kirjavinkit

Lukuviikon kirjavinkit

Aikuislle

Luostarin varjot, 2011 /  C.J. Sansom

Henrik VII:n ja Cromwellin aikaan sijoittuva rikosromaani, jossa historialliset puitteet on kuvattu ammattimaisella tarkkuudella ja kiinnostavasti. Oivallista viihdettä historiasta kiinnostuneille. Kirjoittaja on historia tohtori ja lakimies.

1Q84 /  Haruki Murakami

Kirjan arkisessa, absurdissa maailmassa ei juonellisesti tapahdu paljon, mutta unenomainen tunnelma, runsas ja rönsyilevä kerronta pitää otteessaan.

Neverwhere - Maanalainen Lontoo / Neil Gaiman

Lontoon katujen alta löytyy maailma jonkalaista monet eivät pystyisi kuvittelemaan edes unissaan. Siellä on kaupunki täynnä hirviöitä ja pyhimyksiä, murhaajia ja enkeleitä, puhuvia rottia, ritareita haarniskoissaan ja kalpeita mustaan samettiin pukeutuneita tyttöjä. Tässä Lontoossa asuvat ne, jotka ovat pudonneet tavallisen maailman raoista pohjalle asti. Richard Mayhew on menestyvä nuori mies, joka joutuu vastoin tahtoaan tutustumaan tähän toiseen Lontooseen.

Helppolukuisia

Noidat eivät pidä polkupyöristä /  Patricia Forde

Nooran jalka on murtunut, eikä hän pääse pihalle leikkimään. Hänen pikkusiskonsa Lotta kuitenkin pitää huolta Nooran viihtymisellä, sillä tämän näkymätön ystävänsä Orvokki-täti tulee kyläilemään ja homma menee levottomaksi kun lotta marssittaa pihaan norsun, possun ja äkäisen noidan.

Seikkailu robomaassa /  Zapf              

Aku löytää koulumatkalla kaukosäätimen. Hän ei malta olla painamatta siinä olevaa nappia. Aluksi näyttää siltä, kuin mitään ei tapahtuisi, mutta äkkiä Aku huomaa olevansa robottien maailmassa!

Palokunta paikalle / Alexandra Fischer-Hunold

Iida ja Masa testaavat palomiestaitojaan, kun kotipihalta alkaa tupruta ihan oikeaa savua. Nikke saa jännittää huvipuistossa, sillä laite jää jumiin hurjan korkealle. Teemulla on perhosia vatsassa: hän pääsee isän mukaan paloasemalle. Tapahtuukohan päivän aikana jotakin jännää?

Lapsille

Lotta Levoton ja suuri kanikaaos /  Alice Pantermüller

Lotta on 10-vuotias tyttö, joka haluaisi kovin lemmikin. Lotan kaverilla on ainakin 100 kania, mutta ei suostu antamaan niitä ilmaiseksi. Tästä seuraa epätoivoista rahankintaa ja yritystä todistaa vanhemmille, että Lotta on kykeneväinen lemmikin omistamiseen. Saisipa edes lampaan!

Paten jalkapallokirja / Timo Parvela

Paten joukkue on osallistumassa tärkeään turnaukseen, mutta Patea ei valita keskushyökkääjäksi! Hän ei kuitenkaan jää tuleen makaamaan vaan päättää kasata turnaukseen oman jenginsä, Maailman parhaan joukkueen. Pelikavereiksi hän haluaa värvätä mm. Messin, Ronaldon ja Zlatanin, mutta heitä on aika vaikea saada kiinni.

Mörkövahti / Tuutikki Tolonen

Hillan (11 v), Kaapon (9 v) ja Maikin (6v 4 kk) kesäloma alkaa jännittävissä merkeissä. Äiti on voittanut kahden viikon rentoutusloman Lapissa ja siksi ajaksi lapsille tulee kodinhoitaja: mutta ei tavallinen hoitaja - vaan mörkö!

Nuorille

Valkea kuin lumi /  Salla Simukka

Pimiöön on ripustettu kuivumaan pestyjä viidensadan euron seteleitä. Ilmassa leijuu vanhan veren haju. Lumikki Anderssonin periaatteena on olla sotkeutumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, mutta seteleiden löytäminen kiskaisee hänet keskelle kansainvälistä huumebisnesvyyhtiä. 

Maresi /  Maria Turtschaninoff

Punainen luostari on naisten ja tyttöjen yhteisö ja turvapaikka, jossa kaikki saavat kehittää itseään taipumustensa mukaisesti. Eräänä päivänä luostariin saapuu säikähtäneen oloinen nuori tyttö, Jai. Vähitellen selviää, että Jai pakenee isänsä raivoa. Hurja tapahtumasarja alkaa siitä, kun suuri purjelaiva ilmestyy horisonttiin -- onko Jain isä sotajoukkoineen tulossa?

Kunnes kerron totuuden /  Julie Berry

Neljä vuotta sitten Judith ja Lottie katosivat. Kaksi vuotta myöhemmin Judith palasi, mutta yksin. Lottien ruumis löydettiin joesta. Vain Judith tietää, mitä tapahtui, mutta hän on mykkä. Silti Judith on täynnä äänetöntä puhetta, vihaa, muistoja, kaipuuta ja ennen kaikkea pakahduttavaa rakkautta lapsuudenystäväänsä Lucasia kohtaan. 


Läsveckans boktips

För barn

Följ med Nicke Nyfiken på upptäcksfärd /  H.A. Rey & Margret Ray

Är du nyfiken och vill se hur det ser ut till exempel i en fyr, i en husvagn, i ett slott eller i en koja? Den lilla nyfikna apan Nicke är det. Han vill veta vad som finns i de olika husen. I husen finns många fina saker som är svåra att hitta.      
Kan du hjälpa honom att leta? Ser du var han sjäv är?

Kejsarens nya kläder /  H.C. Andersens saga i nya kläder av Barbro Lindgren och Robert Nyberg

Stadens kejsare är en fåfäng man. Hur han ser ut är det viktigaste för honom och han köper nya kläder varje dag. En dag kommer två väverskor till slottet och lovar att väva det finaste tyg någonsin till kejsaren. Väverskorna  säger att de som inte ser det färdiga tyget är dumma. Väverskorna börjar väva tyget på en tom vävstol vilket betyder att de inte på riktigt väver ett tyg.  Kejsaren väntar och väntar på tyget och så kommer dagen då han ska få se tyget och kläs i den nya dräkten. Vad tror du hände sedan?  


För de som håller på att lära sig läsa

Mystiska skolan: Svarta Madam /  Katarina Genar

Greta, Malte och Teo är tre vänner som går i första klass i en mystisk skola. Underliga ljud hörs i skolan och skolan är kall och mörk. En dag tycker Sally som går i trean att de tre vännerna och hon ska gå in i en mörk toalett tillsammans. På toaletten börjar Sally om och om igen säga Svarta Madam...

För ungdomar

Wannabe /  Sara Jungersten

Tove vill bli skådespelare. Hon vill det med hela sitt hjärta och enligt henne själv är hon en vinnare. Hon rör sig med de rätta människorna och kämpar för sin dröm medan hon väntar på inträdesproven. "Man lyckas med allt om man vill tillräckligt mycket". Är det så? Tänk om det handlar om saker som slumpen, könsmaktsordningen och om alla andra som vill lika mycket som man själv?

För vuxna

Mina fotsteg i ditt hjärta /  Bosse Lidén

Bosse Lidéns debutroman är en vacker och rolig roman vars huvudperson är 13-åriga Sebastian. Sebastian blir ordentligt kär i Lena och de börjar skicka små oskyldig lappar till varandra. Ett sätt för dem att kommunicera. I det här får man en nostalgitrip till 70-talet med galna upptåg och ett knasigt språk bland ungdomarna. Men bakom hörnet väntar de mörka skuggorna och hösten slutar i en tragdi.