Itäkeskus – keskellä kaikkea, sopivasti sivussa

Kirjastovierailulla Itiksessä 

Itäkeskuslaiset kuvaavat kaupunginosaansa värikkääksi ja kansainväliseksi, mutta ennen kaikkea rennoksi. Itäkeskuksessakin kirjasto toimii olohuoneen jatkeena.

Tallinnanaukion ihmisvilinässä on helppo unohtua ihmettelemään itäisen Helsingin suurinta kaupunginosaa. Aukion keskellä seisoessa ystävällisen värikkäitä persoonallisuuksia löytyy vasemmalta, oikealta, edestä ja takaa.

Kulkuyhteyksien risteyskohdassa Itäkeskuksesta on kehittynyt väestöllisesti ja kulttuurillisesti värikäs kohtaamispaikka. Itäkeskukseen pääsee näppärästi julkisella liikenteellä, eikä Itäkeskus ole kaukana autoilevallekaan helsinkiläiselle.

– Itis on niin paras paikka asua! Täällä on kaikki, sanoo 39-vuotias Kaisa-Reetta Koskinen. Hän kehuu Itistä värikkääksi paikaksi, jonne on helppo tulla mistä vain melkein millä kulkupelillä tahansa.

Itäkeskuksen kirjasto on Kaisa-Reetan vakikirjasto, vaikka Vuosaaren kirjasto olisi lähempänä omaa kotia. Laaja valikoima ja ystävällinen ja tuttu henkilökunta vetoavat Kaisa-Reetaan.

Kaisa-Reetan kehuihin yhtyy myös 32-vuotias alppikyläläinen Kadar Gelle.

– Stoa on hyvä paikka rentoutua ja chillailla. Itäkeskus on kuin maailma pienessä koossa, Kadar sanoo.

Kirjasto on kohtaamispaikka

Kultturikeskus Stoan uumenissa oleva Itäkeskuksen kirjasto on lainausmäärällisesti Helsingin vilkkain. Kirjastossa tehdään 1200–4000 lainausta päivässä.

Kirjasto tarjoaa kävijöilleen laajan valikoiman kirjallisuutta, lehtiä, cd-levyjä, dvd-elokuvia, äänikirjoja ja pelejä. Näiden lisäksi kirjasto järjestää kaikenlaisia tapahtumia lukupiireistä elokuvanäytöksiin.

Asiantuntevat kirjastonhoitajat osaavat hakea juuri niitä teoksia, joita kirjaston asiakas haluaa lainata. He suosittelevat aineistosta myös luettavaa, jos lukuhaluja on, muttei tiedä mitä haluaisi lukea.

Kirjaston lukuisat pienet pöydät ja rauhaisa ilmapiiri tarjoavat mainion paikan keskittyä opiskeluun tai rentoutumiseen hyvän kirjan, äänitteen tai lehden parissa. Kirjastossa on myös mahdollisuus internetin käyttöön, ja sieltä saa hieman opastusta teknisten ongelmien kanssa.

Itäkeskuksen kokoelmista löytyy myös kattava valikoima konsoli- ja lautapelejä. Pelejä voi pelata joko paikan päällä tai lainata kotiin asti.

Moni onkin tehnyt kirjastosta itselleen viihtyisän olohuoneen jatkeen.

Teksti ja kuvat: Lauri Pajunen

Kirjoittaja on journalismin opiskelija Haaga-Helia-ammattikorkeakoulusta.