Kaksi nuorta tyttöä lukee

Kouluyhteistyö

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö – voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Lisätiedot ja yhteydenotot: itakeskuksen.lapsetjanuoret@hel.fi
 

Kirjasto tarjoaa jokaiselle 1.-, 3.- ja 7. -luokkalaiselle seuraavat palvelut:

Ekaluokkalaisen kirjastostartti
Ekaluokkalaisjuhla lähikoulujen ekaluokkalaisille, jonka yhteydessä oppilaat saavat ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Kutsumme luokkasi juhlaan.

Lukuintoa 3.-luokkalaisille
Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Kutsumme lähikoulujen luokat kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Mikäli sinulla on erityistoiveita vinkkauksen teeman tai ajankohdan suhteen, voit olla meihin yhteydessä.

Kirjavinkkaustapahtumat 7.-luokkalaisille Oodissa
Oodin Kino Reginassa vaikututaan ajankohtaisesta nuortenkirjallisuudesta ja laajennetaan oppilaan omaa kirjallista horisonttia. Käynnin yhteydessä voit myös tutustua luokkasi kanssa omatoimisesti Oodin tiloihin. Esitykset pidetään maaliskuussa 2020. Ilmoittautuminen tapahtuu tammikuussa keskitetysti Kaskon kautta, ja opettajia tiedotetaan tästä etukäteen. Lisätiedot: minna.rimpila@hel.fi
 

Itäkeskuksen kirjaston muut palvelut kouluille lukuvuonna 2019-2020

Edellisten lisäksi tarjoamme lähikouluille myös muita palveluita resurssiemme ja lähikoulujen tarpeiden mukaan, esimerkiksi:

Kirjavinkkauksia  1.–9.luokille (45 min.)
Esittelemme kohderyhmälle sopivaa, innostavaa luettavaa.

Tutustumiskäynnit 1-9.luokille
Mitä kirjastosta löytyy? Mikä on kirjastokortti? Miten lainataan ja palautetaan kirjoja? Järjestämme ryhmille ohjattuja käyntejä kirjastoon.

Helsinki-peli 5.luokille (45 min.) 
Luokan kanssa pelattava lautapeli, jossa harjaannutetaan oppilaiden verkkotiedonhaun taitoja. Painopisteenä on erityisesti Helsinkiin liittyvän tiedon hakeminen eri lähteistä ja tiedon luotettavuuden arvioiminen.

Lukuvalmentaja Junior 
Löytyykö koulustasi opettajia, jotka haluaisivat tutustua tiettyyn lasten- tai nuortenkirjallisuuden osa-alueeseen? Tai onko luokallasi yksittäinen oppilas, jonka lukuharrastus kaipaisi tukea? Lukuvalmentaja Junior on henkilökohtaista kirjavinkkausta lapsille, nuorille, kasvattajille ja kaikille lasten- ja nuortenkirjoista kiinnostuneille. Ota yhteyttä: lukuvalmentaja@hel.fi

Kirjapaketit
Tarvitsetko luokallesi lukupiiri- tai lukudiplomikirjoja? Haluatko aihepaketin jostain tietystä teemasta? Kokoamme kirjapaketin toiveidesi mukaisesti. Valmisteluaikaa tarvitsemme n.2 viikkoa.

Celia-rekisteröinnit 
Kirjastossamme voi rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Rekisteröitymiseen tarvitaan huoltajan täyttämä ilmoittautumislomake. Lisätietoja löydät täältä.

Ruotsinkieliset palvelut kouluille
Meillä on ruotsinkielinen lastenkirjastotyöläinen, ole yhteydessä ruotsiksi:beatrice.skaag@hel.fi
Lisätiedot: Samarbete bibliotek - skola

Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen luokan kanssa

Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko oppilaiden koulupolun ajan.

Tilojen varaaminen itsenäiseen käyttöön
Voit tarkastella ja varata kirjaston tiloja osoitteessa https://varaamo.hel.fi/. Voit myös tiedustella asiaa suoraan kirjastoista.

Näyttelytilat
Haluatko järjestää näyttelyn yhdessä luokkasi kanssa? Ota yhteyttä kirjastoon.

Lukudiplomi
Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme Lukudiplomia!

Kirjastokortti
Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin. Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.

Korttihakemus omaan kirjastokorttiin

Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi.

Kirjaston itsepalveluajat
Koululuokat ovat aina tervetulleita kirjastoon. Huomioithan, että Itäkeskuksen kirjastossa  on käytössä itsepalveluaika aamuisin klo 8-10, jolloin asiakaspalvelu on rajoitettua. Mikäli tarvitsette henkilökunnan apua itsepalveluaikoina, otathan kirjastoon yhteyttä etukäteen. Kirjastojen itsepalveluajat voit tarkistaa osoitteesta www.helmet.fi.

Kirjaston materiaalipankki kouluille ja päiväkodeille

Materiaalipankista löydät ideoita ja sisältöjä mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen.

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille

Lasten ja nuorten Oodi

https://www.oodihelsinki.fi/

Kuva: Helsingin kaupunki / Maarit Hohteri