Kouluyhteistyö

Kirjasto on monipuolinen oppimisympäristö - voit tuoda luokkasi opettelemaan kirjaston käyttöä, lainaamaan, sukeltamaan houkuttelevien tarinoiden maailmaan ja osallistumaan ohjatuille ryhmäkäynneille. Tervetuloa!

Lisätiedot ja yhteydenotot:
mikko.steen@hel.fi
09 3108 5753


Kirjasto tarjoaa jokaiselle 1., 3. ja 7. -luokkalaiselle seuraavat palvelut:


Ekaluokkalaisen kirjastostartti (45 min.)

Kutsumme luokkasi tutustumiskäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana. Käynnin yhteydessä oppilaat saavat Helsingin kaupunginkirjastolta ekaluokkalaislahjan - helppolukuisen uutuuskirjan.

Lukuintoa 3.luokkalaisille (45 min.)

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin ja inspiroiviin kirjoihin. Kerro mahdollisista teemoista ja erityistoiveista, niin teemme vinkkauksen luokallesi sopivaksi. Kutsumme luokkasi kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana.

Rivien välistä -tapahtumat 7.-luokkalaisille (90 min.)

Esityksellinen kirjavinkkaus helsinkiläisille 7.-luokille. Vinkkaustapahtumat järjestetään syksyllä 2022 eri alueiden kulttuuritaloissa. Lisätiedot: helmet.fi/rivienvalista. 


Kallion kirjaston muut palvelut kouluille
 

Edellisten lisäksi tarjoamme lähikouluille myös muita palveluita resurssiemme ja lähikoulujen tarpeiden mukaan. 
 
Kirjavinkkauksia eri teemoista ja genreistä 1.–9.luokille (45 min.)
Olemme esimerkiksi vinkanneet
•    uutuuksia eri luokka-asteille     
•    dekkareita 3.luokille
•    kirjallisuuden genrejä 8.luokille
•    sarjakuvia eri luokka-asteille
•    kotimaisia klassikoita 7.–9.luokille 
•    ilmiöoppimiseen liittyviä teemoja
•    lukemisesteisille tarkoitetun Celia-kirjaston käytön opetusta ja Celian äänikirjavalikoimaan tutustumista.
 

Helsinki-peli 5.luokille (45 min.)
Luokan kanssa pelattava lautapeli, jossa harjaannutetaan oppilaiden verkkotiedonhaun taitoja. Painopisteenä on erityisesti Helsinkiin liittyvän tiedon hakeminen eri lähteistä ja tiedon luotettavuuden arvioiminen.

Lukuvalmentaja Junior
Löytyykö koulustasi opettajia, jotka haluaisivat tutustua tiettyyn lasten- tai nuortenkirjallisuuden osa-alueeseen? Tai onko luokallasi yksittäinen oppilas, jonka lukuharrastus kaipaisi tukea? Lukuvalmentaja Junior on henkilökohtaista kirjavinkkausta lapsille, nuorille, kasvattajille ja kaikille lasten- ja nuortenkirjoista kiinnostuneille. Ota yhteyttä: lukuvalmentaja@hel.fi.

Celia-rekisteröinnit
Kirjastossamme voi rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Rekisteröitymiseen tarvitaan huoltajan täyttämä ilmoittautumislomake. Lisätietoja löydät täältä

Kumppanina projekteissa
Teemme mielellämme yhteistyötä koulujen kanssa erilaisten projektien merkeissä. Esimerkkejä tulevista ja menneistä projekteista:

•    Syksyllä 2019 aluehallintoviraston (AVI) rahoittama hanke ”Runoaarteenmetsästystä kirjastossa”. Yhteistyökumppanina Kalasataman koulu.

•    Vuonna 2016 toteutui AVI-hanke: ”Ilmiöoppimiseen! Kirjaston ja koulun yhteisotteella” Aleksis Kiven koulun kanssa. Lisätietoja löydät täältä!

•    Vuosittainen kirjoituskilpailu yhteistyössä Kallion alakoulun vanhempainyhdistyksen kanssa

•    Tuemme ilmiö- ja kirjallisuusviikkoja tarvittaessa teemavinkkauksilla, kirjanäyttelyillä tai muulla sovitulla yhteistyöllä.
 


Itsenäinen kirjaston hyödyntäminen luokan kanssa

Ohjattujen ryhmäkäyntien lisäksi luokat ovat tervetulleita hyödyntämään kirjastoa aktiivisesti koko koulupolun ajan.
 

Tilojen varaaminen itsenäiseen käyttöön
Voit tarkastella ja varata kirjaston tiloja osoitteessa https://varaamo.hel.fi/. Voit myös tiedustella asiaa suoraan kirjastoista. 

Kallion kirjaston varattavat tilat: 

Dekkarikirjasto
Pieni ryhmätila Kontio

Jos luokkasi tarvitsee käyttöönsä kirjaston muita tiloja, ota yhteyttä: mikko.steen@hel.fi. Kirjaston tilojen käyttö on kouluille maksutonta.

Näyttelytilat
Haluatko järjestää näyttelyn yhdessä luokkasi kanssa? Katso lisätietoja ja tee näyttelyhakemus.

Lukudiplomi
Kaipaatko työkalua, jolla kannustaa oppilaita säännölliseen lukemiseen? Suosittelemme lukudiplomia!

Kirjastokortti
Kirjastokortti kuuluu jokaisen oppilaan työkalupakkiin! Oppilas voi saada kirjastokortin joko käymällä kirjastossa yhdessä vanhemman kanssa tai tuomalla kirjastoon vanhemman täyttämän korttihakemuksen. Mikäli useampi oppilas on vailla kirjastokorttia ja haluat hoitaa asian kuntoon kirjastovierailun yhteydessä, otathan etukäteen yhteyttä kirjastoon.  

Korttihakemus
 
Voit hankkia luokalle myös yhteisen kirjastokortin. Kortti voidaan tehdä kirjastokäynnin yhteydessä – muistathan ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi. 
 

Kirjaston materiaalipankki kouluille ja päiväkodeille
Materiaalipankista löydät ideoita ja sisältöjä mediakasvatukseen ja lukemaan innostamiseen.