Kouluyhteistyö

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Lisätiedot ja yhteydenotot: itakeskuksen.lapsetjanuoret@hel.fi

Kirjasto tarjoaa jokaiselle 1.-, 3.- ja 7. -luokkalaiselle seuraavat palvelut:


Ekaluokkalaisen kirjastostartti
Ohjattu tutustumiskäynti kirjastoon, jonka yhteydessä oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Luokkasi kutsutaan kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana. Kirjastostartti voidaan tarvittaessa toteuttaa myös etätapahtumana.


Lukuintoa 3.-luokkalaisille
Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme lähikoulujen luokat kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Vinkkaus  voidaan tarvittaessa hoitaa myös etäyhteyden välityksellä.

Rivien välistä –tapahtumat 7.-luokkalaisille
Rivien välistä -vinkkaustapahtuma järjestetään keväällä 2022 verkkotapahtumana, johon 7.luokat voivat osallistua turvallisesti omasta luokkahuoneesta käsin. Verkkotapahtuma sisältää noin oppitunnin mittaisen videotallenteen teatteria ja mediaa sisältävästä vinkkausesityksestä. Valittavana on kolme suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen esitys. Vinkkausvideoiden verkko-osoitteet löytyvät esitysten kuvausten yhteydestä. Katso tarkemmin: Rivien välistä -vinkkaustapahtuma 7.luokille | Helmet  

Lisätiedot: minna.rimpila@hel.fi

Muut Itäkeskuksen kirjaston  palvelut kouluille lukuvuonna 2021-2022:

Covid19-pandemian vaikutukset palveluihin:

Kirjastoissa noudatetaan hallituksen antamia suosituksia kouluyhteistyön osalta. Poikkeusolosuhteissa tiedotamme toimintatavoista sivulla helmet.fi/kouluyhteistyohelsinki  ja kunkin kirjaston kotisivuilla Koulut ja päiväkodit -osiossa. Olemme varautuneet 1., 3. ja 7.-luokkien palveluiden toteuttamiseen tarvittaessa myös etänä.

Edellisten lisäksi tarjoamme lähikouluille myös muita palveluita resurssiemme ja lähikoulujen tarpeiden mukaan, esimerkiksi:

Kirjavinkkauksia  1.–9.luokille (45 min.)
Esittelemme kohderyhmälle sopivaa, innostavaa luettavaa.

Tutustumiskäynnit 1-9.luokille
Mitä kirjastosta löytyy? Mikä on kirjastokortti? Miten lainataan ja palautetaan kirjoja? Järjestämme ryhmille ohjattuja käyntejä kirjastoon.

Kirjapaketit
Tarvitsetko luokallesi lukupiiri- tai lukudiplomikirjoja? Haluatko aihepaketin jostain tietystä teemasta? Kokoamme kirjapaketin toiveidesi mukaisesti. Valmisteluaikaa tarvitsemme n.2 viikkoa.

Celia-rekisteröinnit 
Kirjastossamme voi rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Rekisteröitymiseen tarvitaan huoltajan täyttämä ilmoittautumislomake. Lisätietoja löydät täältä.

Ruotsinkieliset palvelut kouluille
Meillä on ruotsinkielinen lastenkirjastonhoitaja, ole yhteydessä ruotsiksi:beatrice.skaag@hel.fi
Lisätiedot: Samarbete bibliotek - skola

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen luokan kanssa
Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko oppilaiden koulupolun ajan.

Tilojen varaaminen itsenäiseen käyttöön
Voit tarkastella ja varata kirjaston tiloja osoitteessa https://varaamo.hel.fi/. Voit myös tiedustella asiaa suoraan kirjastoista.

Näyttelytilat
Haluatko järjestää näyttelyn yhdessä luokkasi kanssa? Ota yhteyttä kirjastoon.

Lukudiplomi
Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kirjastokortti
Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.

Korttihakemus omaan kirjastokorttiin

Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi.

Kirjaston itsepalveluajat
Koululuokat ovat aina tervetulleita kirjastoon. Huomioithan, että Itäkeskuksen kirjastossa  on käytössä itsepalveluaika aamuisin klo 8-10, jolloin asiakaspalvelu on rajoitettua. Mikäli tarvitsette henkilökunnan apua itsepalveluaikoina, otathan kirjastoon yhteyttä etukäteen. Kirjastojen itsepalveluajat voit tarkistaa osoitteesta helmet.fi

Materiaaleja etäopetuksen tueksi:
Kirjasto kotona –sivulta löydät ideoita ja sisältöjä etäopetuksen tueksi. Myös kirjaston materiaalipankista löydät ideoita ja sisältöjä mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen.

Keskustakirjasto Oodin palvelut:

Lasten ja nuorten Oodi

https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri