#HenksuTutuksi - Näkemiin Kirsti, tervetuloa Laura!

Kirstin ja Lauran halaus680.jpg
Kuva: Raili Takolander

#HenksuTutuksi –sarjassa esitellään Kallion kirjaston henkilökuntaa. 
Ensimmäisenä esittelyssä ovat vanha ja uusi johtaja, eli Kirsti ja Laura. Toisena esiteltiin tuore palvelupäällikkö Taina. Jutun voit lukea tästä: #HenksuTutuksi - Taina

Kallion kirjaston johtaja vaihtui lämpimissä ja haikeissa tunnelmissa. Kirsti Tuominen sulki viimeisen kerran työhuoneensa oven tammikuun lopussa. Laura Norris astui samaan huoneeseen helmikuussa. Tässä teille kaikille jo entisen johtajan ja jo tulleen johtajan tervehdykset:


Kirstin läksiäissanat

Aloitin Kallion kirjaston johtajana 1.2.2011, kun nyt lähden, tulee kuluneeksi tasan neljä vuotta tulostani. Ensimmäisenä työpäivänäni oli henkilöstöfoorumi, jossa kirjastotoimen apulaisjohtaja Saara Ihamäki kysyi, miten näen johtamisen.

Johtaminen on minulle mahdollistamista. Sen mahdollistamista, että henkilökunta voi tehdä asioita. Johtaminen on toki myös ohjeistamista ja päättämistä. Kalliossa tehdään paljon ja kaikenlaista. Johtajan tehtävä on huomata se, mitä asioita saadaan aikaan ja miten niitä saadaan aikaan.

Kalliossa on ollut hyvä toimia. Talon väessä on sopivassa suhteessa niitä, jotka ovat innostuneita ja innovatiivisia, sekä niitä, jotka tekevät hyvin ja tarkasti kirjaston perustyön. Heitä molempia tarvitaan. Meillä on ollut aikoja, jolloin ihmiset ovat uupuneet siihen, että täällä tapahtuu niin paljon. Mutta Kalliossa on helppo ja hyvä puhua yhdessä, käsitellä sellaisiakin asioita kuin väsyminen.

Kallio alueena on elävä ja mielenkiintoinen ja kirjaston asiakkaat ihania. Viimeisenä työpäivänäni halusin olla mukana kahvittamassa heitä, koska halusin sanoa heille henkilökohtaisesti: Kiitos!

Tällä hetkellä kirjasto on kaiken kaikkiaan hurjan mielenkiintoisessa tilanteessa. Kirjastotyö itsessään on muuttumassa.  Muutos näkyy selvästi siinä, että tapahtumia tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa. Kirjasto on yhteisöllinen. Kirjasto myös tukee ihmisten omaehtoista toimintaa, esimerkkinä vaikka kanteleiden lainaaminen. Olisi kiva olla mukana kaikessa uudessa. Olisi kiva olla vielä kädet savessa. Tiedän kuitenkin että muutos tulee joka tapauksessa jatkumaan.

Olen hirveän tyytyväinen ja onnellinen, että olen saanut olla nämä neljä vuotta täällä. Seuraajalleni jätän mielenkiintoisia ja hienoja haasteita. Kaikkea ei todellakaan ole vielä lainkaan tehty, mutta Lauralla on vahva pohja, mihin tulla. Sillä näin tunnen:

”Tyytyväisyys –
Vielä viimeinen kädenliike
ennen täydellistä järjestystä
ja tietoa:
tässä pienessä maailmassa
on kaikki nyt hyvin.”

Anne Fried: Hiljaisuus (1995)


Lauran tulijaissanat:

On upeaa päästä johtamaan sellaista kirjastoa kuin Kallion kirjasto! Joillekin teistä olen ehkä jo tuttu, sillä olen työskennellyt pari vuotta palvelupäällikkönä Kallion kirjastossa.
 
Täällä on kaksi asiaa, joista olen erityisen onnellinen.
 
Ensimmäinen on asiakkaat ja alueen aktiiviset toimijat.  Haluan, että Kallion kirjasto on yhdessä yhteistyökumppaneiden, paikallisten yhteisöjen ja asiakkaiden kanssa tekemässä Kallion alueesta entistä yhteisöllisempää ja parempaa paikkaa asua. Asiakkaat tuntuvat aidosti nauttivan kirjastokäynneistään ja palaavat meille ahkeraan. Minusta kirjaston tulee olla alueen asukkaiden oma tila, sellainen, jossa he viihtyvät ja voivat tehdä itselleen tärkeitä juttuja.
 
Toinen upea asia on henkilökunta. Kirjaston porukka tekee innolla ja sydämellä töitä sen eteen, että asiakkaat saisivat parasta mahdollista palvelua. Kokeilunhalu ja aito innostus olla tekemässä parempaa kirjastoa vie meitä eteenpäin. 
 
Minä unelmoin Kallion kirjastosta, jossa toteutuu kirjaston perimmäinen tehtävä kulttuuristen ja tiedollisten elämysten mahdollistajana tarinoiden, musiikin, elokuvien, taiteen ja tieteen avulla. Meiltä pitää löytyä luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa kaiken ikäisille sekä aisteja ja ajatuksia herättelevää taidetta ja tapahtumia. Erityisen ylpeä tällä hetkellä olen uudesta Urban Offisesta eli kahdesta varattavasta ryhmätyötilasta sekä itsenäisen työskentelyn tilasta, joiden toteuttaminen lähti liikkeelle asiakaspalautteiden pohjalta. Uskon että paras tulos syntyy perinteisen ja uuden ristitulessa. Kallion kirjastossa yhdistyy vahvalle perustalle luotu toiminta ja rohkeasti ajassa elävä vuorovaikutteinen ja uusi kokeileva kirjasto. Haluan tehdä töitä myös sen eteen, että Kallion kirjasto koskettaisi myös heitä, joita ei vielä ole meillä näkynyt. 
 
Toivon, että kerrotte meille rohkeasti, mitä meiltä toivotte! Tämä on teidän kirjastonne.
 
Voin ilolla yhtyä asiakkaan jättämään palautteeseen: ”Kallion kirjasto paras paikka!”
 
Tervetuloa kaikki vanhat ja uudet asiakkaat!

***

Kallion kirjasto
Viides linja 11
00530 Helsinki
www.facebook.com/kallionkirjasto