Kirjaston historiaa

Itäkeskuksen kirjasto, aiemmin Puotinharjun sivukirjasto, aloitti toimintansa 16.10.1984 vastavalmistuneessa Itäkeskuksen monitoimitalossa, nykyisessä Stoassa.

Stoa oli ensimmäinen Helsingin eri hallintokuntien yhteinen kulttuuritalo. Sen rakentamisen lähtökohtana oli kulttuurin ja kulttuuritilojen tuominen lähelle käyttäjää. Stoa on suunniteltu valoisaksi, kutsuvaksi ja helposti lähestyttäväksi. Talossa toimivat kirjasto, kulttuuriasiainkeskus, nuorisotalo, ravintola sekä suomen- ja ruotsinkielinen työväenopisto.

Kirjasto oli alusta alkaen hyvin suosittu ja tilat kävivät nopeasti ahtaiksi. Kirjaston käytön hurjan kasvun aikana 1990-luvun alkupuolella tilojen laajentaminen tuli välttämättömäksi. Vuonna 1998 toteutetussa perusparannus- ja laajennustyössä kirjaston ja nuorisotalon väliselle sisäpihalle rakennettiin nuorisolle oma osasto, johon viereisen musiikkiosaston kirjakokoelmat ja musiikin kuuntelu luontevasti liittyvät.

Suurin muutos oli kirjaston muuttuminen kaksikerroksiseksi, kun kellarikerroksen laajennusvara otettiin kirjaston käyttöön. Sinne sijoitettiin kaunokirjallisuus, lehdet, kokoustilat ja lukusali.

1.kerros: aikuisten tietokirjallisuus, lasten- ja nuortenosasto, musiikkiosasto, palvelualue

Pohjakerros: aikuisten kaunokirjallisuus ja kirjallisuudenhistoria, lehdet, kokoushuoneet, lukusali

Pyrkimyksenä oli kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä ilmettä ja arkkitehtuuria. Stoalle on tyypillistä rakenteiden selkeys ja pelkistetty muotokieli, jotka yhdistettyinä punatiileen sekä vihreän ja sinisen sävyihin luovat kirjastoon eloisan ja toiminnallisen ilmapiirin.

Stoan pihassa pääsisäänkäynnin edessä Hannu Sirénin betoniveistos Stoa

Suunnittelija:
Arkkitehtuuritoimisto Björn Krogius Oy
Valmistunut 1984
Laajennus- ja perusparannus 1998
Huoneistoala 2166 m²
Hyötypinta-ala 2040 m²