänimaisemista 

Yleisten kirjastojen muuttuva äänimaisema -blogi

Yleisten kirjastojen muuttuva äänimaisema -tutkimushanke

Teksti: Maisa Hopeakunnas ja Iina Soininen
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto