Festivaalihistoriikit

Suomalaisten musiikkifestivaalien historiikkeja

Tapahtumarikkaaseen festivaalikesään voi valmistautua etukäteen oheisen listan avulla, johon on kerätty tunnetuimpien suomalaisten musiikkifestivaalien historiikkeja. Tapahtumajärjestäjien ja artistihaastatteluiden lisäksi voi lukija samalla verestää omia festivaalimuistojaan sekä perehtyä tapahtumien kehityskaareen. Paikalliset musiikkijuhlat ovat vuosien aikana kasvaneet suurtapahtumiksi, jotka saavat ajoittain näkyvyyttä aina kansainvälistä mediaa myöten.

Teksti Antero Hietala. Kuvat Pixabay.com

Provinssirock, 29.6.-1.7.2017 Seinäjoki.

Provinssirockin historiikki kattaa tapahtuman kaksi ensimmäistä vuosikymmentä. Kirjassa kerrotaan muuntautumiskykyisen Provinssirockin värikäs matka yhdeksi Suomen suosituimmista musiikkifestivaaleista. Äänessä ovat ennen kaikkea tapahtumanjärjestäjät unohtamatta kuitenkaan esiintyjiä ja festivaalivieraita.

Teoksessa käydään jokainen järjestetty Provinssirockfestivaali kronologisesti läpi ohjelmiston, kävijämäärien sekä talouden suhteen. 240 sivuinen teos sisältää esiintyjälistat, runsaan mustavalkokuvituksen sekä värikuvat Provinssirock tapahtumajulisteista ja oheismateriaalista.

Jyrki Tuulari: Provinssirock : Ihmisten juhla : historiallinen kooste Provinssirockista ja sen tekijöistä 1979-2000 (2000)

Tuska-Festivaali, Helsinki 30.6.-2.7.2017.

Jone Nikula: Tuska 20 vuotta (2017)

20 vuotta Tuskaa! Kahdessa vuosikymmenessä Tuska Open Air Metal Festival on kasvanut runsaan 1500 hengen klubifestivaalista Tavastialla kolmepäiväiseksi kymmenien tuhansien kävijöiden metallibakkanaaliksi Helsingin Suvilahdessa. Suomen äänekkäimmän ja näyttävimmän festivaalin kliseiden taakse sukeltava historiikki esittelee miehet ja naiset Tuskan takana, leikkaa juoruilta siivet, vahvistaa legendat todeksi ja paljastaa festivaalin järjestämisen ja kehittämisen inspiraatio-perspiraatio-vetosuhteen.

Savonlinnan oopperajuhlat, 6.7.-6.8.2017, Savonlinna

Pentti, Savolainen: Savonlinnan ooperajuhlat 100 vuotta (2012)

Aino Acktén ideasta merkittäväksi festivaaliksi - viihdyttävä aikamatka vie Suomen kansainvälisimmän musiikkitapahtuman pyörteisiin. Olavinlinnan ensimmäistä oopperaviikkoa vietettiin vuonna 1912. Oopperanystävän toivekirja käy läpi juhlien satavuotista historiaa: virstanpylväitä ja vaikeuksia, suosituimpia oopperoita esittäjineen, kantaesityksiä, vierailuja ja unohtumattomia hetkiä. Se on myös kirjallinen monumentti kaikille niille, jotka ovat olleet rakentamassa arvostettua kulttuuritapahtumaa. (BTJ)

Ruisrock, 7.7.-9.7.2017 Turku.

Suomen vanhimmasta musiikkifestivaalista koostettu historiikki sisältää pääasiassa tunnettujen musiikkiartistien kirjoituksia. Ruisrockista kertovat ja runoilevat mm. J.Karjalainen, Kari Peitsamo, Hector, Dave Lindholm, Ismo Alanko, Pedro Hietanen, Kauko Röyhkä, Tommi Läntinen, Chrissie Hynde, Brandi Ifgray, Tuomari Nurmio, A.W. Yrjänä sekä Tuula Amberla. Kirja soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita perinteikkään Ruisrockin historiasta. 120 sivuinen teos sisältää esiintyjälistan sekä runsaan mustavalkokuvituksen.

Markku Into, Matti Komulainen, Antero Laiho: Ruisrock: ensimmäiset 25 vuotta (1995)

Pori Jazz, 8.7.-16.7.2017, Pori.

Jarmo Huida, Mikko Peltola, Ilari Tapio: Pori Jazz 50 vuotta - kuvitettu klassikko - 50 Years of Ilustrated Jazz History (2014)

Kuvitettu klassikko on upeasti toteutettu teos, joka kertoo kuudella vuosikymmenellä soineen Porin Jazzin tarinan kuvin ja sanoin. Kirjan kokosivat ja kirjoittivat Pori Jazzia vuosikymmenien ajan seuraanneet toimittajat Jarmo Huida ja Ilari Tapio sekä festivaalin pitkäaikainen tiedottaja Mikko Peltola. Kolmikko kävi läpi valtavan arkistomateriaalin ja poimi kirjaan satoja kuvia, joissa näyttäytyy suomalainen kesä: festivaalin tähdet, tekijät ja tunnelmat sekä ilmiöt. Mukana on runsaasti ennen julkaisemattomia kuvaharvinaisuuksia. Jazzin lailla vyöryvä, liikuttava ja yllättävä teos on omiaan jokaiselle festivaalikävijälle sekä lahjaksi yrityksille, yhteisöille ja yksityisille. Suomenkielisistä teksteistä on englanninkieliset tiivistelmät. 252 sivua ja lähes 600 mustavalkoista ja värillistä kuvaa. (BTJ)

Kaustinen Folk Music Festival (Kaustisen kansanmusiikkijuhlat), 10.-16-7.2017, Kaustinen.

Viljo S. Määttälä: Kaustisella kivetkin soi: Toimintaa ja tapahtumia festivaalivuosien varrelta 1968-2002 (2005)

Maakuntaneuvos Viljo S. Määttälä kertoo kirjassa Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien toiminnasta ja tapahtumista vuosina 1968-2002. Festivaali on vuosien varrella kasvanut monien aktiviteettien elinvoimaiseksi Kansantaiteenkeskukseksi. Määttälä muistelee kirjassa juhlien ja muiden kulttuuri-instituutioiden syntyä ja kehitystä ja tarjoaa lukijalle eloisaa ajankuvaa ja vahvoja tunnelmia. Kuvituksena on runsaasti mustavalkovalokuvia. (BTJ)

Ilosaarirock, 14.7.-16.7.2017 Joensuu.

Joensuun popmuusikot ry, Oli Sorjonen: Ilosaarirock: 40 vuotta tarinoita (2011)

Joensuun Popmuusikot ry:n julkaisema Ilosaarirock - 40 vuotta tarinoita on nimensä mukaisesti kokoelma tarinoita festivaalin historian varrelta. Kirjaa varten on haastateltu suuri joukko artisteja, Ilosaarirockin voimahahmoja sekä suomalaisen musiikkialan vaikuttajia A.W. Yrjänästä Ilkka Alankoon ja Jukka Ormaan. Kirjoittajakuntaan kuuluvat toimittajien lisäksi muun muassa Jouni Hynynen ja Jarkko Martikainen. Arkistomateriaalia ja aikalaishaastatteluja yhdistelevä teos laajenee Ilosaarirockin historiakertomuksen ohella kuvaukseksi joensuulaisen ja suomalaisen rockkulttuurin kehittymisestä. (BTJ)

Imatra Big Band Festival, järjestettiin vuosina 1983-2011, Imatra.

Hannu Hokkanen: Imatra Big Band Festival : Feel the Famous Imatra Spirit : IBBF 30 vuotta (2012)

Imatra Big Band Festivalin juhlateos Feel The Famous Imatra Spirit on laaja-alainen katsaus 31-vuotiaasta festivaalista. IBBF:n pitkäaikaisen toiminnanjohtajan Hannu Hokkasen kirjoittama 348-sivuinen teos kuvailee tarkasti festivaalin tapahtumavuosia aina niitä edeltäneistä musiikkikursseista lähtien nykypäivään. Teos on hyvä perusteos varsinkin big band musiikin, jazzin ja ns. mustan musiikin harrastajille. Imatra Big Band Festival syntyi vuonna 1983 big band -muusikkojen kesäkurssin yhteyteen. Vuosien saatossa Imatran festivaalilla on vieraillut yli 700 eri kokoonpanoa ja noin 8 300 yksittäistä muusikkoa. Kirja sisältää mm. kattavat vuosittaiset esiintyjäluettelot, ohjelmistot ja kertomuksia useiden artistien edesottamuksista Imatralla. Teokseen on kirjattu tarkasti myös kunkin tapahtumavuoden erityispiirteet, kävijämäärät, taloudellinen onnistuminen, järjestetyt big band -kilpailut ja järjestelykoneisto soittajien musiikkikursseja myöten. Kerrontaa on elävöitetty lukuisilla henkilökommenteilla, otteilla median tekemistä konserttikritiikeistä sekä noin 200:lla valokuvalla. Teoksen kirjoittaja Hannu Hokkanen on ollut mukana festivaalin järjestelykoneistossa vuodesta 1987 lähtien. Vuosina 1997-2007 ja loppuvuodesta 2009 alkuvuoteen 2011 hän oli IBBF:n toiminnanjohtajana. Tänä vuonna Hokkanen toimii taas IBBF:n ohjelmiston kokoajana ohjelmavastaavan tittelillä. (BTJ)