Vapaaehtoiseksi Espoon kirjastoihin

Kielikahvilaan tai selkouutiskahveille 

Kielikahvilassa keskustellaan suomeksi sovitusta aiheesta. Vapaaehtoisena pääset auttamaan kieltä harjoittelevia aikuisia maahanmuuttajia eri maista. Osaat kuunnella ja kysyä, neuvot ja kannustat. Kielikahvila kokoontuu Ison Omenan kirjastossa tiistaisin klo 17–18.30.

Selkouutiskahveilla kuunnellaan ja luetaan selkokielellä toteutettuja uutisia yhdessä. Osallistujat ovat aikuisia maahanmuuttajia, jotka harjoittelevat suomenkielisen tekstin ymmärtämistä ja keskustelua ajankohtaisista aiheista. Selkouutiskahvit järjestetään Entressen kirjastossa torstaisin klo 10–12.

Tule mukaan! Lisätietoja kielikahvilatoiminnasta ja selkouutiskahveista:  jasmin.lappalainen@espoo.fi

Lukupiirin vetäjäksi

Luetko mielelläsi paljon? Onko sinusta luontevaa keskustella lukemastasi? Kirjastojen lukupiireissä kokoontuu kirjallisuudesta innostuneita ihmisiä. Lukupiirissä luetaan ennalta yhdessä sovittu teos ja keskustellaan siitä vetäjän johdolla. Lukupiirejä kokoontuu eri kirjastoissa eri kellonaikoihin. 

Etsimme näihin lukupiireihin vetäjiä ja apuvetäjiä. Myös muut kuin suomenkieliset ovat tervetulleita. Lukupiirin vetäjän rooli on avata keskustelu ja johdatella sitä eteenpäin, ja pitää huoli siitä, että jokainen saa tasapuolisesti puheenvuoron.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä satu.nylund@espoo.fi ja kerromme mielellämme lisää!

Lukukoiran tai lukulemmikin ohjaajaksi

Lukemisen tukeminen eläinavusteisesti on tärkeää vapaaehtoistyötä. Onko sinulla lemmikki, joka haluaisi kanssasi kehittyä tähän tehtävään? Koira, kissa, pupu, kilpikonna, jokin muu ihanuus? Lemmikkisi on hallinnassasi, ei pelkää kirjaston melua ja pitää ihmisistä, erityisesti lapsista. Lemmikkisi saa olla vilkas ja innokas, itse olet kiinnostunut auttamaan lukemisen kanssa kamppailevia lapsia lukemisen alkutaipaleella. Sopiva aikataulu sekä kirjasto räätälöidään teidän toiveidenne mukaan, ja saat alkuperehdytyksen tehtävään. Kirjasto toivoo lukulemmikkien käyneen soveltuvuustestissä ennen vapaaehtoistyöhön ryhtymistä. Koulutusta sekä testejä järjestää mm. Suomen Karva-Kaverit Ry sekä Kennelliitto.

Ole yhteydessä ja kysy lisää kirjasto.lukukoira@espoo.fi

Läksykerhon ohjaajaksi 

Kirjasto on monelle koululaiselle ajanviettopaikka ja luontainen paikka tehdä yhdessä läksyjä. Joskus tehtävien kanssa kaivataan kuitenkin tukea. Tule mukaan auttamaan!

Kirjaston läksyapu on avoin hetki, jolloin koululaiset voivat kysyä apua vapaaehtoisilta läksyissään. Läksyapua järjestetään sovittuina päivinä eri kirjastoissa ja vapaaehtoiset aikuiset sitoutuvat toimintaan lukukausi kerrallaan.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä ira.cottier@espoo.fi, kerromme mielellämme lisää!

Pajaohjaajaksi

Kirjaston pajoissa saa tehdä! Osaatko ommella, neuloa, virkata, huovuttaa, piirtää, maalata, askarella, rakentaa tai jotakin muuta? Haluaisitko jakaa luovaa osaamistasi opastamalla muita? 

Etsimme pajaohjaajia vetämään toimintaa erityisesti lapsi-, nuoriso- ja maahanmuuttaja-ryhmille. Voit myös opastaa pajassa olevien laitteiden, kuten vinyylileikkurin, 3d-tulostimien tai ompelukoneiden käytössä. Perehdytämme sinut laitteiden käyttöön. Tule mukaan!

Lisätietoja pajatoiminnasta: katja.lofgren@espoo.fi

Mukaan järjestöjen vapaaehtoistoimintaan

Etkö löytänyt mitään sinulle sopivaa? Espoon kirjastoissa toimii myös monia erilaisia yhdistyksiä ja järjestöjä, joiden kautta voit tulla mukaan vapaaehtoistoimintaan. Suomen kielen oppimiseen ja harjoitteluun liittyvää toimintaa järjestävät Luetaan yhdessä -verkosto, Suomen Punainen Risti ja Suomen Pakolaisapu. Ikäihmisten digiopastusta tarjoaa Enter ry. Lukukoira-toiminnasta vastaa Suomen kennelliitto.

Lisätietoja:

Luetaan yhdessä -verkosto 

Suomen Punainen Risti, Keski-Espoon osasto 

Suomen Pakolaisapu 

Enter ry. 

Suomen kennelliitto ry.

Kuva: Katja Riihola/Etelä-Suomen Media