Seikkailun huumaa


Jännää kesätekemistä lapsille

Heinä-elokuun vaihteessa pääsimme seikkailemaan yhdessä Itäkeskuksen kirjaston ja Piknik People Studion järjestämissä lasten muotoilutyöpajoissa. Minimatkaseikkailu oli suunnattu 3–6-vuotiaille ja Protoseikkailuun pääsivät osallistumaan 7–12-vuotiaat. Seikkailujen suunnittelijoina ja ohjaajina toimivat vasta ilmestyneen Piknik People –kirjan tekijät, muotoilijat Mari Savio ja Joonas Luotonen. Nuoret apuohjaajat Ronja, Venla ja Nelma auttoivat tekemisen tiimellyksessä, ja vanhemmat seurasivat lastensa esimerkkiä. Kuten Mari Savio sanoi, lasten on hyvä välillä muistuttaa aikuisia siitä, miten leikitään.


Minimaailmojen löytöretki

Keskipäivän aurinko porotti tasaisen kuumaa tahtia, kun kokoonnuimme kulttuurikeskus Stoan aulaan Minimatkaseikkailun aloituspisteeseen. Lähdimme lapset porukan johtajina etsimään minihahmoja, jotka olivat rakentaneet kotejaan Stoan pihapiiriin. Hahmoja saattoi löytää seuraamalla maahan piirrettyjä X-merkkejä, joten aarrejahdin tunnelma oli todellinen.

Kun ensimmäinen minityyppien koti löytyi, keräännyimme sen ympärille ihmettelemään minien elämää. Pienen pieniä hahmoja asusti kurpitsanlehtien varjossa suloisesti sisustetuissa minikodeissaan. Joku minihahmoista oli jopa ripustanut pienen kukkataulun oksan varteen. Paikalla oli kaikenlaista miniväkeä Nalle Puhin kaveri Ihaasta aina Muumien Nuuskamuikkusesta Hello Kittyyn. Mari Savio kertoi, että on hyvä olla varovainen minihahmojen elämää seuratessa, etteivät ne pelästy, sillä olemmehan me valtavia jättiläisiä heidän silmissään.

Löydettyämme viimeisen minien kodin, saivat lapset valita savesta tehdyt pienet hahmot itselleen. Seuraavaksi tehtävänä oli luoda minihahmolle kaveri, ja siirryimme askartelupisteelle. Siellä syntyi toinen toistaan hienompia minisavihahmoja, joita maalasimme räikeillä väreillä ja koristelimme timanteilla ja liikkuvilla silmillä. Hahmot saivat itselleen myös kodin koristelluista pahvirasioista, ja näin Minimatkaseikkailusta saatiin kotiin vietäväksi suloiset matkamuistot.
 

Labyrintin ytimessä

Iltapäivän puolella aurinko jatkoi paahtamistaan, ja nyt olikin vuorossa hikistä meininkiä Protoseikkailun muodossa. Menimme porukalla Stoan aukiolle, missä puiden varjostamalle alueelle oli tuotu luovuuden henkiinherättäviä materiaaleja, kuten matonkuteita, maaleja ja isokokoisia pahvialustoja. Tehtävänämme oli tehdä prototyyppi labyrintistä. Joonas Luotosen kertoman mukaan proto on jonkin esineen kokeellinen mallikappale, joka voi olla melkein mistä materiaalista tahansa.

Vain taivas oli rajana, kun aloimme kietoa, kutoa ja kiristää matonkuteita puiden ympärille valtavaksi sokkeloksi. Lankarullat lentelivät oksien ylitse ja alitse, kun osallistujat auttoivat toisiaan luomaan aina vain villimpiä lankamuodostelmia. Osa teki protolle seiniä ja koristekuvioita pahvista ja maalasi hulppeita kuvia pahvien koristukseksi. Lopputulosta tarkastellessa oli itse kullakin hymy herkässä, ja yhteistyönä luotu labyrintti sai myös ohikulkijoilta osakseen ihailua.

Vesilasillisten jälkeen siirryimme Protoseikkailun viimeiseen osioon, jossa istuimme yhdessä kirjaston pöydän ääreen taiteilemaan ja pohtimaan labyrinttiprotosta heränneitä ajatuksia. Leikkelimme ja liimasimme poistetuista eli rikkimenneistä lastenkirjoista kuvia ja kokosimme ne kukikkaalle tapettipohjalle pitkäksi taideteokseksi.

Niin isot kuin pienetkin (ja minit) olivat iloisia päästessään pitkästä aikaa tekemään ja kokemaan yhdessä. Kiitos sekä innostuneille osallistujille, että Piknik Peoplen väelle suuresta seikkailusta!

Pajat pidettiin 27.7. ja 3.8.2021.

Lainaa tai varaa itsellesi Piknik Peoplen opas lähiseikkailuihin tästä. 
Kirjan englanninkielisen version voit lainata tai varata tästä. 


Teksti ja kuva: Inka Jalovaara