Media ja demokratia -kirjailijakiertue 2022

Itä-Helsingin kirjastoissa järjestettiin syksyllä 2022 Media ja demokratia -teemainen kirjailijakiertue. Kiertueen aikana kirjastoissa vieraili tunnettuja asiantuntijoita, joiden kanssa keskusteltiin median ja demokratian eri ilmiöistä, muun muassa informaatiovaikuttamisesta, salaliittoteorioista, sananvapaudesta sekä internetin tulevaisuudesta.

Kiertue käynnistyi 12. syyskuuta Itäkeskuksen kirjastosta. Tapahtumia järjestettiin joka toinen viikko joulukuun alkuun asti. Osa tilaisuuksista striimattiin Facebook Livessä. Tilaisuudet saivat mukavasti osallistujia sekä paikan päällä kirjastoissa, että striimin kautta. 

Ma 12.9. klo 18 Itäkeskuksen kirjastossa kirjailijavieraana Jessikka Aro
Toimittaja ja tietokirjailija Jessikka Aro on Venäjään ja informaatiovaikuttamiseen erikoistunut suomalainen tutkiva journalisti. Hänen kirjansa Putinin trollit - Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta julkaistiin vuonna 2019 (Johnny Kniga). Vuonna 2016 hän voitti Bonnierin Suuren journalistipalkinnon jutustaan “Venäjän trollit Suomessa“.

Ti 27.9. klo 18 Kontulan kirjastossa kirjailijavieraana Pasi Kivioja 
Pasi Kiviojan teos Salaliittoteorioiden ihmemaassa kertoo tositarinoita suomalaisten uskosta salaliittoteorioihin. Kirjaston tilaisuudessa perehdytään mm. eri teorioiden syntyyn ja niiden tilaan demokratiassa. Kivioja on vapaa toimittaja ja yhteiskuntatieteiden tohtori. 

Ke 28.9.klo 18-19 Itäkeskuksen kirjastossa Jokakansalaisen faktantarkastustaidot -työpaja
Oletko miettinyt, kuinka helppoa netissä on valehdella, miten kannattaa toimia, jos tiedon todenperäisyys epäilyttää ja miten karttapalvelun katunäkymää voi hyödyntää kuvan tai videon kuvauspaikan selvittämiseen? Jokakansalaisen faktantarkistustaidot -työpajassa pääset hiomaan lähdekriittisyyttäsi ja medialukutaitojasi keskustellen ja kokeillen. Työpajan vetäjä on journalistiikan maisteriopiskelija Sanni Laine Tampereen yliopistosta.

Aiheeseen liittyvä luento on siirretty ke 12.10. klo 16.30!

Ti 11.10. klo 18 Roihuvuoren kirjastossa kirjailijavieraana Markus Tiittula 
Markus Tiittula on pitkään Yhdysvalloissa asunut vapaa toimittaja, joka on aiemmissa kirjoissaan käsitellyt radikaalin oikeiston nousua, Donald Trumpin aikaista politiikkaa ja amerikkalaista yhteiskuntaa. Kirjassaan Taistelut totuudesta Tiittula kertoo, mikä salaliittoteorioissa koukuttaa ja miksi ne uhkaavat demokratiaa.

TILAISUUS PERUTTU: 
Ke 12.10. klo 16.30-17.45 Itäkeskuksen kirjastossa Jokakansalaisen faktantarkistus -luento

Medialukutaito on yksi nykyajan keskeisiä kansalaistaitoja. Medialukutaito pitää sisällään muun muassa kyvyn seuloa oleellinen ja paikkansa pitävä tieto monenkirjavasta uutistulvasta. Jokakansalaisen faktantarkastustaidot -paketti antaa hyvin käytännönläheisiä työkaluja luotettavan tiedon tunnistamiseen. Luennoijana analyytikko Veera Kaarela hybridivaikuttamisen verkoston Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta (Hybrid CoE).

Ti 25.10. klo 18 Vuosaaren kirjastossa kirjailijavieraana Mikko Hyppönen
Tietokirjailija ja tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen on Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja palkituin tietoturva-asiantuntija. Hyppösen esikoisteos Internet (WSOY) julkaistiin syksyllä 2021, ja se on ollut heti ilmestymisestään asti Helmet-kirjastojen varatuimpien tietokirjojen listalla. Kirjassaan Hyppönen kertoo, mitä jokaisen meistä tulee tietää internetin uhkista ja mahdollisuuksista.

Ti 8.11. klo 18 ​Herttoniemen kirjastossa kirjailijavieraana Johannes Koponen 
Johannes Koponen on yksi Öyhökratia-teoksen kirjoittajista. Vierailun aiheena on sosiaalisen media vaikutus vallan rakenteisiin. Miten lobbarit, someinfluensserit ja aktivistit vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin, uutismediaan ja päättäjiin? 

Ti 22.11. klo 18 Myllypuron kirjastossa Ruutujen lumo – lasten hyvinvointi digiajassa
Oletko kiinnostunut lapsesi tai nuoresi ruutuajan käytöstä? Mitä kysymyksiä se sinussa herättää? Alle kouluikäisten ja 1.- 9. luokkalaisten huoltajille tarkoitetussa illassa keskustellaan ja pohditaan yhdessä, mitä on lasten ja nuorten hyvinvointia edistävä mediankäyttö. Tilaisuudessa annetaan ajankohtaista tietoa siitä, miten mediankäyttö voi vaikuttaa lapsen ja nuoren keskittymiseen, oppimiseen, nukkumiseen tai sosiaalisiin suhteisiin.

To 8.12. klo 18 Laajasalon kirjastossa kirjailijavieraana Johanna Vuorelma
Johanna Vuorelma on yksi Kun tutkija kohtaa vihaa -teoksen toimittajista. Tutkijoihin kohdistuvaa vihaa, uhkailua ja asiatonta puhetta tarkastellaan teoksessa historiallisesta, kokemuksellisesta ja käsitteellisestä näkökulmasta. Someympäristö on nostanut tutkijoiden saaman vihamielisen palautteen uudella tavalla esiin. Millaista on käydä dialogia vihapuhujien kanssa?