Äänikirjoja lukemisesteisille

Itäkeskuksen kirjastossa voi rekisteröityä Celian äänikirjapalvelun käyttäjäksi.

Celian asiakkaaksi liittymiseen on aiemmin vaadittu lääkärintodistus, mutta nyt kohderyhmään kuuluvat kuntalaiset pääsevät omalla ilmoituksellaan Celian asiakkaiksi ja saavat Celian äänikirjapalvelun käyttöön tarvittavat tunnukset kirjastosta. Celian äänikirjojen käyttöoikeuden voivat saada ne, joille painettu kirja ei heikenneen näön tai muun terveydellisen syyn vuoksi enää sovellu.

Yhteistyö Celian kanssa parantaa äänikirjojen tarjontaa niille, joille tavallinen painettu kirja ei jostain syystä sovi. Yleisimmät syyt äänikirjojen käyttöön ovat näköongelmat ja lukivaikeudet.
Palvelun kehittämisellä vastataan tulevaisuuden haasteisiin koko maassa. Väestön voimakas ikääntyminen ja lisääntyvät näön ja liikkumisen ongelmat kasvattavat äänikirjojen kysyntää. Toinen kasvava käyttäjäryhmä ovat lapset ja nuoret, joilla on luki- tai oppimisvaikeuksia.

Itäkeskuksen kirjastossa rekisteröidään asiakkaita Celian äänikirjapalveluun, jonka kautta lukemisesteiset voivat kuunnella kirjoja suoraan internetselaimessa tai ladata kirjoja haluamilleen laitteille, esim. tietokoneelle, älypuhelimelle tai tabletille. Valikoimaan kuuluu tällä hetkellä noin 40 000 äänikirjaa ja määrä kasvaa päivittäin. Valikoimasta löytyvät sekä vanhat klassikot että suositut uutuuskirjat.

Ohjeet Celian äänikirjojen kuunteluun löydät Celian sivuilta.

Celia- käyttämiseen tarvittavat henkilökohtaiset tunnukset saa Itäkeskuksen kirjaston lisäksi tällä hetkellä seuraavista HelMet-kirjastoista:
Kauniaisten kirjastosta,
Espoossa Sellon, Omenan, Kivenlahden ja Soukan kirjastoista,
Helsingissä Kallion, Kannelmäen, Lauttasaaren, Malmin, Pasilan, Rikhardinkadun ja Töölön kirjastoista ja
Vantaalta Tikkurilan kirjastosta.