Peter

#HenksuTutuksi –sarjassa sanomme tällä kertaa, Kiitos Peter!

#HenksuTutuksi –sarjassa esitellään Kallion kirjaston henkilökuntaa.  
Ensimmäisenä esittelyssä oli vaihtuvat johtajat, eli Kirsti ja Laura: Näkemiin Kirsti, tervetuloa Laura!
Toisena esiteltiin tuore palvelupäällikkö Taina, lue lisää: 
#HenksuTutuksi - Taina

Kallion kirjaston pitkäaikainen kirjastonhoitaja Peter Lindfors siirtyi nauttimaan ansaituista eläkepäivistä joulukuun alussa. Mutta mitä on mahtunut Peterin pitkään, yli neljä vuosikymmentä kestäneeseen kirjastouraan? Antaa Peterin itsensä kertoa.

”Kävin lapsena usein kirjastossa ja luin paljon, mutta en silti koskaan suunnitellut meneväni töihin kirjastoon. Kokeilin nuorena töitä tehtaassa, autonkuljettajana ja vahtimestarina. Olen kuitenkin henkeen ja vereen humanisti ja vuonna 1972 löysin itseni työskentelemästä Pihlajamäen kirjastosta Helsingistä. Kallioon siirryin elokuussa 1979 ja juutuin niille sijoilleni – Kallion hyvä henki ei ole legendaa, vaan täyttä totta.

Kallion kirjasto oli hyvin erilainen paikka siihen aikaan. Neuvoimme asiakkaita kuiskaten, kirjoja oli niin paljon, että hyllyjen väleissä mahtui juuri ja juuri kääntymään ja vintti; siellä asusti puluja ja katossa oli reikiä. Kirjastossa kaikki oli arvokasta ja asiat hoidettiin nykyiseen verrattuna jäykästi. Kirjastoapulaiset eivät esimerkiksi saaneet kertoa asiakkaalle, mistä tämän etsimä kirja löytyy, vaan tehtävä oli varattu kirjastonhoitajille. Tuohon aikaan pohdimme myös usein kirjojenvalintakokouksissa, millainen aineisto on asiakkaille sopivaa sen sijaan, että olisimme miettineet, mitä asiakkaat haluavat lukea.

Tekniikan kehittyminen on näkynyt kirjastossa vuosikymmenten kuluessa. 1960-luvulla pohdittiin vakavasti, tarvitseeko sivukirjasto omaa puhelinta ollenkaan! Kortistot ovat vaihtuneet sähköiseen kirjastojärjestelmään ja ennen niin hienot ja modernit VHS-kasetit dvd- ja Bluray-levyihin.

Kaikenlaiset kalliolaiset ovat aina löytäneet tiensä matalan kynnyksen kirjastoon. Kirjastossa on 1970-luvulla jonotettu Seura-lehden lukuvuoroa sanomalehtisalin valvojan tarkan silmän alla ja tultu etsimään vastauksia ristisanatehtäviin kirjaston tietokirjoista. Nykyään kirjastossa käy entistä enemmän alueen lapsia ja kävijämäärät ovat kasvussa. Kirjastossa piipahtamisesta on tullut yhä enemmän arkipäivää.

Uskon, että kirjastolla on edessään valoisa tulevaisuus. Ainakin Kallion kirjastosta on tullut alueensa oma olohuone. Tekniikka tulee varmasti yhä muuttumaan ja muuttamaan myös kirjastotyötä ja itsepalvelu lisääntynee, mutta kirjaston paikka sivistyskeskuksena pysyy jatkossakin ennallaan.

Parasta työssäni on ollut asiakaspalvelu. Olen saanut palvella tavallisia ihmisiä ja nähnyt tyytyväisiä ilmeitä, kun asiakas on löytänyt etsimänsä. Kallion kirjasto on ollut myös muuten hyvä työpaikka ja siitä kertoo mielestäni se, että töihin on ollut aina aamuisin mukava lähteä. Siitä kiitos Kallion upealle työyhteisölle!

Nyt on kuitenkin aika keskittyä muihin asioihin. Tarkoituksenani on järjestää vuosikymmenten varrella keräämäni sirkuskirjakokoelma ojennukseen ja haluaisin myös lähteä pitkälle ulkomaan reissulle ilman tarkempia suunnitelmia. Muilta eläkeläisiltä olen kuitenkin kuullut, että arki vie helposti mukanaan. Katsotaan, miten käy :)”

Peterin kirjavinkit:

Eero Taivalsaari – Unohdettu viisaus. Viisaan humanistin tärkeitä ajatuksia.

Claes Andersson: Hjärtats rum. Anderssonin runot puhuttelevat aina.

***

Kallion kirjasto
Viides linja 11
00530 Helsinki

09 310 850 53

http://facebook.com/kirjastokallio