Kallion kirjasto 1912

Kallion kirjasto täyttää 100 vuotta!

Elämme suuren juhlan aikaa! Helsinki on ollut 200 vuotta pääkaupunkina, ja sekä Kallion kirjasto että kirkko täyttävät 100 vuotta. Kallion kirjaston satavuotisjuhlavuosi huipentuu syys-lokakuun vaihteessa vietettäviin juhlaviikkoihin. Varsinainen juhlapäivä on maanantaina 1.10.2012, jolloin tulee kuluneeksi tasan sata vuotta Kallion kirjaston avaamisesta. Helsingin Sanomat uutisoi kirjaston avaamista 1.10.1912 seuraavasti: ”Kaikki huoneet ovat hyvin valoisat ja tekevät erittäin miellyttävän vaikutuksen. Ne ovat hauskemmat ja kodikkaammat kuin kaupungin lukusalin. Toivottavasti Kallion ja Sörnäisten lukuhaluiset tulevat tätä uutta valistusajan ahjoa paljon käyttämään ja siinä viihtymään.”

 Katso tästä video Kallion kirjaston historiasta

Muistojen Kallio

Ja onhan täällä viihdytty! Kallion kirjaston voi sanoa olevan kaupunginosansa keskus, asukkaiden ja asiakkaiden kirjasto ja sitä se on ollut koko satavuotisen elonsa aikana. Kirjaston avaaminen vuonna 1912 sai Helsingin kaupunginkirjaston lainaustilastot nousemaan huimiin lukemiin ja kirjaston legendaariset satutunnit ja nukkateatteriesitykset toivat yhteen satoja alueen lapsia ja saivat villeimmätkin pojat hiljaisiksi. Talo on täynnä muistoja. Vanhoihin tunnelmiin voit päästä kirjaston Kupolisalin valokuvanäyttelyssä 25.9.- 14.10. Kirjaston Vintillä pääset tutustumaan Kallion seurakunnan iltapäiväkerhon lasten valokuviin 100-vuotiaasta Kallion kirjastosta 3.9.- 27.9.

Juhlavuoden aikana ja erityisesti Kallion Paviljongeissa elokuussa 2012 keräsimme talteen asiakkaiden muistoja kirjastosta sekä Kallion kaupunginosasta. Taltioidut muistot tuovat oman lisänsä Kallion historiaan ja avaavat ovia uusille tuulille. Lisää muisteloita on tiedossa ti 2.10. klo 16, jolloin omia muistojaan voi tulla jakamaan muiden kalliolaisten ja Raija Tervomaan kanssa yhteiseen iltapäivään.

Kallion lukion oppilaat haastattelevat kirjailijoita

Kirjailijahaastatteluiden sarjassa 26.9.–10.10. kuullaan Torsti Lehtistä, Sofi Oksasta, Katja Kettua, Ilpo Tiihosta, Antti Tuomaista ja Anja Snellmannia. Haastattelijoina toimivat Kallion lukion oppilaat.

Kirjastoon yöllä?

Kyllä vain, Yökirjastossa perjantaina 5.10. avataan ovet klo 19 yökirjastoa varten. Silloin luvassa on sinkkuelämää hyllyjen välissä ja klo 20 Ari Wahlstenin hillittömän hauska "Ari ja naiset" -teatteriesitys, asiakkaiden toivomaa Lovemusaa levyiltä ja lisäksi parittomien runotreffit sekä salaisia viestejä lempikirjojen välissä…
Lue lisää pikarunotreffeistä: http://www.facebook.com/events/471478372873029/

Lapset ja lemmikit valtaavat kirjaston

Lauantaina 6.10. vietetään lasten retrosynttäreitä. Silloin leikitään vanhanajan leikkejä ja Sirkka Lekman leikkaa siluettikuvia. Luvassa on myös ongintaa ja musiikkia. Sunnuntaina 7.10 luvassa on puolestaan eläimellistä menoa kirjastossa. Silloin mukaan saa ottaa oman lemmikin ja otattaa vaikka kaverikuvan sen kanssa.

Koko viikon ohjelmaan kannattaa tutustua, sillä tarjolla on musiikkia ja muisteloita, murhia ja romantiikkaa ja lapsille kaikkea hauskaa!

Tervetuloa satavuotiaaseen taloon!

Juhlaviikkojen ohjelma
Kirjailijahaastattelujen sarja
Kallion kirjasto Facebookissa
Kalliolaiset muistelevat asuinaluettaan ja kirjastoa

Helsinki200jaKallio.jpg