Aktiiviset asukkaat järjestävät runsaasti ohjelmaa Laaksolahdessa – lähikirjastokin voi olla tapahtumakirjasto

Laaksolahdessa on jo vuodesta 2003 lähtien toiminut asukkaiden perustama Laaksolahden kirjaston ystävät ry, joka toiminta-ajatuksensa mukaisesti keskittyy kirjaston toiminnan tukemiseen, kulttuuri- ja informaatiotilaisuuksien järjestämiseen sekä yhteistyöhön kirjaston ja eri yhdistysten, erityisesti alueen omakotiyhdistysten kanssa. Jo usean vuoden ajan yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut Esko Uotila.

Yhdistyksen tavoitteena on aina ollut, että kirjasto voisi tarjota tasavertaiset palvelut alueen kaikenikäisille asukkaille ja että kirjasto keskeisenä lähipalveluna säilyisi elinvoimaisena. Kirjastossa järjestettävillä kirjailijavierailuilla ja muilla tilaisuuksilla aktivoidaan alueen asukkaita ja yhdistyksiä käyttämään lähikirjastoa ja tukemaan sen toimintaa.

Vapaaehtoistoimintaan perustuva yhdistys on loistava esimerkki siitä, kuinka kirjaston lähialueiden asukkaat ovat ottaneet kirjaston omakseen ja järjestäneet siellä vuosittain monia kiinnostavia, kaikille avoimia yhteisöllisiä tapahtumia. Korona-aikana osallistujamääriä on turvavälien pitämiseksi jouduttu ennakkoilmoittautumisella rajoittamaan, mutta normaalioloissa paikalle saapuu helposti useita kymmeniä kuulijoita.

Asiantuntevat teemailtojen vetäjät löytyvät usein yhdistyksen omasta porukasta tai heidän lähipiiristään. Tämän ja edellisen vuoden aikana vireän yhdistyksen tilaisuuksissa on käsitelty muun muassa sukututkimusta, sisäilma-asioita, kierrätystä sekä testamentti- ja perintöasioita. Viimeisimmässä tilaisuudessa puhuttiin tietoturva-asioista. Hyvin mieluisia tilaisuuksia sekä runsaslukuisille kuulijoille että kirjailijoille ovat olleet myös Espoon Kirjailijat ry:n kanssa yhteistyössä toteutetut kirjailijavierailut.

Vaihtuva-aiheisten teemailtojen lisäksi kirjaston ystävillä on myös perinteinen lukupiiri, jossa ennen tapaamista luetusta kirjasta keskustellaan leppoisissa tunnelmissa kirjaston tiloissa. Laaksolahden kirjastolla on hyviä kokemuksia yhteistyöstä myös muiden vapaaehtoisten toimijoiden kanssa, esimerkiksi viikoittaisesta lasten käsityöpiiristä, joka tosin on nyt ollut toistaiseksi katkolla koronan vuoksi. Kirjastolla ei ole erillistä kokoustilaa, mutta monenlaisille harrastepiireille ja pienille tapahtumille on silti löydetty sopiva pöytä tai nurkkaus tavanomaisen kirjastotoiminnan ohella.

Moni jo tietääkin, että suuremmissa kirjastoissa on hyvät puitteet erilaisten tapahtumien, kokousten ja kerhomuotoisten tilaisuuksien järjestämiseen, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että voisitte kokoontua sopivalla porukalla myös pienemmissä lähikirjastoissa? Säännöllisesti tai epäsäännöllisesti.

Nyt korona vielä kummittelee ja rajoittaa normaalia kanssakäymistämme, mutta ehkä sinulla on jo orastavia ajatuksia siitä, mitä toimintaa haluaisit omassa kirjastossasi järjestää. Keräisitkö yhteen alueen asukkaita kivan harrastuksen pariin tai ehkä pistätte porukalla pystyyn lukupiirin? Kirjastot ovat meidän kaikkien olohuoneita, joissa kirjojen lainaamisen ohella voisi tehdä paljon muutakin mielekästä ja samalla tutustua mukaviin ihmisiin.

Mikäli haluat tutustua paremmin Laaksolahden kirjaston ystävien toimintaan, pääset tästä linkistä heidän facebook-sivuille.

Teksti: Tarja Wihuri