kalle_riiheläinen

#HenksuTutuksi – Kalle

#HenksuTutuksi –sarjassa esitellään Kallion kirjaston henkilökuntaa.  

Ensimmäisenä esittelyssä olivat vaihtuvat johtajat: Näkemiin Kirsti, tervetuloa Laura!

Toisena esiteltiin palvelupäällikkö Taina ja kolmantena sanottiin: Kiitos Peter!

Kallion kirjaston palveluesimies Kalle Riiheläinen on nähnyt työssään paitsi erilaisia suomalaisia kirjastoja myös johtanut lontoolaista kirjastoa. Paljon muun muassa logistiikan kanssa tekemisissä oleva Kalle katselee kirjaston murrosta näköalapaikalta.

Kirjasto tuli Kallelle tutuksi ja tärkeäksi jo lapsena, sillä vanhemmat lukevat paljon.
Kalle aloitti työuransa kirjastossa Lahdessa 1993 ja on ”Suomen Chicagon” lisäksi johtanut kirjastoa myös Lontoossa 2007–09.

– Silloin tuli mieleen, että voisi kokeilla jotain uutta, ja aloitin ensin ”keikkajohtajana” ja kahden kuukauden jälkeen minut vakinaistettiin.

Englannissa peruspalvelut kirjastoissa ovat yleisesti melko samalla tasolla kuin Suomessa. Muutoin palvelujen kirjo on valtava vaatimattomista todella monipuolisiin vaikka yleisten kirjastojen asemaa tai henkilökunnan pätevyysvaatimuksia ei olekaan määritelty laeissa ja asetuksissa Suomen tapaan. Kalle palasi Lontoosta Lahteen, kunnes tuli valituksi Kallioon palveluesimieheksi vuonna 2011.

Työ palveluesimiehenä on palvelualueen toiminnan järjestelyä, suunnittelua ja kehitystyötä, jotta palvelualue toimii asiakkaiden ja kaupunginkirjaston linjan näkökulmista mahdollisimman hyvin.

– Päivittäin sammuttelen pieniä tulipaloja ja yritän estää uusia syntymästä. Enimmäkseen työ Kalliossa on sanalla sanoen hauskaa vaikka päivät ovat kiireisiä.

Kalliossa on vuosien varrella kokeiltu ensimmäisten joukossa monia juttuja, jotka ovat sittemmin tulleet laajemmin pysyvään käyttöön.

– Se on isojen kirjastojen rooli, sillä pienillä kirjastoilla ei useinkaan ole siihen mahdollisuuksia, Kalle miettii.

Tällä erä suurten aamukuormien käsittelyä pyritään nopeuttamaan testaamalla kokonaisten kuormalaatikoiden käsittelyä laatikkokohtaisen viivakoodin avulla. Pidemmällä tähtäimellä myös varausten hyllyttäminen nopeutuu ja toisaalta asiakkaiden omien varauksien löydettävyys paranee lokeronoudon myötä.

­– Logistiikkauudistus on kaksitahoinen. Jos laatikkolukeminen saadaan toimimaan kunnolla, siitä säästyvää aikaa voidaan käyttää olemiseen entistä enemmän asiakkaiden saatavilla.

Kalle kertoo tykkäävänsä kirjastoista ja koko alasta sen vuoksi, että kirjastolla on yhteiskunnalle ja yksilölle lainauslukuja syvällisempi merkitys.

– Olen saanut useamman kerran jälkikäteen palautetta, että jokin tietopalvelutehtävä on muuttanut palautteenantajan elämän suunnan. Henkilökohtaisesti vastustan sensuuria, ja kirjasto jakaa ja säilyttää paljon myös kiistanalaista materiaalia. Se on yhteiskunnallisesti tärkeää, Kalle päättää.

Scifin ja fantasian ystävän suosikkivinkit:

Hugo Prattin Corto Maltese –sarjakuvat

Blade Runner -elokuva

***

Kallion kirjasto

Viides linja 11
00530 Helsinki
09 310 850 53
http://facebook.com/kirjastokallio