amsterdam

Lukumatkalle Amsterdamiin

Amsterdamin kanavat ja ikiaikaiset rakennukset kiehtovat myös kirjallisuudessa. 

Jessie Burton – Nukkekaappi

1600-luvun Amsterdam. Nuori Nella naitetaan Johannes Brandtille, varakkaalle kauppiaalle. Nella tietää mitä avioliitto tuo tullessaan, mutta aviomies kohtelee Nellaa kuin lasta. Hän saa mieheltään hienon nukkekodin, millä leikkiä kotia, mutta todellisuus on aivan erilaista.

Herman Koch – Illallinen

Kaksi pariskuntaa tapaavat illallisella Amsterdamin hienossa ravintolassa. Tarkoitus on keskustella jälkipolvesta. Tunnelma tiivistyy pikkuhiljaa, kun hyvän keskiluokkaisen perheen lapset ovat tehneet jotain sopimatonta, eikä aina voi syyttää muita.

Deborah Moggach – Tulppaanikuume

Amsterdam ja tulppaanit ovat suuressa osassa tässä 1600-luvulle sijoittuvassa intensiivisessä rakkausdraamassa. Muotokuvamaalari rakastuu nuoreen vaimoon ja he yrittävät päästä oman onnensa sepiksi arvokkaiden tulppaanien kaupoilla.

John Green – Tähtiin kirjoitettu virhe

Kun on kuolemansairas, saa huomata, että tutustuu muihin kuolemansairaisiin. Hazel ja Augustus tutustuvat syöpää sairastavien ryhmäterapiassa. Hazel vinkkaa pojalle lempikirjansa ja molemmat koukuttuvat kirjan omituisuudesta niin paljon, että käyttävät Make a wish – toiveensa matkaan Amsterdamiin kirjailijaa tapaamaan.

Hendrik Groens – Viimeiset villitykset

Viimeisissä vuosissä on muutakin kuin seuraavan kahvipaussin odottelua. Tositapahtumiin perustuvassa teoksessa eletään viimeisiä vuosia hoivakodissa. Mahdolliset vierailijat pääsevät harvoin käymään ja hoitohenkilökunta olettaa vanhusten käyttäytyvän ikäisekseen. Mutta vaikka keho natisee ja narskuu, virkeä mieli pitää elossa paremmin kuin mikään muu.

Terhi Rannela – Amsterdam, Anne F. ja minä

Kerttu on suhdesotkujen syövereissä, mistä äiti pelastaa hänet ainakin hetkeksi järjestämällä matkan Amsterdamiin. Kun ihana kaupunki ja äidin populäärikulttuurista opitut neuvot eivät auta, lahjoo äiti Kertun lukemaan Anne Frankin päiväkirjan eikä mikään ole enää ennallaan.

Lue lisää

Kaikki matkailuaiheiset vinkit 

Teksti ja kuvat: Paula Laaksonen