Dekkarikirjaston kokoelma

Suomen dekkariseura ry lahjoitti vuonna 1996 salapoliisi- ja jännityskirjallisuuden kokoelmansa Helsingin kaupunginkirjastolle. Tähän peruskokoelmaan kuuluu noin 1500 nidettä, joista valtaosa on kertynyt seuran jäsenten lahjoituksina. Mukana on myös kustantamoiden lahjoituksia. Sittemmin kokoelmaa on kartutettu uusista lahjoituksista ja kirjaston poistokirjoista.

Vuonna 2022 kokoelma täydentyi merkittävästi, kun Dekkarikirjasto sai noin 500 kirjan lahjoituksen Dekkariseuran perustajajäseniin kuuluneen suomentaja Heikki Kaskimiehen (1941-2018) perikunnalta.

Dekkarikirjaston kokoelma sisältää pääasiassa kotimaista sekä suomeksi käännettyä rikos- ja jännityskirjallisuutta 1900-luvun alusta 2000-luvulle. Joukossa on niin klassikoita kuin mielenkiintoisia kuriositeetteja. Lisäksi kokoelmaan kuuluu valikoima rikoksia ja rikoskirjallisuutta käsittelevää tietokirjallisuutta. Tällä hetkellä kokoelma kattaa noin 3000 nidettä. Listan Dekkarikirjaston teoksista saa esiin Helmet-hausta sanahaulla "Dekkarikirjasto": https://haku.helmet.fi/iii/encore/search/C__Sdekkarikirjasto

Dekkariseuran toivomuksesta lahjoitus säilytetään kirjastossa yhtenä kokonaisuutena. Sen vuoksi kokoelma on käsikirjastokäytössä, eikä sitä lainata. Teoksia annetaan asiakkaille kirjastossa luettavaksi.

Käsikirjastokokoelma on sijoitettu entiseen talonmiehen asuntoon kirjaston pohjakerrokseen. Kokoelmaa pääsee selaamaan Dekkarikirjaston avoimien ovien päivinä (ks. lisätiedot Kallion kirjaston tapahtumakalenterista). Muina aikoina tila toimii vuokrattavana kokous- ja tapahtumatilana, mutta Dekkarikirjaston teoksia voi pyytää käyttöönsä kirjaston henkilökunnalta.