Sateenkaarihylly kirjoineen

Suosituksia Sateenkaarihyllystä

Sateenkaarihylly on lunastanut paikkansa suosittuna osana Kallion kirjaston kokoelmaa, ja valikoima kasvaa koko ajan. Sateenkaarihylly on Kallion lisäksi myös Oodissa sekä Vallilan, Sellon, Entressen, Kivenlahden, Nöykkiön ja Soukan kirjastoissa.

Tässä poimintoja hyllystä:

Kaunokirjallisuutta

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

Vahvojen naisten maailmassa ei ole tilaa erilaiselle mieheydelle, eikäyhteisön paineessa yksilöillä  ole tilaa onneen. Kirja kertoo kolmen sukupolven tarinan, joiden edustajista jokainen rikkoo sekä yhteisönsä että itsensä rajoja.

Radclyffe Hall: Yksinäisyyden kaivo

Stephen Gordon on erilainen tyttö: hän metsästää, miekkailee ja lukee kirjoja. Hän pukeutuu housuihin ja haaveilee lyhyistä hiuksista. Hän varttuu yläluokkaisessa perheessä, mutta nuoren naisen ja muiden ihmisten välillä vallitsee näkymätön muuri. Aikuisena Stephen rakastuu tulisesti, eikä rakkauden kohden ole mies.

Klassikko vuodelta 1928.

Jenny Kangasvuo: Sudenveri

Kolmen äänen kautta kuljetettu väkevä kuvaus kahtalaisesta identiteetistä, ihmissuhteista ja yksilön ja yhteisön ristivedosta. Ja suden maailmasta, joka on vaistojen, viettien ja aistien valtakunta, vieras mutta yllättävän tuttu.

Henni Kitti: Elävän näköiset

Romaani kertoo omia teitään kulkevasta naisesta, hänen lapsuudenystävänsä pojasta sekä hänen omasta pojastaan. Tarina kulkee 1950-luvun pohjoisen kylästä Helsingin kaduille, joilla päähenkilöt löytävät oman tapansa elää ja rakastaa.

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin

Koskettava trilogia oman itsensä ja oman heimon löytämisestä. Ilo omasta kirkastuneesta identiteetistä, rakkaudesta ja toveruudesta kääntyy suruksi ja menetykseksi AIDSin pyyhkäistessä yli Tukholman. Kirjasarja ajoittuu 1980-luvun alkuvuosiin.

Sarah Waters: Yövartio

Neljän lontoolaisen nuoren aikuisen elämää kotirintamalla sodan aikana. Romaani tavoittaa hienosti piemennetyn kaupungin tunnelman, elämän pimennysverhojen takana, pommihälytysten uhan alla.

David Leviathan: Two boys kissing

48 tunnin aikana tapahtuu paljon seitsemän teinipojan maailmoissa. He ovat kaikki homoja, enemmän tai vähemmän sinut asian kanssa. Kirja käsittelee monipuolisesti ja herkästi tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja homofobian kohtaamista. Nuorten aikuisten kirja, jossa on kunnianhimoinen rakenne.

Sofi Oksanen: Baby Jane

Kahden naisen monimutkainen suhde aivan Sateenkaarihyllyn omilla kulmilla Kalliossa. 1990-luvun Helsinki voi herättää muistoja tai herättää kiinnostuksen jo menneeseen kaupunkiin.

Sjón : Poika nimeltä Kuukivi

Viime vuonna Islannin arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon voittanut pienosromaani, jossa uni ja todellisuus sekoittuvat. Máni Steinn elää Reykjavíkissa vuonna 1918. Hän ahmii kaikki elokuvat, jotka kaupungissa näytetään, ja elää näkemänsä todeksi unissaan. Valvemaailmassa hän kulkee laitakatuja ja pysyttelee syrjässä kaikesta.

Tom of Finland: Sarja kuvia

Harvinaislaatuinen tuore sarjakuva-albumi, joka kokoaa yksiin kansiin sarjakuvia ja piirustuksia Tom of Finlandin pitkältä uralta.

Tiitu Takalo: Kehä

Missä kohtaa ystävyys ei olekaan vain ystävyyttä? Tiitu Takalon sarjakuva nyrkkeilevistä tytöistä.

sateenkaari_tytöt.jpg

Tietokirjallisuutta

My buddy: World War II laid bare

Valokuvaaja Michael Stokesin keräämä kokoelma valokuvia miesten intiimistä ystävyydestä toisen maailmansodan julmuuksien keskellä. Läheisyys sotilaiden välillä, ns. “buddy”-suhteet antoivat emotionaalista tukea, jonka avulla sotilaat jaksoivat ankarat olosuhteet. Kirja tuo hienolla tavalla esiin toisenlaista tarinaa sodasta.

Tarja Surakka: Kallion kuningattaret

Karhea ja elämänmakuinen kuvaus kahden diivan, Jari Vihisen ja Morgan Devereaux'n elämästä Helsingin piireissä. Lavalla ihanat drag-diivat ovat saaneet osansa kimalluksesta ja ihailusta, mutta parrasvalojen ulkopuolella elämä on ollut kamppailua ennakkoluuloja vastaan.

Korhonen&Östman: Kaikella rakkaudella

Yleensä HLBT-ihmisistä ja elämästä sateenkaaren alla puhuvat heterot. Tässä kirjassa ääni annetaan heille itselleen. Ääni on selkeä, moninainen ja kosketteva.

Kirjoittajina ja kertojina ovat Marja-Sisko Aalto, Susanna Airola, Eva-Stina Byggmästar, Johan Finne, Johanna Korhonen, Kristofer Möller, Rita Paqvalén, Mirkka Rekola, Birgit Schaffar-Kronqvist, Jani Toivola, Markus Topi, Ted Urho, Arja Voipio ja Jeanette Östman.

Juha Kilpiä: Nimestä minut tunnet

Kertomuksia ja ajatuksia transsukupuolisuudesta, sukupuolenkorjausprosessista sekä arjen suhteista, jotka merkityksellisesti vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kirjassa ei keskitytä diagnooseihin, vaan etsitään tapoja kohdata sekä itsensä että toiset sensitiivisellä tavalla.

Elokuva- ja sarjasuosituksia:

A single man

Adelen elämä, osat 1&2

Kids Are All Right

The crying game

Looking

Lue lisää:

Selaa koko Sateenkaarihyllyä Helmet-haussa

Lisätietoa Sateenkaarihyllystä www.helmet.fi/KallionSateenkaari

Facebookissa on sivu, jota tykkäämällä pysyy kärryillä uutuuksista ja uutisista:  https://www.facebook.com/sateenkaarihylly

Hankintaehdotuksia otamme vastaan täällä:

http://bit.ly/sateenkaariehdotus